Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα 81 του χρόνια: Σημάδεψε την ιστορία της Γερμανίας * Προσωποποίησε την εποχή των μνημονίων στην Ελλάδα

FILE PHOTO: Ο πρώην πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. EPA. OMER MESSINGER




Τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομικών και πρώην προέδρου της γερμανικής βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσε η οικογένεια του Γερμανού πολιτικού.

Ηταν ο μακροβιότερος βουλευτής της Μπούντεσταγκ, γεννημένος το 1942 και με ενεργό παρουσία μέχρι και τον θάνατό του.

  • Στη μακρόχρονη πολιτική του καριέρα, ο Σόιμπλε υπήρξε υπουργός, αρχηγός του κόμματος των Γερμανών Χριστιανοδημοκράτών, CDU, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος της γερμανικήςΜπούντεσταγκ. Κανείς Γερμανός πολιτικός δεν παρέμεινε βουλευτής για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι εκείνος.

Ταυτισμένος με την εποχή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, την εποχή των μνημονίων για τη χώρα μας και την εφαρμογή της στυγνής πολιτικής της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ έναντι της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την Γερμανία σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ήταν ο πολιτικός που υποστήριζε την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Ο Σόιμπλε έγινε υπουργός Οικονομικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2009, «λίγο πριν οι αποκαλύψεις για το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας πυροδοτήσουν την κρίση που κατέκλυσε την ήπειρο και απείλησε να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομική τάξη», αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας ο 81χρονος πολιτικός πέθανε στο σπίτι του βράδυ της Τρίτης.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σόιμπλε άφησε την τελευταία του πνοή «ειρηνικά» στις 8 το βράδυ της Τρίτης

Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά και την οικονομολόγο σύζυγό του Ινγκεμποργκ, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1969.

Το 1972 εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά με το CDU ενώ ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Χέλμουτ Κολ ήταν ο άνθρωπος που διαπραγματεύθηκε την επανένωση της Γερμανίας.

  • Ο Σόιμπλε υπέστη το χειρότερο χτύπημα της μοίρας στις 12 Οκτωβρίου 1990. Ένας ψυχικά άρρωστος πυροβόλησε τον πολιτικό του CDU κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στο Oppenau (Βάδη-Βυρτεμβέργη). Τραυματίστηκε από σφαίρα στον νωτιαίο μυελό και στο πρόσωπο. Έκτοτε, ο Σόιμπλε έμεινε παράλυτος και έπρεπε να κινείται σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο δράστης κρίθηκε ψυχικά άρρωστος και εγκλείστηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Η καριέρα του Σόιμπλε σημαδεύτηκε από την αποτυχία του να διαδεχθεί στην καγκελαρία τον Χέλμουτ Κολ, χάνοντας στην κούρσα από την Άγκελα Μέρκελ, με την οποία έκτοτε διατηρούσε μια σχέση δύσκολη αλλά «συντροφική» ως υπουργός στις κυβερνήσεις της.

Ο Σόιμπλε ήταν πρόεδρος της γερμανικής βουλής από το 2017 έως το 2021, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική ζωή.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ Bild

 

Στρατός… airlines στο Μεξικό: Με αποτυχημένο δρομολόγιο και επικρίσεις ξεκίνησαν οι πτήσεις της low budget εταιρίας των Ενόπλων Δυνάμεων [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: