O Παναγιώτης Λαφαζάνης τρολάρει τη Γερμανία μέσω Bild: Μήπως ήρθε η ώρα να πουλήσετε ένα-δυο νησιά για να ξεχρεώσετε;

File Photo: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στην απάντηση του Παν. Λαφαζάνη προς την Bild, με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα του γερμανικού ταμπλόνιτ, αναφέρεται άρθρο των Financial Times υπογεγραμμένο από τον Tony Barber:

Το δημοσίευμα θυμίζει τα πρωτοσέλιδα της Bild, με πλέον χαρακτηριστικό όλων το : «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες, και πουλήστε και την Ακρόπολη!» και σημειώνει:

«Ένας πρώην υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης δεν ξέχασε ποτέ τις αυθάδεις συμβουλές της εφημερίδας. Σαν μετενσάρκωση της Νεμέσεως, της αρχαίας Ελληνίδας θεάς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την περασμένη εβδομάδα συνέστησε σε συνέντευξή του στην Bild, ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει ένα ή δύο νησιά για να ξεπεράσει μια δική της δημοσιονομική έκτακτη κρίση.

  • Αυτή η κρίση ξέσπασε στις 15 Νοεμβρίου, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η κυβέρνηση του καγκελαρίου Olaf Scholz παραβίασε τον νόμο προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ αχρησιμοποίητων κεφαλαίων πανδημίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας. Ως αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστηρίου, έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση στα σχέδια προϋπολογισμού της Γερμανίας για φέτος και το 2024.

Ο Λαφαζάνης, ο οποίος ήταν μέλος του σταλινικού κομμουνιστικού κόμματος (sic) της Ελλάδας πριν ενταχθεί στο ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ , υπηρέτησε ως υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση υπό τον Σύριζα που ανήλθε στην εξουσία το 2015. Ο Λαφαζάνης χρησιμοποίησε τη συνέντευξή του στη Bild για να ρίξει αλάτι στις πληγές της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση του Σολτς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της επιβάλλοντας έκτακτους φόρους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχή, παρατήρησε. Επομένως, ίσως θα ήταν λογικό για τη Γερμανία να πουλήσει κάποια δημόσια περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, «για να συγκεντρώσει γρήγορα ένα μεγάλο ποσό», πρότεινε.

Αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που ζήτησε η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης μεταξύ 2010 και 2018, ο Λαφαζάνης πρόσθεσε: «Η ζωή εκδικείται. Η Γερμανία θα βιώσει τώρα αυτό που επέβαλε στην Ελλάδα».

  • Δεν διευκρίνισε ποια νησιά θα έπρεπε να πουλήσει η Γερμανία, αλλά μπορεί να είχε κατά νου το Rügen, ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο της Βαλτικής Θάλασσας. Αυτό αποτελούσε μέρος της εκλογικής περιφέρειας της Μπούντεσταγκ της πρώην καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ όταν ήταν στην εξουσία και η οποία συμμετείχε στην κατάρτιση των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης των οποίων τους όρους κατήγγειλε ο Λαφαζάνης.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν εντυπωσιάστηκαν. Μια εφημερίδα του Μονάχου χαρακτήρισε την πρόταση Λαφαζάνη «δόλιο χτύπημα από τα πλάγια» στη Γερμανία. Τελικά, η Ελλάδα δεν πούλησε κανένα νησί, πόσο μάλλον την Ακρόπολη, για να βγει από το χρέος της. Ομοίως, ξεπερνάει κάθε φαντασία να περιμένει κανείς ότι η Γερμανία θα πουλήσει το Rügen ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή».

Mε πληροφορίες από Financial Times , Island strife: Greece serves Germany a dose of its own medicine

Στο «Παρεάκι» ο πρωθυπουργός: Επισκέφτηκε τον πολυχώρο όπου απασχολούνται άτομα με νοητική αναπηρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: