Ο Ντράγκι ανασύρει το σχέδιο της ομοσπονδοποίησης για να αντέξει η Ευρώπη: Η Ε.Ε. πρέπει να γίνει κράτος, η ανάπτυξη έχει διαλυθεί, να βρούμε ένα νέο τρόπο ανάπτυξης

FILE PHOTO Italy’s former prime minister Mario Draghi EPA/MASSIMO PERCOSSI




Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και είναι πλέον απαραίτητο να ενωθεί ώστε να «γίνει κράτος», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.

Ο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και  οικονομολόγος θιασώτης της προσέγγισης του «θα γίνει ό,τι χρειαστεί [με κάθε μέσο]», δηλώνει ότι «ανησυχεί» για την κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ευρώπη.

«Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι ιδρυτικές αξίες που μας ένωσαν θα μας κρατήσουν ενωμένους […] Σήμερα, το μοντέλο ανάπτυξης έχει διαλυθεί και πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου έναν τρόπο ανάπτυξης, αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να γίνουμε κράτος», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθε πλέον η ώρα η Ευρώπη «να ενωθεί ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που συνδέονται με τους κατακερματισμένους κανονισμούς της ΕΕ σε κάθε τομέα και επιβραδύνουν τη λειτουργία της ΕΕ», ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Μιλώντας για το δυναμικό της αγοράς της ΕΕ, ο Ντράγκι το χαρακτήρισε «πολύ μικρό», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τόσες πολλές αγορές και ως εκ τούτου οι μικρές εταιρείες που γεννιούνται στην Ευρώπη, μόλις αναπτυχθούν, πωλούν ή πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, η ώρα μπορεί να έφτασε, σύμφωνα με τον Ντράγκι. Ακόμη και αν βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι, η ΕΕ θα μπορούσε να αποκτήσει δύναμη με την πάροδο του χρόνου, ιδίως καθώς συζητείται ήδη η διεύρυνση.

«Εμείς, ως Ευρώπη, ξοδεύουμε τρεις έως πέντε φορές περισσότερα από όσα ξοδεύει η Ρωσία και είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ. Είναι, επομένως, ζήτημα καλύτερου συντονισμού (…) Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις παραδοχές της ύπαρξής μας μαζί», κατέληξε.

Με πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Τα σχέδια για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο: Πώς η οικονομία επηρεάζεται λόγω Γάζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: