Τα σχέδια για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο: Πώς η οικονομία επηρεάζεται λόγω Γάζας

Ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας, υπουργείο Εξωτερικών, μιλάει στο 27ο Annual Economist Government Roundtable. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ECONOMIST IMPACT, ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




«Ακολουθούμε μια πολυδιάστατη οικονομική πολιτική σε ότι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος» και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ερωτηθείς για το ποιο ήταν το περιεχόμενο της προ ημερών συνάντησης στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών για θέματα εμπορίου (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων), για τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Στις Βρυξέλλες κουβεντιάσαμε για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που γίνεται στο Άμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο του 2024 και την αντίστοιχη υπουργική διάσκεψη. Άρα έγινε μια προετοιμασία για αυτό το θέμα.

»Μιλήσαμε για την Ενδιάμεση Εμπορική Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Χιλής, η οποία είναι να επικυρωθεί τώρα τον Δεκέμβριο.

»Αναπτύξαμε τις θέσεις μας αναφορικά με προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικών ενδείξεων, όπως η φέτα, και αναδείξαμε τις εθνικές μας θέσεις πίσω από αυτού του είδους τα θέματα».

Ως προς το με ποιους στόχους πηγαίνει η Ελλάδα στη συνάντηση που οργανώνει ο ΟΗΕ, το COP28 για το κλίμα και για το τι προκύπτει από τέτοιου είδους συναντήσεις, επισήμανε:

«Πρόκειται για μια σύνοδο η οποία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ενέργεια, τη δυνατότητα που η κάθε χώρα προβάλει μέσα από τις δράσεις της να προστατεύσει το περιβάλλον και να μειώσει το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα. Η Ελλάδα έχει να δείξει εκπληκτικά αποτελέσματα σε αυτή την κατεύθυνση.

»Έχουμε ένα εθνικό περίπτερο, το οποίο το επιμελήθηκε και το στηρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε να δείξουμε εκπληκτικά δείγματα γραφής. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια ενεργειακή πύλη – όχι μόνον για τον εαυτό της, αλλά και για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Έχουμε αποδεσμευτεί από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο οδεύει μέσω Τουρκίας, Ελλάδος, Αλβανίας και φτάνει μέχρι την Ιταλία. Έχει ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας με τη Βουλγαρία (…)».

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ερωτηθείς για το σε ποιους τομείς η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για ποιο λόγο μπορεί να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα:

«Ακολουθούμε μια πολυδιάστατη οικονομική πολιτική σε ότι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πολλές φορές οι ξένες επενδύσεις δεν είναι κάτι εύκολο (…) Αυτό το οποίο υπάρχει είναι η δημιουργία ενός κλίματος, η δημιουργία της πεποίθησης στην επενδυτική κοινότητα ότι μπορούν να βρουν στην Ελλάδα έναν τόπο όπου μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

»Συνήθως αυτό το οποίο λέμε ότι χρειάζεται είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, να υπάρχουν κίνητρα, να υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα. Αλλά αυτό το οποίο οι περισσότεροι δεν βλέπουν και είναι η μεγάλη πραγματικότητα, είναι ότι χρειάζεται στην άλλη πλευρά, στη χώρα που πας να επενδύσεις.

»Και το λέω και από δική μου εμπειρία, κάνοντας αυτή τη δουλειά για 30 χρόνια πριν αναλάβω τη θέση την οποία μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρχει ένας αξιόπιστος εταίρος, να υπάρχει κάποιος με τον οποίο να μιλάς. Κοινή γλώσσα – και κοινή γλώσσα δεν είναι τα αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, γερμανικά».

Η ένταση λόγω Γάζας

Για το κατά πόσο τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή μπορούν να επηρεάσουν την ελληνική Οικονομία, σημείωσε:

«Την επηρεάζουν κατά δύο τρόπους. Καταρχάς μας αφορά το θέμα σε ότι έχει να κάνει με την ένταση που υπάρχει στην περιοχή μας. Μας αφορά σε ότι αφορά το Ουκρανορωσικό μέτωπο, μας αφορά σε ότι αφορά τη Μέση Ανατολή. Έχουμε την αγωνία μήπως αυτό επεκταθεί. Έχουμε την αγωνία μήπως δημιουργηθεί μια σειρά από μεταναστευτικές ροές που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν την ζωή μας και την κοινωνία μας. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο προκαλεί μια διστακτικότητα στην επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στη περιοχή όπου η γειτονιά είναι λίγο δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα αποκτά τη φήμη του πυλώνα της σταθερότητας που χρόνια τώρα τόσο εμείς όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν χτίσει με πολύ κόπο στην περιοχή μας. Αυτό ταυτόχρονα -ξέρω, ακούγεται λίγο περίεργο- δημιουργεί και μια ευκαιρία.

Από τη μια υπάρχει η αγωνία της έντασης που προκαλεί μια διστακτικότητα και από την άλλη υπάρχει μια ευκαιρία για εταιρίες να εγκατασταθούν στη χώρα μας προκειμένου να δημιουργήσουν τις υποδομές τις οποίες θέλουν να δημιουργήσουν στην περιοχή μέσα από την Ελλάδα».

Για τη θέση της Ελλάδας στη διαμάχη της Μέσης Ανατολής και το κατά πόσο αυτή επηρεάζει τη σχέση μας με τον αραβικό κόσμο, ανέφερε:

«Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πάρει μια πολύ ισορροπημένη σχέση σε ότι αφορά τη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή από τη μια υπάρχει η υποστήριξη στο δικαίωμα μιας χώρας να προστατεύσει τον εαυτό του και από την άλλη υπάρχει και μια στάση την οποία έχουμε τηρήσει και ειδικότερα εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από ανθρωπιστική βοήθεια και μέσα από τη διασφάλιση ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει στο προορισμό της με κάθε τρόπο. Το έχουμε κάνει, το έχουμε δείξει και στο παρελθόν. Εγώ προσωπικά ο ίδιος έχω επιμεληθεί ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βηρυτό, στο Λίβανο (…)».

Τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην έλευση του Ταγίπ Ερντογάν για την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, ως προς το τι περιμένει η Αθήνα από αυτή την επίσκεψη, επισήμανε:

«Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είναι η υψηλότερη βαθμίδα συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει. Γίνεται παρουσία των ηγετών δυο χωρών. Άρα λοιπόν, έχουμε μια συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον πρωθυπουργό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

»Θα υπάρχει μια σειρά από υπουργούς οι οποίοι θα ακολουθήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν και θα συναντηθούν με τους αντίστοιχους δικούς μας. Θα υπάρχει μια σειρά από συμφωνίες τις οποίες πρόκειται να υπογράψουμε και επομένως θα κουβεντιάσουν ταυτόχρονα δύο θέματα. Θέματα πολιτικού χαρακτήρα, τα οποία τα χειρίζεται ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και η ομόλογος μου Υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τα θέματα της θετικής ατζέντας, τα οποία διαχειρίζομαι εγώ με τον ομόλογό μου.

»Η θετική ατζέντα είναι κάτι το οποίο το ξεκινήσαμε το 2021. Κατά κάποιο τρόπο έχει αποδώσει καρπούς, διότι μας έχει φέρει στο σημείο που είμαστε σήμερα. Η θετική ατζέντα είναι μια γέφυρα επικοινωνίας και ταυτόχρονα πετυχαίνει τρεις στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι η επίλυση των επιμέρους θεμάτων.

»Το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός κλίματος μέσα από το οποίο μπορεί να ανθίσει και η γενικότερη συνεννόηση. Και το τρίτο είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας που πάντα πρέπει να υπάρχει».

Πηγή: ertnews

Προ των πυλών η γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στα Ιωάννινα: Το γεωτρύπανο θα φθάσει σε βάθος 3.500 μέτρων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: