Ο Μιλέι έπιασε το «αλυσοπρίονο»: Θεραπεία – σοκ στην Αργεντινή με υποτίμηση 54% του πέσος και σύνθημα «Λεφτά Δεν Υπάρχουν»

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι χαιρετά οπαδούς του στο Μπουένος Άϊρες στις 10 Δεκεμβρίου του 2023. EPA/Juan Ignacio Roncoroni




Με υποτίμηση 54% της νομισματικής ισοτιμίας του πέσος έναντι του δολαρίου, ξεκίνησε η «θεραπεία – σοκ» που σχεδιάζει να επιβάλει στην ευρισκόμενη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας Αργεντινή, ο νέος της πρόεδρος, ο ακροδεξιός, λαϊκιστής, Χαβιέρ Μιλέι.

Ενα δολάριο θα αντιστοιχεί εφεξής σε 800 πέσος.

Η προηγούμενη ισοτιμία ήταν ένα δολάριο προς 391 πέσος.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού της επί των Οικονομικών, Λουίς Καπούτο, ανακοίνωσε επίσης μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Αυτές περιλαμβάνουν μείωση κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις μεταφορές και πάγωμα των δαπανών για μεγάλες κρατικές συμβάσεις και διαφημιστικά συμβόλαια του δημοσίου τομέα.

Ο Καπούτο δήλωσε ότι έχει κληρονομήσει τη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην ιστορία της Αργεντινής και ότι λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει τον υπερπληθωρισμό.

«Για μερικούς μήνες, θα είμαστε χειρότερα από ό,τι πριν, ιδιαίτερα όσον αφορά στον πληθωρισμό. Είναι καλύτερο να λέμε μια άβολη αλήθεια παρά ένα άνετο ψέμα», είπε.

Η Αργεντινή παρουσίασε πληθωρισμό περίπου 150% τον τελευταίο χρόνο.

Έχει επίσης να αντιμετωπίσει χαμηλά ταμειακά αποθέματα, υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο οποίο η Αργεντινή χρωστά 44 δισ. δολάρια, χαρακτήρισε τα μέτρα «τολμηρά» και εκτίμησε ότι θα συμβάλουν στη δημιουργία περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

«Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι είναι «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Ο κ. Caputo είπε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα μειωθεί στα 800 πέσος ανά δολάριο ΗΠΑ, από περίπου 391 πέσος.

Ο Μιλέι έχει ήδη προχωρήσει σε κατάργηση εννέα υπουργείων, με στόχο να μειώσει το 34% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, υλοποιώντας έτσι την υπόσχεση για περικές με… αλυσοπρίονο που έδωσε ο Μιλέι σε μία προεκλογική εκδήλωση με όψη, είναι η αλήθεια, σχεδόν παράφρονος.

Μιλώντας για τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες για έργα υποδομής, ο κ. Caputo είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν περισσότερα δημόσια έργα που, όπως όλοι οι Αργεντινοί γνωρίζουν, συχνά καταλήγουν στις τσέπες πολιτικών ή επιχειρηματιών».

Στο χθεσινό διάγγελμά του, ο Λουίς Καπούτο ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο του εξηγώντας πώς η Αργεντινή περιήλθε σε τόσο δεινή οικονομική θέση: «Είμαστε εθισμένοι στο χρέος, και το μόνο γιατρικό που υπάρχει είναι μια θεραπεία – σοκ«, είπε.

«Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά», είπε επανειλημμένα ο Καπούτο στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, επαναλαμβάνοτας το προεκλογικό μότο του Μιλέι.

Mε πληροφορίες από ΒΒC, Bloomberg

Με δραστικές περικοπές δαπανών οι Γερμανοί κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε σχέδιο προϋπολογισμού * Ως έχει το «φρένο χρέους»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: