Ο Αττίλας μετέτρεψε της εκκλησία της Αγίας Άννας στα κατεχόμενα σε σχολή μποξ: Η Κομισιόν εκφράζει τη… λύπη της!

FILE PHOTO: People walk in front European Commission headquarters in European district in Brussels, Belgium EPA/OLIVIER HOSLET




Στο έργο της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, παραπέμπει η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, απαντώντας στη γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, για τις ενέργειες και τα έμπρακτα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, προκειμένου να σταματήσει τη βεβήλωση θρησκευτικών χώρων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης είχε απευθυνθεί στην Κομισιόν, μετά την βεβήλωση της εκκλησίας της Αγίας Άννας στην ενορία Συρκανιάς, στην κατεχόμενη Κυθρέα και τη μετατροπή της, από τους Τούρκους, σε σχολή μποξ.

Η κ. Ferreira, σημειώνει ότι η Επιτροπή «αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου» και εκφράζει τη λύπη της «για κάθε καταστροφή τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς ή έλλειψη σεβασμού σε αυτούς», αποδοκιμάζοντας τη «σαφή έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται στην περίπτωση της Αγίας Άννας στα κατεχόμενα».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Επιτροπή στηρίζει τη δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά (TCCH), η οποία έλαβε επίσης βραβείο ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, το 2021. Από το 2012 η Επιτροπή έχει διαθέσει περίπου 27,5 εκατ. ευρώ στην TCCH, η οποία έχει αποκαταστήσει, συντηρήσει ή προστατεύσει περισσότερους από 130 πολιτιστικούς χώρους σε ολόκληρη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης, σε 64 εκκλησίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Η κ. Ferreira τονίζει ότι η «τεχνική επιτροπή είναι ανεξάρτητος φορέας και η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στο έργο της» για να καταλήξει ότι «κατόπιν διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η τεχνική επιτροπή είναι ο φορέας που θα λάβει την τελική απόφαση, σχετικά με τα μνημεία στα οποία θα παρέμβει».

Καταλήγοντας, η Επίτροπος τονίζει ότι η Κομισιόν θα εξακολουθήσει να υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και του σεβασμού των πολιτισμών, των παραδόσεων και των θρησκειών, όλων των κοινοτήτων της.

Με πληροφορίες μέσω ΚΥΠΕ

Συμφώνησε η Λευκωσία με την πρόταση Γκουτέρες για τον διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: