Μόλις μια εβδομάδα άντεξαν στην Αργεντινή τον Μιλέι: Χιλιάδες στους δρόμους, για να του πάρουν το… πριόνι από τα χέρια [video]

FILE PHOTO: Citizens shout slogans against the goverment of new Argentinian President Javier Milei in Buenos Aires, Argentina, 20 December 2023. The day of mobilizations advanced in Argentina, with the government of Javier Milei monitoring the main access roads to Buenos Aires and the organizers of the protests changing the route of the large demonstration. EPA/Isaac Fontana




Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής αλλά και του πρώτου αληθινού τεστ για  τον φιλελεύθερο πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι.

Ο Μιλέι, που δεν βρίσκεται ούτε μήνα στην εξουσία, ανακοίνωσε μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών και δραστική υποτίμηση του νομίσματος. Υπέγραψε επίσης διάταγμα οικονομικής μεταρρύθμισης που θα τερματίσει τα όρια στις εξαγωγές.

Η αστυνομική παρουσία ήταν μεγάλη προκειμένου να εμποδίσει τους διαδηλωτές να αποκλείσουν τους δρόμους.

Oι διαδηλωτές, με επικεφαλής ομάδες που εκπροσωπούν τους ανέργους, κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία Plaza de Mayo, ένα ιστορικό σημείο συνάντησης μπροστά από το προεδρικό μέγαρο για να απαιτήσουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τους φτωχούς. Οι αρχές οδήγησαν τους διαδηλωτές μακριά από τους δρόμους και στα πεζοδρόμια για να περάσει η κυκλοφορία.

«Είναι μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν θέλουμε κανένα είδος αντιπαράθεσης. Δεν θέλουμε κανενός είδους σύγκρουση», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ο Εντουάρντο Μπελιμόνι, επικεφαλής της αριστερής ομάδας διαμαρτυρίας Polo Obrero, η οποία οργάνωσε τη διαδήλωση.

Η προγραμματισμένη πορεία την Τετάρτη έρχεται αφότου ο νεοδιορισμένος υπουργός Ασφαλείας του Μιλέι παρουσίασε ένα «πρωτόκολλο» την περασμένη εβδομάδα για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές δυνάμεις να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αποκλείοντας δρόμους.

Ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις αντέδρασαν ότι το πρωτόκολλο είναι υπερβολικά αυστηρό και θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα διαμαρτυρίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Επιστράτευση και εκτός των συνόρων της αποφάσισε η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία: Καλεί τους υπηκόους της που ζουν στο εξωτερικό να παρουσιαστούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: