Μοιραίο λάθος από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας: 400.000 ευρώ πρόστιμο επειδή αποκάλυψε τα στοιχεία Αφγανών που δούλεψαν για τις βρετανικές δυνάμεις

FILE PHOTO: Εικόνα από τις δραματικές ημέρες που Αφγανοί πολίτες, πολοί εξ αυτών συνεργάτες των δυτικών δυνάμεων, επιχειρούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. EPA/REPUBLIC OF KOREA AIR FORCE / HANDOUT SOUTH KOREA OUT




Πρόστιμο περισσότερων από 400.000 ευρώ επιβλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επειδή αποκάλυψε κατά λάθος τα στοιχεία 265 Αφγανών διερμηνέων που εργάστηκαν για τις βρετανικές δυνάμεις και οι οποίοι ήθελαν να μετεγκατασταθούν στη Βρετανία αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, λίγο αφού κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, το υπουργείο Άμυνας έστειλε μέιλ σε 245 Αφγανούς διερμηνείς που επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στη Βρετανία.

  • Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των παραληπτών ήταν φανερές, κάτι που επέτρεπε σε όλους τους παραλήπτες να δουν τα ονόματά τους, ενώ σε 55 από αυτούς και τη φωτογραφία τους, εξήγησε η βρετανική ρυθμιστική αρχή δεδομένων (ICO).

Δύο άνθρωποι απάντησαν στο μέιλ, αναφέροντας τον τόπο διαμονής τους, σε όλο τον κατάλογο παραληπτών.

Η έρευνα αποκάλυψε δύο ακόμη αντίστοιχα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 265.

  • Η ICO επέβαλε στο υπουργείο Άμυνας πρόστιμο 350.000 λιρών (407.000 ευρώ), εκτιμώντας ότι η διαρροή των στοιχείων αυτών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των θυμάτων, σε περίπτωση που αυτά έπεφταν στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Αν και η κατάσταση επί του πεδίου το καλοκαίρι του 2021 ήταν πολύ δύσκολη και οι αποφάσεις λαμβάνονταν πολύ γρήγορα, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη παροχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων ανθρώπων που ήταν ευάλωτοι σε αντίποινα και κινδύνευαν σοβαρά», εκτίμησε ο Τζον Έντουαρντς διευθυντής της ICO.

Ο Μπεν Ουάλας, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας την εποχή του συμβάντος, έχει ήδη ζητήσει συγνώμη ενώπιον της βουλής και ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Το υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και ζήτησε εκ νέου συγνώμη.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, United Kingdom

 

Αποδεκατισμένος ο στρατός του Πούτιν: Έχασε το 87% των στρατευμάτων που είχε πριν την εισβολή στην Ουκρανία και τα 2/3 των αρμάτων μάχης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: