Μεγάλη αποκάλυψη από τον Φιλελεύθερο: Για τέσσερις μήνες στα κατεχόμενα ο 58χρονος Ιρανός με τα οκτώ ονόματα, που σχεδιάζε να δολονήσει Ισραηλινούς στην Κύπρο

Ο ρόλος του Μοχαμάντ Ρεζά Εμπαντί Αραμπλού ήρθε στην επιφάνεια όταν αποκαλύφθηκε υπόθεση για σχέδιο τρομοκρατίας σε βάρος Ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο, το οποίο απετράπη χάρη στη συνεργασία της Αστυνομίας της Κύπρου με υπηρεσίες του εξωτερικού. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Όταν στις 10 του Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφραζε προβληματισμό για το ρόλο των κατεχομένων σε σχεδιαζόμενα τρομοκρατικά κτυπήματα σε βάρος Ισραηλινών στην Κύπρο, είχε συγκεκριμένα δεδομένα υπόψιν του.

Δεδομένα τα οποία τέθηκαν ενώπιον των κυπριακών Αρχών και αποκαλύπτει σήμερα ο «Φιλελεύθερος» σε ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη.

Ο άνθρωπος που φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο για την προσφάτως αποτραπείσα εγκληματική ενέργεια εναντίον Ισραηλινού επιχειρηματία στη Λεμεσό και να συμμετείχε πριν από περίπου έναν χρόνο σε απόπειρα δολοφονίας του, επίσης Ισραηλινού επιχειρηματία, Ιτζίκ Μοσέ στη Γεωργία (Νοέμβριος 2022), για μήνες φερόταν να βρισκόταν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Πληροφορίες τον παρουσίαζαν να χρησιμοποιούσε τα κατεχόμενα ως βάση του για να έχει καθοριστικές επαφές με διάφορα πρόσωπα που έχουν διασυνδεθεί με τρομοκρατικές ενέργειες.

Το όνομα με το οποίο προσδιορίζεται η ταυτότητά του -αλλά δεν φαίνεται να είναι το πραγματικό του- είναι το «Μοχαμάντ Ρεζά Εμπαντί Αραμπλού». Ωστόσο, ο τελευταίος κατά τη δράση του την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιεί σωρεία διαφορετικών ονομάτων και τηλεφωνικών αριθμών.

Αυτά τα στοιχεία, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, είναι σε γνώση της Αστυνομίας Κύπρου και διαβιβάστηκαν από υπηρεσίες που συνεργάζονται μαζί της. Κάποια απ΄ αυτά, μάλιστα, αναδείχθηκαν μέσα από τις δικαστικές διαδικασίες σε βάρος δυο Ιρανών αιτητών ασύλου, 38 και 51 ετών, αντιστοίχως, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Κύπρο στις 3 Νοεμβρίου με την υποψία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Ισραηλινό επιχειρηματία κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου, υποβοηθούμενοι από τον Αραμπλού.

  • Εν καιρώ πανδημίας

Ο Αραμπλού φέρεται να είχε έρθει στην Κύπρο κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και να βρισκόταν για περίπου τέσσερις μήνες στα κατεχόμενα. Η ίδια πληροφόρηση αναφέρει, μάλιστα, πως είχε κατ΄ ιδίαν επαφές με συμπατριώτες του στις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Όπως σημειώσαμε, πιστεύεται ότι ο σκοπός του ερχομού του στο νησί μας ήταν ο σχεδιασμός τρομοκρατικού κτυπήματος σε βάρος του Ισραηλινού, ο οποίος απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα και διέμενε μόνιμα στην Λεμεσό, όπου δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των ακινήτων και της ανάπτυξης γης. Σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, ο Αραμπλού είχε συναντηθεί με έναν εκ των δυο υπόπτων που είχαν συλληφθεί στις 3 Νοεμβρίου του 2023. Ο λόγος για 51χρονο Ιρανό (δεύτερος ύποπτος) μόνιμο κάτοικο Κύπρου.

Για την ακρίβεια, ο Αραμπλού και ο 51χρονος φέρονται να είχαν κατ΄ ιδίαν συζήτηση σε καζίνο των κατεχομένων. Ήταν ήδη καλά γνωστοί και είχαν επαφές από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Σύμφωνα πάντα με δοθείσα μαρτυρία, ο Αραμπλού και ο 51χρονος γνωρίστηκαν το 2011 στη Γεωργία, ενώ μιλούσαν και τηλεφωνικώς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μάλιστα, η Αστυνομία Κύπρου εξασφάλισε πληροφόρηση που λέει ότι οι προαναφερθέντες από την περασμένη άνοιξη είχαν συχνά επικοινωνία. Επιπλέον, ο 51χρονος που συνελήφθη στις αρχές του Νοεμβρίου συνομιλούσε σε τακτική βάση με τον Μοχαμάντ Ρεζά Εμπαντί Αραμπλού μέσω της πλατφόρμας What’s App. Αυτό φανερώνει περιεχόμενο τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που έχει το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο διερευνά την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή ο Αραμπλού είναι καταχωρημένος σε σύστημα της Αστυνομίας Κύπρου από το 2016 με σύσταση να παρακολουθείται διακριτικά. Ο λόγος ήταν ότι θεωρείτο άτομο που θα μπορούσε να προβεί σε τρομοκρατική ενέργεια.

  • «58χρονος» με ιστορικό

Ο 58χρονος, όπως τον παρουσιάζει ένα από τα δυο διαβατήριά του που είδαν το φως της δημοσιότητας από ισραηλινά ΜΜΕ (δημοσίευμα εφημερίδας Yedioth Ahtonoth – 10/12/2023), εμφανίζεται να έχει συχνά επαφές με Ιρανούς στο εξωτερικό και κυρίως στη Γεωργία, όπου φαίνεται να ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα.

Τα ίδια δημοσιεύματα τον «φωτογραφίζουν» ως στέλεχος του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (θεωρείται η ελίτ των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων) με οργανωτικό, μάλιστα, ρόλο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Μοχαμάντ Ρεζά Εμπαντί Αραμπλού παρουσιάζεται να έχει ιδιαίτερο ιστορικό, το οποίο,δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι παραπέμπει σε ταινίες δράσης με πράκτορες μυστικών υπηρεσιών. Οι πρώτες αξιοπερίεργες του ενέργειες τοποθετούνται στο 2011.

Πιστεύεται ότι τότε προέβη σε σχεδιασμό εγκληματικής ενέργειας στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τιφλίδα. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον πρόκειται για μια από τις τρεις φερόμενες απόπειρες που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια εναντίον του γεννημένου στην Γεωργία Ισραηλινού επιχειρηματία, Ιτζίκ Μόσε.

Το σίγουρο είναι ότι υπηρεσίες ασφαλείας κρατών και σχετικά δημοσιεύματα (Iran International -16/01/2023) τον έχουν συνδέσει άμεσα με την σχετικά πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Μόσε τον Νοέμβριο του 2022. Ο εν λόγω επιχειρηματίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη διπλωματία του Ισραήλ στην Ανατολική Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Η Άγκυρα κάνει λόγο για «ενδιάμεση» περιοχή και επιχειρεί να καθορίσει «σύνορα»: Η Τουρκία εφαρμόζει τη διχοτομική πολιτική των “δυο κρατών” και στη νεκρή ζώνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: