Είναι τώρα αυτοί γνήσιοι και πιστοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για τη συγκρουσιακή συνομιλία του Πλανητάρχη με τον ανυπάκουο νεοσουλτάνο

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Συνεχίστηκε ο αλληλοεκβιασμός της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, καθώς ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής δυναμης, Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 εκ μέρους της Τουρκίας για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το ίδιο βεβαίως κάνει και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Απαιτεί πρώτα την υπερψήφιση του σουηδικού αιτήματος για να ζητήσει, στη συνέχεια, από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Εδώ βρισκόμαστε λοιπόν.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στην ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου, αναφέρθηκε για τα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο την περασμένη Παρασκευή, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν ΔΦΙνρ αποφασίστηκε να συνομιλήσουν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Θα έλεγα ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι διαφωτιστική για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις, σε αντίθεση με τις σχέσεις της Άγκυρας και της Αθήνας, για τις οποίες η Αμερικανική Προεδρία αναφέρει ότι:

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα που έγιναν στη σχέση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εννοεί τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων.

Ο κ. Μπάιντεν και ο Ερντογάν συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως σύμμαχο το συντομότερο δυνατό και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το σημείο αυτό της δήλωσης περιγράφει τον αλληλοεκβιασμό. Και ειλικρινά δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα φτάσουν σε συμφωνία. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή τονίζει ότι για το θέμα αυτό αποφασίζει το Κογκρέσο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον. Άρα θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τα θέματα της Σουηδίας και των F-16 μέχρι τότε, μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, όπου εντοπίζονται μεγάλες διαφωνίες, ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την προστασία των αμάχων και την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό.

Εδώ δόθηκε σημασία στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος είπε πως είναι αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικες σχέσεις βρίσκονται σε μια καλή πορεία.

Σημειώνεται και το γεγονός ότι επιμένει στη συζήτηση του ενός και μοναδικού θέματος της υφαλοκρηπίδας. Τα υπόλοιπα που θέτει η Τουρκία είναι παράνομες εξωφρενικές απαιτήσεις.

  • Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννη Μανδαλίδη (από την Κωνσταντινούπολη), ο ισλαμιστής πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαϊντεν την Πέμπτη, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής:

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα όσα διημείφθησαν μεταξύ του ιδίου και του Αμερικανού ομολόγου του σχετικά με τα μαχητικά F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

«Όπως γνωρίζετε, είχαμε μια εμπεριστατωμένη συνομιλία με τον Μπάιντεν χθες το βράδυ και τα κύρια θέματα αυτής ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τα F-16. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι θετικός σχετικά με τα F-16 και ότι είναι έτοιμος να κάνει κάθε είδους προτάσεις προς το Κογκρέσο για το θέμα αυτό», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στις επισημάνσεις του Τζο Μπάιντεν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας:

«Είπε ιδιαίτερα ότι τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η προσέγγισή μας στη Σουηδία και η απόφαση που θα λάβει η Εθνοσυνέλευσή μας. Εμείς είπαμε ότι προσεγγίζουμε με ειλικρίνεια το θέμα της Σουηδίας, αρκεί να ελέγξουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στην τρομοκρατία. Πέραν αυτού, εμείς ως Εθνοσυνέλευση έχουμε ήδη περάσει (την πρόταση) από την επιτροπή».

Ερωτηθείς για το θέμα του πολέμου στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε καλή θέληση από το Ισραήλ. Αλλά πέρα από το να περιμένουμε καλή θέληση από το Ισραήλ, πρέπει να δούμε πώς βλέπει το Ισραήλ όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Εντέλει θυμηθείτε ότι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 121 χώρες ήταν εντελώς εναντίον του Ισραήλ και αυτοί οι 121 έδρασαν μαζί μας. Τότε 40 απείχαν. Δέκα τάχθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ μαζί με την Αμερική. Αλλά τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει. Και αυτοί οι 121 αυξήθηκαν σημαντικά και έδρασαν μαζί μας. Και αυτό δείχνει ότι το Ισραήλ οδεύει προς την απομόνωση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί έγινε τώρα η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Μπάιντεν με τον ισλαμιστή Ερντογάν; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου για το “πάγωμα” της ένταξης της Σουηδίας και των F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: