Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε “παζαρέματα” με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Τι μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από το Λευκό Οίκο

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τους παρουσιαστές της εκπομπής Πίσω από τις Γραμμές του καναλιού Action24, με τους Γιώργο Πιέρρο και Δημήτρη Τάκη.. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν για το αίτημα της Σουηδίας, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, μίλησε στην εκπομπή Πίσω από τις Γραμμές του καναλιού Action24, με τους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη.

Αναφέρθηκε σε αυτή τη συνομιλία., η οποία μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πέρασε το παζάρι που επιχείρησε ο Ερντογάν: Δηλαδή να δώσει αυτός την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να λάβει σαν αντάλλαγμα τα μαχητικά F-16.

Ο Κίρμπι είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Δήλωσε ότι:

“Μίλησαν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σίγουρα δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν ειπώθηκε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τα F-16” (της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ιστορική ευθύνη» να εξασφαλίσουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, καλώντας την Ουάσιγκτον να αποσύρει την «άνευ όρων υποστήριξή της» στο Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στον οποίο είπε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα πρέπει να σταματήσει και προειδοποίησε ότι η εμβάθυνση και παράταση των επιθέσεων του Ισραήλ μπορεί να έχει «αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες».

«Είναι ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να διασφαλίσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας.

Είπε επίσης ότι η απόσυρση της «άνευ όρων υποστήριξης» των προς το Ισραήλ θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια εκεχειρία γρήγορα και ότι οι απαιτήσεις για μια τέτοια κίνηση είχαν διατυπωθεί πιο δυνατά τις τελευταίες ημέρες σε παγκόσμιο επίπεδο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ερντογάν και ο κ. Μπάιντεν συζήτησαν επίσης την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ανέφερε η δήλωση.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός εγγυητικού μηχανισμού, όπως προτείνει η Τουρκία, για την επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Τόνισε ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ με βάση τα σύνορα του 1967 είναι «η πιο λογική και μόνιμη λύση».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κάλεσε τις ΗΠΑ να μην εμποδίσουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Μόνο οι ΗΠΑ στέκονται μεταξύ της σφαγής και της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα», είπε ο Φιντάν, αναφερόμενος στα ευρέως επικρινόμενα βέτο των ΗΠΑ σε δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο και στις αρχές αυτού του μήνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Λευκός Οίκος εισέπραξε αρνητική απάντηση από τον Νετανιάχου για τον πόλεμο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για την κρίσιμη αποστολή του Τζέικ Σάλιβαν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: