Κρούσματα αντισημιτισμού σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας (UPenn)

Στιγνιότυπο από την ακρόαση των στελεχών των πανεπιστημίων, ΜΙΤ, Xάρβαρντ και UPEN. Screenshot via YouTube @ 6abc Philadelphia




Η πρόεδρος του διάσημου αμερικανικού ιδιωτικού πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας UPenn, στη Φιλαδέλφεια, και ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του ανακοίνωσαν την παραίτησή τους το βράδυ του Σαββάτου μετά από την έντονη κριτική κατά την ακρόασή τους ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με τον αντισημιτισμό σε πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω αυτό το αξιόλογο ίδρυμα», έγραψε η Elizabeth Magill πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια από το καλοκαίρι του 2022, σε ένα σύντομο μήνυμα «παραίτησης» που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, Scott Bok.

«Η πρώην πρόεδρος Liz Magill έκανε ένα ατυχές λάθος την περασμένη εβδομάδα – όπως και οι ομόλογοί της Πρόεδροι πανεπιστημίου, Claudine Gay του Χάρβαρντ και Sally Kornbluth του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης – MIT, μετά από πέντε ώρες επεισοδιακής ακρόασης ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου», εξηγεί ο Scott Bok. σε δήλωση του. «Μετά από αυτό, ήταν προφανές ότι η θέση της δεν ήταν πλέον υποστηρίξιμη  και εκείνη και εγώ αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να φύγει», έγραψε, ανακοινώνοντας επίσης τη δική του παραίτηση «με άμεση ισχύ».

Το Κογκρέσο προχώρησε κοινοβουλευτική έρευνα την Πέμπτη για αυτό που αποκάλεσε «αχαλίνωτο αντισημιτισμό» στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. Την Τρίτη, οι τρεις πρόεδροι των πανεπιστημίων κλήθηκαν να παραιτηθούν, ιδίως από δεκάδες βουλευτές, μετά την ακρόασή τους -που θεωρήθηκε «απολύτως ντροπιαστική» από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Πενσυλβάνια- ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου για το θέμα της αύξησης του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Συγγνώμη, λάθος

Οι τρεις γυναίκες απάντησαν την Τρίτη σε ερωτήσεις της βουλευτού Elise Stefanik των Ρεπουμπλικάνων, η οποία παρομοίασε τις εκκλήσεις των φοιτητών για «ιντιφάντα» με προτροπή για «γενοκτονία κατά των Εβραίων στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο». Όταν η βουλευτής ρώτησε εάν «η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων παραβιάζει τους κανόνες σχετικά με την παρενόχληση στο Χάρβαρντ, απαντήστε, ναι ή όχι;», η Claudine Gay απάντησε: «μπορεί, ανάλογα με το πλαίσιο», πριν προσθέσει: «αν στρέφεται εναντίον ενός ατόμου».

Την Παρασκευή, η Πρόεδρος του Χάρβαρντ είπε ότι «λυπάται» που «τα λόγια της ενίσχυσαν την αγωνία και τον πόνο» και η Elizabeth Magill δημοσίευσε ένα βίντεο για να δείξει τη λύπη της αφού ένας δωρητής απείλησε να αποσύρει κεφάλαια 100 εκατομμυρίων δολαρίων  από το πανεπιστήμιο. Σε αυτό το μήνυμα, η Magill αναγνώρισε ότι οι εκκλήσεις για «γενοκτονία των Εβραίων» συνιστούσαν, «κατά τη γνώμη της», «παρενόχληση ή εκφοβισμό».

Μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και τα θανατηφόρα ισραηλινά αντίποινα, η σύγκρουση έχει κλονίσει πανεπιστήμια της Ανατολικής Ακτής όπως το Χάρβαρντ, το UPenn στη Φιλαδέλφεια και το Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Ενεκρίθη πώληση αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων των 120mm και σχετικού εξοπλισμού, στο Ισραήλ



Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: