Και οι ζάμπλουτοι έγιναν ακόμη πιο ζάμπλουτοι το 2023: Aπό τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μόλις 12 έχασαν χρήματα* Σταθερά στην πρώτη θέση ο Έλον Μασκ [video]

FILE PHOTO: Ο Έλον Μασκ. EPA, CHRISTIAN MARQUARDT




Όπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική πατέντα του… copy paste κειμένου στο Facebook προκειμένου οι χρήστες να μην χρεωθούν για τη χρήση του Meta, δεν επηρέασε τα οικονομικά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Κι αν το έκανε, το έκανε μόνο αυξάνοντάς τα.

Παρά την οικονομική αναταραχή και τις παγκόσμιες κρίσεις πληθωρισμού, οι μεγιστάνες της τεχνολογίας των ΗΠΑ όπως ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg, ο Βρετανός James Dyson και ο Jim Ratcliffe είδαν σημαντική κλιμάκωση του πλούτου τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το Bloomberg για τους δισεκατομμυριούχους αυτού του κόσμου.

Παρακολουθώντας τους 500 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως μέσω των δεδομένων του Bloomberg, η πλειονότητα παρουσίασε ενίσχυση του πλούτου, αγνοώντας τις προσαρμογές του πληθωρισμού. Ενώ 12 από τα 50 πλουσιότερα άτομα του κόσμου αντιμετώπισαν οικονομική ύφεση, οι υπόλοιποι είδαν την περιουσία τους να διογκώνεται, μερικές φορές εκπληκτικά.

Ο Έλον Μασκ πρωτοστάτησε στη λίστα με εκτιμώμενη καθαρή αξία 235 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της Tesla στο χρηματιστήριο. Παρά την υποτιθέμενη σημαντική απώλεια στο μερίδιό του X (πρώην Twitter), οι αυξανόμενες τιμές των μετοχών του Tesla εκτόξευσαν τα πλούτη του Μασκ, τα οποία είναι μεγαλύτερα από το ΑΕΠ κρατών όπως η Αγκόλα.

Η οικονομική άνοδος του Μασκ ήταν άνευ προηγουμένου, παρά την τολμηρή στάση του απέναντι στους διαφημιστές στο X. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επίσης, σημείωσε μια εκπληκτική άνοδο 184% στον πλούτο του, εκτοξεύοντας την περιουσία του από 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε 128 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η μετεωρική άνοδος συσχετίστηκε με την εξαιρετική απόδοση του Meta (πρώην Facebook), μετά από ένα ταραχώδες 2022.

Αλλά και ο Ινδονήσιος μεγιστάνας Πρατζόγκο Πανγκέστου γνώρισε μια αστρονομική επταπλάσια κλιμάκωση του πλούτου (31,5 δισεκ. δολάρια), κυρίως λόγω των επενδύσεων που έκανε στη γεωθερμική ενέργεια, εξασφαλίζοντας τη θέση του ανάμεσα στους 50 κορυφαίους παγκόσμιους δισεκατομμυριούχους.

Αντίθετα, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι είδε μια σημαντική μείωση των εσόδων του ύψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων , με τον Όμιλο Adani να αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση εν μέσω ισχυρισμών για εταιρική εξαπάτηση.

Το τοπίο της κατανομής του πλούτου των δισεκατομμυριούχων φέτος ευνόησε κυρίως τους Αμερικανούς άνδρες, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις τον Γάλλο Μπερνάν Αρνό και τη συμπατριώτισσά του Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ. Η περιουσία του Αρνό 179 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε χάρη στην επιτυχία της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, ενώ η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ, κληρονόμος της αυτοκρατορίας της L’Oréal, κατέγραψε καθαρή περιουσία 99,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πολλοί αντιμετώπισαν κλιμάκωση του πλούτου, πυροδοτώντας αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Αξιοσημείωτοι ολιγάρχες όπως ο Vladimir Potanin, ο Alisher Usmanov και ο Alexei Mordashov αύξησαν τις περιουσίες τους παρά τους περιορισμούς ρευστότητας περιουσιακών στοιχείων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά 17 δισεκατομμυριούχους μεταξύ των 500 κορυφαίων, με τους Dyson και Ratcliffe ως τους πλουσιότερους Βρετανούς. Ο Ράτκλιφ, ενισχύοντας την περιουσία του κατά 8,55 δισεκατομμύρια δολάρια, απέκτησε κυρίως ένα σημαντικό μερίδιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με πληροφορίες από Guardian

Οι 25 πιο πλούσιες οικογένειες στον κόσμο: Πετρέλαιο, σοκολάτες και εμβληματικές τσάντες πίσω από τα αμύθητα πλούτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: