Οι 25 πιο πλούσιες οικογένειες στον κόσμο: Πετρέλαιο, σοκολάτες και εμβληματικές τσάντες πίσω από τα αμύθητα πλούτη [video]

File Photo President of the United Arab Emirates Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan attends a welcoming ceremony before a meeting with Russian President Vladimir Putin at Qasr Al Watan Palace in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 06 December 2023. EPA/SERGEI SAVOSTYANOV / SPUTNIK / KREMLIN




Η περιουσία τους είναι αρκετή για να μην αναζητήσουν δουλειά ούτε τα τρισέγγονά τους. Αυτές ήταν οι 25 πιο πλούσιες οικογένειες σε όλον τον πλανήτη για το 2023, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο Bloomberg.

1. Οικογένεια AL Nahyan

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η περιουσία της εκτιμάται σε 305 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από τον ιδρυτή της Amazon.com Inc. Jeff Bezos και τον θρύλο των επενδύσεων, Warren Buffett, μαζί. Βρίσκεται στην εξουσία του Αμπού Ντάμπι εδώ και δεκαετίες, πριν ακόμη το άφθονο πετρέλαιο του Εμιράτου μεταμορφώσει την οικονομία και τα οικονομικά των βασιλικών οικογενειών. Ο ηγέτης του Εμιράτου, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχαγιάν, είναι επίσης πρόεδρος της χώρας, καθώς εξελέγη μετά τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του, του σεΐχη Χαλίφα.

Η οικογένεια δραστηριοποιείται στον βιομηχανικό τομέα ενώ οι επενδύσεις τους βρίσκονται πίσω από χιλιάδες εταιρείες: Από την ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι μέχρι την SpaceX και την εταιρεία εσωρούχων της ποπ-σταρ Ριάνα. Εκτός από τον πρόεδρο της χώρας, άλλα μέλη της οικογένειας κατέχουν ρόλους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της συνηθισμένης στη χώρα ανάμειξης κρατικών και προσωπικών συμφερόντων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αληθινή περιουσία της οικογένειας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, που συνήθως αποκαλείται Sheikh Tahnoun, είναι ο άνθρωπος που επιβλέπει τα περιουσιακά στοιχεία και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον πλούτο της οικογένειας. Ενδεικτικό του πλούτου που προκαλεί ζαλάδα, το γεγονός ότι ένα από τα σούπερ γιοτ τους είναι τόσο μεγάλο που κάνουν γκολφ σε αυτό, το παλάτι τους είναι τριπλάσιο από το μέγεθος του Πενταγώνου και ο στόλος των ιδιωτικών τζετ τους θα μπορούσε να ανταγωνιστεί μια αεροπορική εταιρεία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η οικογένεια Αλ Ναχαγιάν μπαίνει για πρώτη χρονιά στη λίστα του Bloomberg και το κάνει από την πιο προνομιακή θέση.

2. Οικογένεια Walton

Στη δεύτερη θέση έρχεται η τα τελευταία πέντε χρόνια πιο πλούσια οικογένεια στον κόσμο. Η οικογένεια Γουόλτον από τις ΗΠΑ κατέχει το 46% της πολυεθνικής αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης Walmart, διαθέτοντας 10.500 υποκαταστήματα σε όλον τον κόσμο.

Η περιουσία της οικογένειας υπολογίζεται σε 259,7 δισεκατομμύρια δολάρια, 45 δισεκ. λιγότερα από την πρώτη στην κατάταξη. Το 2020 ο Rob Walton επένδυσε στην ομάδα της Formula 1 McLaren Racing.

Το 20015 ο Γκρεγκ Πένερ διαδέχτηκε τον πεθερό του, Ρομπ Γουόλτον, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Κάθε μέλος της οικογένειας φιγουράρει ατομικά στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

3. Οικογένεια Hermes

Με περιουσία 150,9 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μια από τις πιο παλιές οικογένειες πλουσίων της Γαλλίας και η ιδιοκτήτρια των καταστημάτων πολυτελών προϊόντων. Είναι διάσημη για τις τσάντες Kelly, οι οποίες μπορούν να κοστίσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δημοπρασία.

Η οικογένεια κατέχει συλλογικά περισσότερα από τα δύο τρίτα του κατασκευαστή ειδών πολυτελείας. Η αυτοκρατορία ξεκίνησε το 1837, όταν ο Τιερί Ερμές αρχίζει να κατασκευάζει είδη ιππασίας για ευγενείς. Το 1880 η επιχείρηση μετακόμισε στην οδό 24 Faubourg Saint-Honore.

Το 1937, ο γαμπρός του Émile, Robert Dumas, δημιουργεί το πρώτο μεταξωτό μαντήλι Hermès, το 1978 ιδρύεται το παγκόσμιο δίκτυο καταστημάτων, ενώ το 2014 η οικογένεια συνάπτει σύμφωνο με τον Bernard Arnault, τερματίζοντας την πολύχρονη προσπάθεια εξαγοράς του αφεντικού της LVMH.

4. Οικογένεια Mars

Επίσης από τις ΗΠΑ. Με περιουσία αξίας 141,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων δραστηριοποιείται στους τομείς της ζαχαροπλαστικής και της φροντίδας κατοικίδιων.

5. Οικογένεια Al Thani

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, με περιουσία 133 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα μέλη της καταλαμβάνουν πολυάριθμες πολιτικές θέσεις και κυριαρχούν στην τοπική οικονομία, διαθέτοντας δεκάδες επιχειρήσειςς καθώς και πολύτιμα ξένα περιουσιακά στοιχεία, όπως σπίτια στο Mayfair του Λονδίνου, φάρμες και την εταιρεία μόδας Valentino.

6. Οικογένεια Koch

Αυτή η Αμερικανική οικογένεια έχει περιουσία 127,3 δισεκατομμύρια δολάρια και δραστηριότητα στον βιομηχανικό τομέα.

7. Οικογένεια Al Saud

Έβδομη έρχεται η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Η περιουσία της υπολογίζεται σε 127,3 δισεκατομμύρια δολάρια και δραστηριοποείται στον τομέα εξόρυξης πετρελαίου.

8. Οικογένεια Ambanis

Η περιουσία της πιο πλούσιας οικογένειας της Ινδίας εκτιμάται σε 89,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Δραστηριοποιείται στον βιομηχανικό τομέα διευθύνοντας έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, ο οποίος κατέχει το μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης πετρελαίου στον κόσμο.

9. Οικογένεια Wertheimer

Με περιουσία 89,6 δισεκατομμύρια δολάρια η οικογένεια από τη Γαλλία κατέχει τα καταστήματα Chanel.

10. Οικογένεια Thomson

Τη δεκάδα συμπληρώνει η πιο πλούσια οικογένεια του Καναδά. Η περιουσία της υπολογίζεται σε 71,1 δισεκατομμύρια δολάρια και κατέχει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Thomson Reuters.

11. Οικογένεια Cargill, MacMillan

Τα μέλη αυτής της οικογένειας είναι πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες της Cargill, μιας εταιρείας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων πουτον περασμένο χρόνο είχε έσοδα 176,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

12. Οικογένεια Johnson

Η έδρα της πανίσχυρης αυτής οικογένειας επενδυτών βρίσκεται στη Βοστόνη και η περιουσία της ανέρχεται σε 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

13. Οικογένεια Boehringer, Von Baumbach

Η πιο πλούσια οικογένεια της Γερμανίας με περιουσία 51,3 δισεκατομμύρια δολάρια, διαθέτει τη φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim.

14. Οικογένεια Quandt

Με περιουσία 49,4 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η οικογένεια πίσω από την αυτοκινητοβιομηχανία BMW.

15. Οικογένεια Albrecht

Με περιουσία 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε έναν αιώνα το μανάβικο της γειτονιάς έγινε ο γερμανικός κολοσσός σουπερμάρκετ Aldi.

16. Οικογένεια Pritzker

Ουκρανικής καταγωγής, η οικογένεια αυτή με έδρα τις ΗΠΑ και περιουσία 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται πίσω από τα ξενοδοχεία Hyatt.

17. Οικογέενια Hoffmann, Oeri

Με περιουσία 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ, η ελβετική οικογένεια πίσω από την φαρμακοβιομηχανία Roche.

18. Οικογένεια Van Damme, De Spoelberch, De Mevius

Η οικογένεια από το Βέλγιο δραστηριοποιείται στην κατασκευή μπίρας και διαθέτει περιουσία 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

19. Οικογένεια Hartono

Από την Ινδονησία, δραστηριοποιείται στην καπνοβιομηχανία και έχει περιουσία 42,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

20. Οικογένεια Dassault

Ξεκινώντας από τις προπέλες αεροσκαφών και φτάνοντας σήμερα να ασχολείται με το real estate, το software και τα ΜΜΕ, η γαλλική αυτή οικογένεια έχει περιουσία 39,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

21. Οικογένεια Cox

Με περιουσία 36 δισεκατομμύρια δολάρια, η οικογένεια διαθέτει την Cox Enterprises, της οποίας το τμήμα Cox Communications είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ευρυζωνική εταιρεία στις ΗΠΑ.

22. Οικογένεια Mulliez

Ακόμη μια γαλλική οικογένεια κροίσων, με περιουσία που φτάνει τα 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια και μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στον κόσμο, την Auchan.

23. Οικογένεια Ferrero

H ιταλική οικογένεια πίσω από την κολοσσιαία επιχείρηση σοκολάτας και περιουσία 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

24. Οικογένεια Κwok

Η πιο πλούσια οικογένεια του Χονγκ Κονγκ δραστηριοποιείται στο real estate και η περιουσία της ανέρχεται στα 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

25. Οικογένεια Duncan

Ασχολούμενη με τον βιομηχανικό τομέα και συγκεκριμένα με το πετρέλαιο, η αμερικανική αυτή οικογένεια έχει περιουσία 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Κανονικό πλιάτσικο από τον Πούτιν: Άρπαξε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Ρωσία * Εταιρεία με έδρα την Κύπρο και ιδρυτή «διωκόμενο» Ρώσο επιχειρηματία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: