Η Ουάσιγκτον υπέκυψε στον εκβιασμό της Τουρκίας, είναι ολοφάνερο… “Όμηρος” της Άγκυρας και η αγορά των ελληνικών F-35: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) μίλησε ξανά σήμερα τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Fidan συνέχισαν τη συζήτησή τους σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και τη σημασία της αύξησης της ταχύτητας και της κλίμακας της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό, κάτι που δεν αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία ήταν στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο υπουργών, καθώς συνεχίζεται ο τουρκικός εκβιασμός. Οι Τούρκοι απαιτούν να πάρουν ότι ζητούν και οι Αμερικανοί δυστυχώς δεν αντιδρούν όπως αξίζει σε μία υπερδύναμη.

Είναι φανερό πια ότι αν δεν επιτευχθεί η συναίνεση του αμερικανικού Κογκρέσου για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο Ερντογάν δεν θα στείλει το θέμα της Σουηδίας στην Ολομέλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να εκβιάζει τους Αμερικανούς και είναι απορίας άξιο γιατί ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου αποδέχεται αυτή την προσβολή.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει επίσημα και δημόσια ότι θέλει αυτή η συναλλαγή να γίνει ταυτόχρονα. Δηλαδή όταν θα αποφασίσει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη Σουηδία, να αποφασίσει και το Κογκρέσο για το αμερικανικό πολεμικό υλικό που απαιτεί η Τουρκία.

Οι Αμερικανοί ήταν βέβαιοι ότι θα αποφάσιζε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αύριο Πέμπτη, αλλά φαίνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν θα συμβεί. Και σίγουρα αυτό δεν κάνει πιο εύκολη την προσπάθεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να πείσει τους νομοθέτες που έχουν λόγο για την πώληση των F-16.

Μου λένε από το Κογκρέσο ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν πρόκειται να κάνουν καμία κίνηση υπό τον εκβιασμό του Ερντογάν. Μου λένε ακόμα ότι οι ανάρμοστες σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τη Χαμάς, εξελίσσεται σε μεγάλο εμπόδιο για την Τουρκία και λογικό είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί είχαν δεχθεί τον αρχικό εκβιασμό των Τούρκων, το περασμένο καλοκαίρι, και δεν προχώρησαν την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα. Ήταν ακόμα ένα λάθος της αμερικανικής πολιτικής, καθώς φέρθηκαν αντισυμμαχικά στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να είπε στον Φιντάν ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο αυτη η πώληση -εννοεί των F-35 στην Ελλάδα- οπότε συζήτησαν την πιθανότητα πακέτου.

Δηλαδή, να δώσει η Τουρκία στους Αμερικανούς την έγκριση για τη Σουηδία και ταυτόχρονα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει τα αιτήματα για τα ελληνικά F-35 και τα τουρκικά F-16 στο Κογκρέσο.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μπλίνκεν έλπιζε ότι θα πετύχαινε και την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία και ταυτόχρονα θα ενίσχυε και την Ελλάδα

Αυτή η συμφωνία-πακέτο ισχύει ακόμα, αν και δεν γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή, αν θα γίνει δεκτή από το Κογκρέσο, καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν συζητούν υπό εκβιασμό.

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν αναμένει, σύμφωνα με τουρκική πηγή, από την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της …συμμαχίας(!!!) και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Είναι φανερό ότι ο κ. Μπλίνκεν δέχθηκε τον εκβιασμό του Ερντογάν…

  • Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιάννη Μανδαλίδη στην Κωνσταντινούπολη:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε σήμερα 27 Δεκεμβρίου τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η επικοινωνία έγινε στη σκιά της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Σουηδία, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία συνεχίζεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, καθώς εκκρεμεί η έγκριση και από την Ολομέλεια.

Όσον αφορά στο θέμα της πώλησης στην Τουρκία αμερικανικών μαχητικών F-16, ο Χακάν Φιντάν φέρεται να δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, με την τουρκική πλευρά να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μόνιμη ειρήνη.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ηρεμήστε, δεν έχει τραγουδήσει ακόμα η χοντρή κυρία: Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι αλλά έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν μέχρι την απόκτηση των F-16… Το πάθημα με τα F-35! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: