Ηρεμήστε, δεν έχει τραγουδήσει ακόμα η χοντρή κυρία: Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι αλλά έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν μέχρι την απόκτηση των F-16… Το πάθημα με τα F-35! (video)

FILE PHOTO: epa11042590 A Secret Service agent stands watch as US President Joe Biden (R) walks to Marine One on the South Lawn of the White House en route to Camp David presidential retreat, in Washington, DC, USA, 23 December 2023. EPA, JULIA NIKHINSON POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Η φράση «τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία» αρμόζει στην περίπτωση της Τουρκίας και της επιθυμίας της να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Και το λέμε επειδή μετά την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης …ακούστηκαν μέχρι την Ουάσιγκτον οι τουρκικοί πανηγυρισμοί, αλλά και μερικών αδιόρθωτων “δικών” μας, οι οποίοι πάντα νοιώθουν την ανάγκη να δείχνουν τη χαρά τους, επειδή δήθεν ηττήθηκαν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ελληνικό Λόμπι.

Για να αποκτήσει η Τουρκία τα F-16, πρέπει πρώτα απ’ όλα να λάβει την τελική θετική της απόφαση η Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα, ακόμα και αύριο Πέμπτη, όπως υποστηρίζουν αμερικανικές πηγές και να υπερψηφίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Καλώς…

Στη συνέχεια, σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους, αλλά και την Suzan Fraser του Associated Press, η απόφαση πρέπει να περάσει ξανά από τον Ταγίπ Ερντογάν. Για ποιό λόγο δεν έχω καταλάβει, αφού ήταν αυτός που έδωσε τα χέρια με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούλιο.

  • Αυτός δεν ήταν που έστειλε τα σουηδικά πρωτόκολλα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων; Αυτός ήταν… Είναι άβυσσος η ψυχή του Ερντογάν, οπότε είναι και χάσιμο χρόνου να επιχειρούμε να τον αναλύουμε, κάθε φορά που ενεργεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για να νοιώθει …αυτοκράτορας.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Ερντογάν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας χωρίς να έχει σχέδιο βήτα. Είναι δυνατόν να δώσει το βασικό χαρτί του στους Αμερικανούς, χωρίς να έχει πάρει στο χέρι την έγκριση της αγοράς των F-16; Πολύ δύσκολο το βλέπω. Κάτι άλλο θα έχει στο μυαλό του.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής κατατέθηκε από τον παριστάμενο Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, ότι ο πρόεδρος Τζον Μπάιντεν υποσχέθηκε στον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ότι αν δώσει το πράσινο φως για τη Σουηδία, ο ίδιος θα πείσει τους Αμερικανούς νομοθέτες να μην θέσουν εμπόδια στην πώληση των F-16.

Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω έωλη την υπόσχεση, όπως τόσες άλλες που έδωσε σε άλλους ξένους ηγέτες, αλλά δεν θα το πράξω προς το παρόν. Άλλωστε, πρόκειται για ένα Πρόεδρο που παραπατεί και παραπαίει πολιτικά, ο οποίος φαίνεται ότι κάλυπτε τις παρανομίες του υιού του, του γνωστού μας Χάντερ Μπάιντεν.

Μερικοί ξεχνούν ότι η Τουρκία είχε αρχικά αποκτήσει τα μαχητικά F-35. Τα πήρε ποτέ; Όχι, επειδή εργάστηκε μεθοδικά η Ελληνοαμερικανική Ομογένεια με άλλες κοινότητες και επειδή εκμεταλλεύθηκαν την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ναι, είχε ηγετικό ρόλο ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

  • Μπορεί να αποχώρησε από την προεδρία, αλλά παραμένει μέλος. Και προσπαθεί ακόμα και τώρα, που το γνωστό “κύκλωμα” των Δημοκρατικών, προσπάθησε να τον ρίξει στο καναβάτσο, να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στα παρασκήνια συζητούνται διάφορα σενάρια, τα οποία προβλέπουν και την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι οποιαδήποτε ανάρμοστη συμφωνία, που θα ανοίξει το δρόμο στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία. Η Αθήνα δικαιούται τα F-35 και η παραχώρηση τους καθυστέρησε ήδη έξι μήνες. Η Άγκυρα είναι μία παραβατική χώρα και δεν πρέπει να λάβει τα F-16, διότι θα τα χρησιμοποιήσει και στο Αιγαίο και πρωτίστως στην Κύπρο.

Για να “σιωπήσει” η Ελλάδα πρέπει να επιβληθεί στην Τουρκία ο όρος του κ. Μενέντεζ, ότι αν επιχειρήσει ξανά απειλές και εκβιασμούς, θα συμβεί ότι του συνέβη και με τα F-35: Δεν θα τα λάβει ποτέ.

Επαναλαμβάνω ότι η κατοχική δύναμη είχε παραγγείλει 100 μαχητικά F-35, είχε δώσει την προκαταβολή, είχαν κατασκευαστεί τουλάχιστον 3 με 5 αεροπλάνα, είχαν εκπαιδευτεί οι Τούρκοι πιλότοι, αλλά δεν απογειώθηκαν ποτέ από τη βάση της Αριζόνας με προορισμό την Τουρκία.

Αρκετοί στην Ομογένεια έχουν απογοητευθεί με την απαράδεκτη συμπεριφορά του Προέδρου Μπάιντεν. Τους καταλαβαίνουμε. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που κάνει αναφορικά με την Τουρκία, αποτελούν πισώπλατη μαχαιριά στην Ομογένεια.

Είναι στο χέρι των ομογενών ψηφοφόρων να τιμωρήσουν αυτή τη συμπεριφορά. Δεν λέμε ότι είναι καλύτερος ο πιθανός αντίπαλος του, διότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξελιχθεί στο απόλυτο “τσιράκι” του Ερντογάν. ΔΕΝ είναι.

Πιστεύουμε ότι η επανεκλογή του Τραμπ, θα προκαλέσει ζημία στα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας, χωρίς αμφιβολία. Αλλά, ο κ. Μπάιντεν που ευεργετήθηκε από την Ομογένεια, πρόσφερε στον Ελληνισμό μόνο πίκρα και έσβησε όσα έκανε στο παρελθόν για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όταν ήταν υποψήφιος για την προέδρία των ΗΠΑ ο Μάικλ Δουκάκης είχε αντίπαλο και τον κ. Μπάιντεν. Η Ομογένεια μας, έδωσε το 90% των χρημάτων που διέθεσε για τις προεδρικές εκλογές στον κ. Δουκάκη και τα υπόλοιπα στον σημερινό πρόεδρο. Δεν το εκτίμησε.

Τι περιμένουμε; Εάν καθαρίσει οριστικά ο δρόμος της Σουηδίας και ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μπάιντεν -σύμφωνα με τον Ερντογάν- του υποσχέθηκενα στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο για την αγορά των F-16. Εάν οι νομοθέτες αγνοήσουν το αίτημα, τότε η έγκριση της πώλησης των μαχητικών της Τουρκίας θα είναι ένα γεγονός.

Αν αντιδράσει ένας εκ των τεσσάρων, τότε το τουρκικό αίτημα θα εκτροχιαστεί. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του κ. Μπάιντεν ουδείς γνωρίζει αν και φανταζόμαστε. Θα συγκρουστεί με το Κογκρέσο για τα …μάτια του Ερντογάν. Δυστυχώς… Αυτό τουλάχιστον πιστεύω εγώ και μακάρι να διαψευστώ.

Η μάχη εναντίον της απόκτησης των F-16 από την Τουρκία συνεχίζεται. Διότι όπως αναφέρω στην αρχή αυτού του κειμένου, «τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία»…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στο Αιγαίο μπορεί να έχουμε (για τώρα) ηρεμία, αλλά στην Κύπρο η κατοχή πονάει πολύ: Πως θα λύσουν το Κυπριακό η Λευκωσία και η Αθήνα; Θα συναντήσουν αυτοί τις θέσεις του Ταγίπ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: