Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις απολαμβάνει κάθε στιγμή μαζί του «για όσο ακόμα μπορεί»….

Ο Μπρους Γουίλις και η σύζυγός του. Στιγμιότυπο από video που αναδημοσίευσε η Daily Mail




Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις φέρεται πλέον να «απολαμβάνει κάθε στιγμή» μαζί του όσο ακόμα αυτό είναι εφικτό, πληροφορία που, εφόσον ισχύει, συνιστά μία δραματική διαπίστωση για την κατάσταση της υγείας του δημοφιλούς ηθοποιού.

Ο 68χρονος Μπρους Γουίλις πάσχει, ως γνωστόν, από μετωποκροταφική άνοια, μια σπάνια νόσο που χτυπά τη συμπεριφορά και τη γλωσσική δεξιότητα του ανθρώπινου οργανισμού.

Φίλοι και οικείοι υποστηρίζουν ότι παρά τη δυσάρεστη κατάσταση, ο Γουίλις πέτυχε να φέρει «όλη την οικογένεια πιο κοντά» καθώς όλοι είναι δίπλα του για να τον υποστηρίξουν.

Μια πηγή είπε στην έκδοση της τρέχουσας εβδομάδας του UsWeekly τα εξής: «Ο Μπρους έχει καλές και κακές μέρες, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες, υπάρχουν πολύ περισσότερες κακές μέρες, παρά καλές. Αυτή η εμπειρία έχει φέρει όλη την οικογένεια ακόμα πιο κοντά».

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγός του, Έμα Χέμινγκ Γουίλις, με δυσκολία κατάφερε πρόσφατα να συγκρατήσει τα δάκρυά της σε μια ανάρτηση με τη οποία ενημέρωνε για την υγεία του.

Ετσι, η οικογένεια του Μπρους Γουίλις φέρεται να απολαμβάνει «κάθε στιγμή» μαζί του όσο ακόμα μπορεί.

«Κανείς δεν ξέρει πόσος χρόνος απομένει απομείνει στον Μπρους, οπότε όλοι απολαμβάνουν κάθε στιγμή που βρίσκονται μαζί του. Όλα περιστρέφονται γύρω του. Και τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας είναι πάντα μαζί του» φέρεται να είπε η ίδια πηγή στο US Weekly.

Μετωποκροταφική άνοια ή αφασία 

Ως επιστημονικός όρος, η αφασία (λέξη που σχηματίζεται από το στερητικό α- και το ρήμα φημί = λέγω) αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου.

Στην περίπτωση της αφασίας το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, να αποδίδει το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοεί και πολλές φορές να διαβάζει. Στο πολύ νεαρό παιδί, του οποίου ο εγκέφαλος διατηρεί την πλαστικότητά του, επιτρέπεται μια ταχεία ανάληψη έστω κι αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, σε αντίθεση με τους ενήλικες.

Η αφασία, μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων ή σε εγκεφαλικές βλάβες. Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Wikipedia, μορφές αφασίας είναι οι εξής:

Τύπου Broca

Η Αφασία τύπου Broca ή αλλιώς Κινητική χαρακτηρίζεται από περιορισμένη ικανότητα έκφρασης προφορικού λόγου, περιορισμένο λεξιλόγιο και μετρίου βαθμού δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας, γεγονός που οδηγεί συχνά σε δυσκολία στην επικοινωνία. Ο ασθενής σε πολλές περιπτώσεις είναι ικανός να διαβάζει, αλλά έχει δυσκολίες στη γραφή.

Τύπου Wernicke

Η Αφασία τύπου Wernicke ή αλλιώς Αισθητική Αφασία χαρακτηρίζεται από ελλιπή ικανότητα του ασθενούς να καταλαβαίνει τη σημασία των λέξεων που παράγει. Παρατηρείται ταχεία εκφορά της γλώσσας με παραφασίες (η χρησιμοποίηση αντί της σωστής μιας άλλης λέξης), νεολογισμούς (η χρήση λέξεων που δεν υπάρχουν καν). Μερικοί ασθενείς με Αφασία τύπου Wernicke μιλούν ακατάπαυστα, παρατηρείται η λεγόμενη ‘γλωσσική σαλάτα’, ενώ δεν δείχνουν να έχουν επίγνωση της διαταραχής επικοινωνίας. Η κατανόηση του λόγου είναι εντόνως επηρεασμένη.

Ανομική αφασία

Κύριο σύμπτωμα της Ανομικής Αφασίας είναι η δυσκολία εύρεσης των σωστών λέξεων κατά την εκφορά προφορικού λόγου, κυρίως κατά την κατονομασία αντικειμένων. Η κατανόηση καθώς και η γραφή και η ανάγνωση είναι ανεπηρέαστες.

Γενική Αφασία

Η Γενική Αφασία είναι η σοβαρότερη μορφή αφασίας, κατά την οποία ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο κατά την εκφορά όσο και κατά την κατανόηση του προφορικού λόγου. Επίσης,δεν μπορεί να γράψει ή να διαβάσει.

Mε πληροφορίες από Daily Mail, Wikipedia

Ο Λεμπρόν Τζέιμς ξεσπά για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ: Πάντα επιστρέφουμε στο ίδιο σημείο δηλώνει για το τελευταίο φονικό στο Λoς Αντζελες -Εχει γίνει ευκολότερο καταγγέλλει το αστέρι του NBA

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: