Οι ειδικοί απεσταλμένοι του ΟΗΕ μεροληπτούν κατ΄ εντολή εκείνων που διοικούν τον Οργανισμό: Η κάθοδος της κυρίας Κουεγιάρ και τα βασικά ζητούμενα…

epa11031174 Secretary General of the United Nations, Antonio Guterres, speaks during the 75th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights and Human Rights Prize award ceremony at the United Nations Headquarters in New York, New York, USA. EPA, SARAH YENESEL




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

Η κάθοδος στην Κύπρο της απεσταλμένης του  Γενικού Γραμματέα (Γ.Γ.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ένα θετικό γεγονός.

Διότι ως εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, του εντολοδόχου δηλαδή του Συμβουλίου Ασφαλείας προς ΕΦΑΡΜΟΓΗ  των αποφάσεων του Οργανισμού, δεν μπορεί παρά στην έκθεση που θα υποβάλει να περιέχει τα εξής στοιχεία:

  • α) παράθεση γεγονότων,
  • β) διαπιστώσεις για τις ενδεχόμενες ευθύνες των πλευρών.  Το δεύτερο σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Θετικές μπορούν να θεωρηθούν, για τα ίδια τα Ηνωμένα  ΄Έθνη, μόνο οι εξελίξεις, που οδηγούν σε επανέναρξη των συνομιλιών, στα πλαίσια, υπο την αιγίδα και στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.  Οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό το πλαίσιο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα ίδια τα Ηνωμένα ΄Έθνη, αφού θα αντίκειται στις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού και στους όρους εντολής του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ως εκ τούτου η κ. Κουεγιάρ θα κριθεί στο πεδίο των επαφών κυρίως από το πιο πάνω.  Την προσπάθεια δηλαδή, προώθησης των ιδίων των θέσεων του Οργανισμού που εκπροσωπεί.  Με το ίδιο κριτήριο, θα πρέπει να τους κρίνει και η ίδια, και οι δύο ηγέτες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ο ηγέτης του κατοχικού μορφώματος και εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Μοναδικό αντικείμενο αυτής της προσπάθειας είναι η επανέναρξη των συνομιλιών εντός παραμέτρων ΟΗΕ.  Και αυτές οι παράμετροι προνοούν λύση στη βάση μεν της ΔΔΟ και πολιτικής ισότητας, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά…

Υπάρχει και ένα αλλά το οποίο ορισμένοι  εκτός και εντός Κύπρου, επιμελώς… ξεχνούν.  Όλα  αυτά και άλλα που συνιστούν τον κορμό των συγκλίσεων, των προτάσεων, του πλαισίου Γκουτέρες κλπ ένα κυρίαρχο στόχο έχουν:

  • Να καταλήξει η προσπάθεια σε λύση ενός κράτους (Ομόσπονδου) με μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.  Χωρίς ξένους στρατούς, εγγυητές, προστάτες και επικυρίαρχους.  Ένα κανονικό κράτος δηλαδή όπως δήλωσε ο κ. Γκουτέρες και το οποίο κάποιοι επιμένουν να το προσπερνούν.

Με άλλα  λόγια, δεν μπορεί η δικοινοτικότητα, η διζωνικότητα και η πολιτική ισότητα να ανατρέπουν το κύριο.  Την κανονικότητα του Κράτους.  Αρα δεν μπορεί να ανατρέπουν την ενότητα κράτους, λαού, εδάφους, θεσμών, οικονομίας.

Η λύση πρέπει να αποδώσει όλα τα πιο πάνω έτσι ώστε να γίνει πράξη ο στόχος όλων των κυπρίων που αγαπούν αυτή τη γη και που εκφράστηκε πολύ πετυχημένα εδώ και δεκαετίες από τους προοδευτικούς τ/κ με το εξής σύνθημα:  ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ – ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ.

Όλα όσα πιο πάνω έχω αναφέρει είναι θέσεις τόσον των Ηνωμένων Εθνών όσων και όλων των ε/κ πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση εκείνων που δεν αποδέχονται την Ομοσπονδία όπως π.χ. το ΕΛΑΜ.  Κατά συνέπεια όλα κρίνονται από την βούληση για λύση και τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση αλλά όχι την όποια λύση.  Αλλά την λύση της οποίας οι κυρίαρχες πτυχές έχουν περιγραφεί πιο πάνω.  Και τις έχουν υιοθετήσει και ΟΗΕ και Ε.Ε.

Στα πλαίσια αυτά αναμένεται λογικά να κινηθεί και η κ. Κουεγιάρ.  Από τη δράση της θα κριθεί και όχι μόνο από την όποια προγενέστερη πολιτική συμπεριφορά της.  Φυσικά και δεν αγνοείται η προηγούμενη στάση της απέναντι σε γεγονότα και κράτη, ειδικά αν αυτά διαδραματίζουν ρόλο στο κυπριακό.

Το απόλυτο όμως κριτήριο θα είναι η δράση της τώρα ως απεσταλμένης του Γ.Γ.   Και θα επαναλάβω κάτι που έχω πολλάκις αναφέρει και από το βήμα της Βουλής.  Ούτε φιλότουρκη είναι ούτε φιλέλλην κ.ο.κ.  Ούτε και οι προηγούμενοι απεσταλμένοι και μεσολαβητές.  Εντολοδόχοι του ΟΗΕ είναι! 

Έτσι  ανεξάρτητα από ιδεολογικές, πολιτικές και άλλες πεποιθήσεις, από συμπάθειες και αντιπάθειες, οφείλουν να υπηρετούν τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού.  Χωρίς βέβαια να ξεχνούμε ότι οι απεσταλμένοι όπως και όλη η γραμματεία του ΟΗΕ, είναι εντολείς του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Και επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα πέντε (5) μόνιμα μέλη.  Και ειδικότερα από δύο, σε ότι αφορά τουλάχιστον το κυπριακό.  Τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασιλείο.

  • Οι ΗΠΑ λόγω ιστορίας  στο κυπριακό, αλλά κυρίως γιατί είναι η υπερδύναμη και ο κύριος χρηματοδότης του ΟΗΕ.  Του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω προϊστορίας, λόγω της ιδιότητας της εγγυήτριας δύναμης, λόγω των βάσεων, λόγω της μακρότατης ανάμειξης και γνώσης του κυπριακού.  Λόγω του ότι είναι η κύρια συνιστώσα που το δημιούργησε και το εξέλιξε κ.ο.κ.

Ας αφήσουν λοιπόν ορισμένοι τις ειρωνείες όποτε κάποιος κρίνει ή επικρίνει τους ειδικούς απεσταλμένους του ΟΗΕ, γιατί όταν και εφόσον μεροληπτούν, δεν το κάνουν ως προσωπική επιλογή, αλλά χειρότερα, κατ΄ εντολή εκείνων που διοικούν τον ΟΗΕ.  Και αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν μεροληπτήσει και οι ειρωνείες δεν διαγραφούν τα γεγονότα.

Το θέμα λοιπόν με την κα Κουεγιάρ , το θέμα με το κυπριακό, είναι ποιες οι εντολές της περίφημης διεθνούς κοινότητας.  Δηλαδή, τουλάχιστον για κυπριακό, κυρίως των Άγγλων και Αμερικανών και κατά δεύτερο λόγο της Ε.Ε.

Παραμένουν αυτοί οι παράγοντες υποστηρικτές των θέσεων που περιγράφουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. στο κυπριακό;  Παραμένουν προσηλωμένοι στη βασικότερη θέση που αφορά το κυπριακό και που είναι η μετεξέλιξη του ενός κράτους υπο την πολιτειακή μορφή του Ενιαίου Κράτους σε ένα και μόνο κράτος και πάλιν, αλλά υπο την πολιτειακή μορφή του Ομόσπονδου;

Παραμένουν στις αρχές που προνοούν ότι ένα κανονικό κράτος δεν χρειάζεται εγγυητές και ξένα στρατεύματα για να είναι πραγματικό κανονικό κράτος;

Αυτά είναι τα κύρια ζητούμενα.  Αυτά είναι τα κυρίαρχα θέματα του κυπριακού .  Ολοι τα αντιλαμβάνονται, αλλά δεν είναι όλοι που τα επιδιώκουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Χωρίς συγκεκριμένα προγράμματα υποψηφίων είναι ως να μας λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσουμε: Περίεργες οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: