Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τον Μπλίνκεν… Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, το Ισραήλ αποφυλάκισε 30 Παλαιστίνιους

epa11004093 An Israeli army helicopter carrying Mia Schem, a French-Israeli woman held hostage by Hamas in Gaza, lands at the Sheba Medical Center at Tel HaShomer in Ramat Gan, Israel, 30 November 2023. EPA, ABIR SULTAN




Τριάντα παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές —γυναίκες και ανήλικοι— αποφυλακίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, κατ’ εφαρμογή των όρων της συμφωνίας ανακωχής με τη Χαμάς, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Αφέθηκαν ελεύθεροι μερικές ώρες πριν από την προβλεπόμενη λήξη της ανακωχής και μετά την απελευθέρωση νωρίτερα από τη Χαμάς οκτώ ομήρων που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, στους οποίους προστέθηκαν δυο γαλλοϊσραηλινές όμηροι που αφέθηκαν ελεύθερες προχθές Τετάρτη.

Η διπλωματία του Κατάρ, που διαδραματίζει τον ρόλο του βασικού μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα αποφυλακίζονταν 23 ανήλικοι και επτά γυναίκες.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ την 24η Νοεμβρίου, η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 110 όμηροι, ανάμεσά τους 80 γυναίκες, παιδιά και νέοι κάτω των 19 ετών, Ισραηλινοί ή με διπλή υπηκοότητα.

Σε αντάλλαγμα, αποφυλακίστηκαν 240 Παλαιστίνιοι, γυναίκες, παιδιά και ανήλικοι.

Εξάλλου, περίπου τριάντα αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.

Οι γυναίκες και τα παιδιά που αποφυλακίστηκαν βρίσκονταν σε κρατητήρια στην ισραηλινή επικράτεια, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Χαμάς απελευθερώνει άλλους έξι ομήρους

Άλλοι έξι Ισραηλινοί – πέντε γυναίκες και ένας έφηβος – που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, απελευθερώθηκαν απόψε και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των απελευθερωθέντων ομήρων ανέρχεται σε οκτώ σήμερα, αφού νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθερες μια 21χρονη και μια 40χρονη.

Ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, διευκρίνισε πως τρεις εκ των έξι ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν απόψε έχουν διπλή υπηκοότητα: ένας με μεξικανική, ένας με ουρουγουανική κι ένας με ρωσική. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), υπογράμμισε επίσης πως οι δύο Ρωσοϊσραηλινές που απελευθερώθηκαν χθες Τετάρτη θα πρέπει να προσμετρηθούν στον σημερινό απολογισμό.

Η Χαμάς είχε διαμηνύσει χθες ότι η απελευθέρωση των δύο Ρωσοϊσραηλινών έγινε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για «την υποστήριξη του (προέδρου της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Αναμένεται πλέον η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, είναι επτά γυναίκες και 23 ανήλικοι.

Από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

  • Ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των αμάχων ενόψει της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ ότι κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πως, προτού ο ισραηλινός στρατός αρχίσει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων. Συμπλήρωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Το Ισραήλ «διαθέτει έναν από τους πιο προηγμένους στρατούς σε όλον τον κόσμο. Είναι ικανός να εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει η Χαμάς», χωρίς να βλάψει αθώους – στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό –, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους.

Κατά την συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ χθες το πρωί, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «επεσήμανε την ανάγκη κάλυψης των ανθρωπιστικών αναγκών και της προστασίας των πολιτών στην νότια Γάζα πριν από κάθε στρατιωτική επιχείρηση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν ζήτησε επίσης από την ισραηλινή δικαιοσύνη να διώξει «τους εξτρεμιστές εποίκους που διαπράττουν βιαιότητες κατά των Παλαιστινίων στην (κατεχόμενη) Δυτική Οχθη».

  • Η εκεχειρία “απέφερε αποτελέσματα”

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στο πλαίσιο της οποίας το παλαιστινιακό κίνημα έχει απελευθερώσει κάποιους από τους ομήρους που κρατά με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους, «απέφερε αποτελέσματα», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας την ελπίδα να παραταθεί.

«Όμηροι επέστρεψαν σπίτια τους, ξαναβρήκαν τις οικογένειές τους» και η εκεχειρία επέτρεψε επίσης «περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αθώους αμάχους στη Γάζα, που την έχουν απελπιστικά ανάγκη», δήλωσε ο Μπλίνκεν από το Τελ Αβίβ κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

«Η διαδικασία αυτή απέδωσε αποτελέσματα και ελπίζουμε να συνεχιστεί», τόνισε.

Η εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και αρχικά θα διαρκούσε τέσσερις ημέρες, έχει παραταθεί δύο φορές μέχρι στιγμής. Στο πλαίσιό της έχουν ήδη απελευθερωθεί 70 Ισραηλινοί όμηροι και 210 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Εξάλλου περίπου 30 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, κυρίως Ταϊλανδοί που εργάζονταν στον Ισραήλ, αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς εκτός συμφωνίας.

Ο Χέρτζογκ από την πλευρά του ευχαρίστησε τις ΗΠΑ «για την τεράστια δουλειά που κατέβαλαν για την απελευθέρωση των ομήρων» και δήλωσε ότι «περίπου 150 παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα».

Ο Μπλίνκεν έφτασε στη διάρκεια της νύκτας στο Τελ Αβίβ και συναντήθηκε ήδη και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ και σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι την κήρυξη της εκεχειρίας, στις 24 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, εκ των οποίων περισσότερα από 6.000 παιδιά.

Οι ΗΠΑ, ακλόνητος σύμμαχος του Ισραήλ, στηρίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, όμως φοβάται ότι, εφόσον επαναληφθούν οι μάχες και σε περίπτωση που αυτές επεκταθούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, θα εγκλωβιστούν χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί εκεί.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε «να τεθούν οι όροι για μια πραγματική ειρήνη που θα διαρκέσει. Για εμάς ο καλύτερος δρόμος για να επιτευχθεί αυτό περνά από τα δύο κράτη», ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Γάζα, Palestine
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τελ Αβίβ, Israel

Δριμύς και αμετακίνητος Νετανιάχου προς Μπλίνκεν: «Έχω ορκιστεί να εξαλείψω τη Χαμάς, τίποτα δεν θα μας σταματήσει»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: