Η χρονιά του αίματος, της φωτιάς και της πλημμύρας: Το 2023 φεύγει και αφήνει πίσω του βιβλικές καταστροφές… Το άδικο αίμα θα εξακολουθήσει να ρέει ασταμάτητα

FILE PHOTO: Κατεστραμμένος ο δρόμος της επαρχιακής οδού Λαρίσης – Φαρσάλων στο ύψος του χωριού Νέες Καριές, όπου το οδόστρωμα υποχώρησε και κολώνες της ΔΕΗ παρασύρθηκαν από χείμαρρο που υπερχείλισε και κατέστρεψε τη γέφυρα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας, τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας DANIEL, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Το έτος 2023, όπως και τόσοι άλλοι χρόνοι που πέρασαν, είναι πλέον ένα μόνο κομμάτι της ιστορίας. Στο μυαλό μας, όπως και πέρσι και πρόπερσι και όλα τα χρόνια που πέρασαν γυροφέρνει ένας απολογισμός με όλα τα σημαντικά γεγονότα που ζήσαμε. Τα οποία δυστυχώς, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν ήταν ευχάριστα.

Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (το έγκλημα των Τεμπών) την τελευταία μέρα του χειμώνα, με συνολικά 57 νεκρούς εκ των οποίων τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι σε ηλικία, κυρίως φοιτητές οι οποίοι επέστρεφαν στην Θεσσαλονίκη από το τριήμερο της Αποκριάς.

Το καλοκαίρι στιγματίστηκε από τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στη συνέχεια από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο, Αττική και Έβρο. Με την τελευταία να χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη σε έκταση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας των βιβλικών καταστροφών καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσαν αρχικώς τεράστιες καταστροφές στην πόλη του Βόλου και στην συνέχεια στον κάμπο της Θεσσαλίας, μέρος της πόλης της Λάρισας καθώς και στα χωριά Βλοχός, Μεταμόρφωση, Παλαμάς, Πηνειάδα, κ.ά τα οποία μετέτρεψαν σε μια απέραντη λίμνη, ενώ η Λίμνη Κάρλα πενταπλασιάστηκε σε μέγεθος με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να είναι μέχρι και σήμερα κάτω από τον νερό και σύμφωνα με του ειδικούς θα μείνουν βυθισμένα έως και το 2025!

  • Κατά τα άλλα η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή έδωσε 3% αύξηση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και 48% σε υπουργούς και άλλους πολλούς υψηλά αμειβόμενους. Με απλά λόγια τα 750 ευρώ γίνονται 780 και τα 5.000 ευρώ γίνονται 7.500!

Για να πείσουν τον Λαό ότι όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις τραγικές δηλώσεις του για το έγκλημα των Τεμπών, περιφέρεται από τηλεόραση σε τηλεόραση εκφράζοντας την περηφάνια του επειδή η χώρα βρίσκεται σε ρυθμούς ραγδαίας ανάπτυξης.

Μια ανάπτυξη, όμως, που δεν οφείλεται στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας αλλά κυρίως στην αύξηση της τιμής των μετοχών στο χρηματιστήριο και την περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαίου. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και οι φόροι, κυρίως οι έμμεσοι, από τους υψηλότερους! Οι δε τιμές βασικών ειδών μέρα με την μέρα απογειώνονται (μόνο τρεις χώρες στην Ευρώπη έχουν πιο ακριβά καύσιμα από τη Ελλάδα).

Την ίδια ώρα οι αριθμοί, που πάντα λένε την αλήθεια, μαρτυρούν ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας εξακολουθεί να διογκώνεται! Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» (20/08/2023) το Δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο ύψος – ρεκόρ των 404,68 δισ. Ευρώ! (166,5% του ΑΕΠ).

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θυμίζω, ότι το Δημόσιο χρέος του 2009 ήταν 298.032 δις. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή με πολύ χαμηλότερο εξωτερικό χρέος, μας επέβαλαν τα σκληρά μέτρα του μνημονίου που είχαν ως συνέπεια τη δραστική μείωση των μισθών, την κατάργηση των δώρων στον δημόσιο τομέα και την απαγόρευση αύξησης των μισθών για περίπου δέκα χρόνια! Και έτσι οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι με πολλούς από αυτούς να βολεύονται με τα πενιχρά επιδόματα…

Στο διεθνές σκηνικό διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί και αναδύονται νέες δυνάμεις. Τίποτα, πλέον, δεν θεωρείται δεδομένο. Η διεθνής κανονικότητα είναι το άμεσο ζητούμενο.

Ωστόσο είναι βέβαιο πως η στρατιωτική δύναμη θα διεκδικήσει και πάλιν την πρωτοκαθεδρία της στις διεθνείς υποθέσεις, με την οικονομική, την πολιτική και την “ήπια” ισχύ να παρατάσσονται ως απλοί συνοδοί της. Η Παλαιστίνη και η Ουκρανία δείχνουν πως  ο κόσμος των στρατιωτικών εξοπλισμών και του πολέμου δεν θα αλλάξει ποτέ …

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρόνο με τον χρόνο σβήνει. Και στην Κύπρο της κατοχής, της προσμονής και της ελπίδας πάλιν τα συμφέροντα θα διαδραματίσουν τον καθοριστικό ρόλο. Λύση, Δίκαιη και Λειτουργική δεν πρόκειται ποτέ να δοθεί. Μισός αιώνας συμπληρώνεται από το 1974 και το άδικο της τουρκικής εισβολής καθημερινά εδραιώνεται όλο και περισσότερο.

Ακούω και διαβάζω για εκδηλώσεις πολλές που ετοιμάζονται. Σίγουρα η θύμηση έχει κι αυτή τη σημασία της. Όμως θαρρώ πως κάτι πιο ουσιαστικό είναι που πρέπει να κάνουμε…. Όταν ο κατακτημένος δίνει γη και ύδωρ στον κατακτητή του, άδικος κόπος είναι όλα τα υπόλοιπα….

  • Καινούργια χρονιά λοιπόν και οι ευχές για ευημερία και υγεία έχουν την τιμητική τους. Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος τις ψευδαισθήσεις. Κάθε χρόνος που φεύγει δεν σβήνει τίποτε. Πολλές φορές μάλιστα γίνεται η ιστορία της επόμενης μέρας. Τίποτε καινούργιο δεν ξεκινάει με αφετηρία την πρώτη μέρα κάθε καινούργιου χρόνου.

Συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε την τελευταία μέρα του προηγούμενου χρόνου. Και κατά τα φαινόμενα στην Παλαιστίνη (και όχι μόνο στην Παλαιστίνη) το άδικο αίμα θα εξακολουθήσει να ρέει ασταμάτητα. Στην Γάζα οι Ισραηλινοί σκοτώνουν, Παναγία μου, μέχρι και τους αγέννητους.

Υστερόγραφο: Άξιον προβληματισμού είναι το γεγονός πως με ανεργία 10% (ο Μ.Ο στην Ε.Ε. είναι 6%), νομοθετούμε διατάξεις για εισαγωγή χιλιάδων ξένων εργατών. Μήπως τελικά εκτός από θέσεις γραφείου πρέπει να πιάσουμε και καμιά τσάπα και κανένα κλαδευτήρι στα χέρια μας! Μήπως επιβάλλεται να μάθουμε να μαζεύουμε μόνοι μας τα φρούτα από τα δένδρα μας… μήπως λέω, μήπως πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στις ρίζες μας…. Διότι αν δεν καλλιεργούμε εμείς την γη μας μοιραία η πατρίδα θα περάσει στα χέρια  εκείνων που δεν επιλέγουν μόνο τα υπό σκιάν και τα ξεκούραστα επαγγέλματα..

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πως οδηγηθήκαμε στα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963, στην Κύπρο: Τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και η σύνδεση με την εισβολή του 1974

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: