Η άποψη της Figaro για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Απαγωγή», «μαφία», «εγκληματική οργάνωση» – βορά της διαφθοράς

File Photo Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) Παναγιώτης Μπαλτάκος σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Με τίτλο ««Απαγωγή», «μαφία», «εγκληματική οργάνωση»: το ελληνικό ποδόσφαιρο βορά της διαφθοράς» στην ιστοσελίδα της εφημερίδας  Le Figaro φιλοξενείται ρεπορτάζ του πρακτορείου AFP  που κάνει λόγο για πάλη επιρροής με σκοπό τον έλεγχο της διαιτησίας και των αθλητικών στοιχημάτων και για ένα κλίμα που ευνοεί τη βία, με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) να επικρίνεται από όλες τις πλευρές, θεωρούμενη ανίκανη να ανακόψει μια διαφθορά που έχει πολλαπλές μορφές.

«Πολλές ομάδες παλεύουν να επηρεάσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο», εκτιμά ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, καταγγέλλοντας «ένα μηχανισμό με τον οποίο μπορεί να ελεγχθεί η Ομοσπονδία».

«Εάν δεν αλλάξουμε το σύστημα με το οποίο εκλέγεται το διοικητικό όργανο της Ομοσπονδίας, θα είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις, σε διαφθορά, σε απειλές…», εκτιμά, διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε περιστατικά όπου κυριολεκτικά απήχθησαν άνθρωποι».

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού ζητά αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποφάσεις και την οικονομική διαχείριση της Ομοσπονδίας.

Τα λόγια του απηχούν στη σφοδρή κριτική που ασκεί ο μεγάλος αντίπαλος, ο Ολυμπιακός, κατά θεσμών και αξιωματούχων. Θεωρώντας τον εαυτό του για άλλη μια φορά αδικημένο από τη διαιτησία της Κυριακής και το ισόπαλο ματς στο γήπεδο του Βόλου, ο πιο επιτυχημένος σύλλογος της χώρας κατήγγειλε «μια εγκληματική οργάνωση» που φέρεται να διευθύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της μαφίας και της οποίας μοναδικός στόχος είναι η εξόντωση του Ολυμπιακού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πειραϊκή ομάδα.

  • Ξεκίνησε έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο και κλήθηκαν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων συλλόγων.

«Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξελέγη με το 91% των ψήφων. Το ίδιο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η [ιδέα μιας] πλειοψηφική[ς] μαφία[ς] είναι αδιανόητη», απάντησε η ΕΠΟ στο AFP.

«Δεν γνωρίζουμε καμία διαφθορά και δεν υπάρχει καμία διαφθορά, με εξαίρεση ορισμένους αγώνες της δεύτερης κατηγορίας, ένα φαινόμενο που έχει εξαφανιστεί εντελώς αυτή τη σεζόν», διαβεβαιώνει.

Ωστόσο, η πίεση στους διαιτητές της χώρας συνεχίζεται. Τον Νοέμβριο, η επιχείρηση ενός εξ αυτών, του Ανδρέα Γκάμαρη, έγινε στόχος με εκρηκτικά. Οι διαιτητές προχώρησαν σε απεργία ζητώντας περισσότερη ασφάλεια και οι αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για αυτό το Σαββατοκύριακο αναβλήθηκαν.

  • «Τα οικονομικά διακυβεύματα που συνδέονται με τον τίτλο του πρωταθλητή είναι πολύ υψηλά για να αφεθούν μόνο στο παιχνίδι», αναλύει ο Γεώργιος Αντωνόπουλος, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Νιούκαστλ και μέλος της Global Initiative Against Transnational Organized Crime.

Περιγράφει μια «γενίκευση της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο πλαίσιο της αυτόνομης διακυβέρνησης όπου ο κρατικός έλεγχος είναι πρακτικά απών. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον δυσπιστίας όπου οι περισσότεροι σύλλογοι πρέπει να επιλέξουν πλευρά εάν θέλουν να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση.

Η διαφθορά δεν περιορίζεται στις προσπάθειες επηρεασμού της Ομοσπονδίας και των διαιτητών. Εκφράζεται εξίσου στο στήσιμο παιχνιδιών.

  • Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2022 από το ΑΠΘ μεταξύ των ποδοσφαιριστών της χώρας, το ένα τρίτο των επαγγελματιών παικτών είχε ή νόμιζε ότι είχε συμμετάσχει σε στημένο αγώνα.

«Πολλές ομάδες έχουν οικονομικά προβλήματα και οι παίκτες ξέρουν ότι θα πληρωθούν μέσω του αθλητικού στοιχήματος. Για αυτούς, είναι ζήτημα επιβίωσης», δήλωσε στο AFP ο Βασίλης Μπαρκούκης, αναπληρωτής καθηγητής που ηγήθηκε της μελέτης.

«Μερικές φορές εμπλέκονται εγκληματικές οργανώσεις και οι παίκτες φοβούνται να αρνηθούν, φοβούνται να μιλήσουν», διευκρινίζει ο καθηγητής.

  • Έρευνα της Interpol για στημένους αγώνες βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του AFP.

«Βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να γίνει πρόεδρος, όπου δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου στη διοίκηση ενός συλλόγου», εκφράζει με λύπη ο Γιάννης Μπράχο, γενικός διευθυντής του ΠΣΑΠΠ.

Αυτό το σωματείο κάνει εκστρατεία για μεγαλύτερη προστασία των ποδοσφαιριστών και καλεί την Ομοσπονδία να δημιουργήσει ένα ταμείο υποστήριξης για να αντισταθμίσει την οικονομική επισφάλεια των επαγγελματιών παικτών.

Την περίοδο 2015-2020, το ένα τρίτο του κονδυλίου που διέθεσε η FIFA για να βοηθήσει τους απλήρωτους παίκτες επέστρεψε στην Ελλάδα, ήτοι 1,3 εκατομμύρια ευρώ, απόδειξη των δομικών προβλημάτων του εθνικού ποδοσφαίρου.

«Η φτώχεια, η ευαλωτότητα και το καθεστώς διευκολύνουν αυτούς που διευθύνουν το ποδόσφαιρο, αυτό τους δίνει μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης», καταγγέλλει ο Γιάννης Μπράχο

Πηγή Le Figaro / «Kidnapping», «mafia», «organisation criminelle»: le football grec en proie à la corruption

Οργανωμένο σχέδιο και καθοδηγητές δείχνει ο 18χρονος συλληφθείς: Πώς η ΕΛ.ΑΣ έφθασε στα ίχνη του, τι λέει ο πατέρας του [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: