Γιωργάλλας: Η συνεχιζόμενη κατοχή και οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας καθιστούν αναγκαία την παρουσία των Κυανόκρανων ΟΗΕ

O υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις στην Άκρα της Γκάνα. pio.gov.cy




Η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του κυπριακού εδάφους και οι συνεχείς προκλήσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, καθιστούν αναγκαία την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, σε παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις στην Άκρα της Γκάνα, ο Υπουργός Άμυνας απέτισε φόρο τιμής εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, άνδρες και γυναίκες που έχουν υπηρετήσει ως ειρηνευτές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την επίτευξη συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας.

  • «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, ενώπιον σύνθετων και πολύπλοκων προκλήσεων που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε.

Στις τρέχουσες συνθήκες γεωπολιτικής αναταραχής και αστάθειας, οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο, είπε ο κ. Γιωργάλλας, επισημαίνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και την ανεκτίμητη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα της διατήρησης της ειρήνης μέσω ειρηνευτικών αποστολών».

Ως μία από τις παλιότερες ειρηνευτικές αποστολές, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στο νησί, στην αποτροπή της κλιμάκωσης και εντάσεων καθώς και στην προστασία αμάχων, είπε ο Υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας ότι «η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του κυπριακού εδάφους και οι συνεχείς προκλήσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης, από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, καθιστούν αναγκαία την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

  • «Οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως συμφωνήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσκοπούν στον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην εφαρμογή των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας.

«Πέραν της φιλοξενίας της ειρηνευτικής δύναμης, η Κύπρος παρέχει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υποδομές για την υποστήριξη εκπαίδευσης των ειρηνευτών πριν την ανάπτυξη αποστολών, καθώς και για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωργάλλας υπογράμμισε ότι η Κύπρος στηρίζει την εφαρμογή της Ατζέντας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (Women, Peace and Security Agenda) και καλωσόρισε τις προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και διαδικασίες.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός Άμυνας, αποτέλεσε την πρώτη ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών η οποία διόρισε γυναίκα Διοικητή και  είχε γυναίκες επικεφαλής των τριών τμημάτων της, του πολιτικού τμήματος και των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, και ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση αυτής της Υπουργικής Συνόδου για ενίσχυση των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος δεσμεύεται να διοργανώσει και να φιλοξενήσει τη βασική εκπαίδευση αποναρκοθέτησης, σεμινάρια για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στο πλαίσιο της Ατζέντας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, και εκπαιδεύσεις στην έρευνα και διάσωση, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων MEDEVAC».

Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι η Κύπρος «θα παραμείνει ισχυρός υποστηρικτής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή τους στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΜΚ

 

Στα 22,5 δισ. ευρώ το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: