Επίθεση σε αμερικανικό αντιτορπιλικό και πολλά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα* Ανέλαβαν την ευθύνη οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσίευσαν οι Χούθι της Υεμένης από την στιγμή που εκδηλώνεται πειρατεία σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα πριν απο μερικές ημέρες. Screenshot via X@WrMonitors/




Ενα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολυάριθμα εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε αργά σήμερα το απόγευμα  το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Όλες οι υποψίες εξ αρχής στρέφονταν στους ισλαμιστές αντάρτες της Υεμένης, Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Πράγματι, λίγες ώρες αργότερα, οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, ανέλαβαν την ευθύνη, λέγοντας  ότι επιτέθηκαν σε δύο πλοία στ΄ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, προσθέτοντας ότι “ισραηλινά” πλοία στοχοθετήθηκαν λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Χούθι δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν μια “επιχείρηση εναντίον δύο πλοίων στο Στενό του Μπαμπ αλ-Μαντάμπ”, μια στρατηγική θαλάσσια οδός που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του ‘Αντεν, στοχεύοντας το πρώτο με “πύραυλο και το δεύτερο πλοίο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος”.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα δύο πλοία, το Unity Explorer και το Number Nine, στοχοθετήθηκαν αφότου απέρριψαν τις προειδοποιήσεις από τη ναυτική δύναμη της οργάνωσης.

Διαψεύδει το Ισραήλ

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε απόψε ότι τα δύο πλοία στα οποία οι Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος του Ισραήλ.

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα σηματοδοτεί κλιμάκωση των θαλάσσιων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με επιθέσεις στο (αντιτορπιλικό) USS Carney και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και θα παράσχουμε πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες», είχε αναφέρει νωρίτερα το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

  • Ο βρετανικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι υπήρξε ύποπτη επίθεση με drone και εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Πεντάγωνο δεν προσδιόρισε από πού πιστεύει ότι προήλθαν τα πυρά. Ωστόσο, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και drones και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ καθώς διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η βρετανική υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO) ανακοίνωσε  ότι έλαβε αναφορές για επίθεση με drone στα στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ της Ερυθράς Θάλασσας.

Το UKMTO είχε αναφέρει νωρίτερα δραστηριότητα drone που προερχόταν από την Υεμένη, καθώς και πιθανή έκρηξη, και κάλεσε τα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να είναι προσεκτικά.

Με πληροφορίες από The Times of israel/Reuters

Πάνω από 800 τούνελ της Χαμάς εντοπίστηκαν στη Γάζα, λέει ο ισραηλινός στρατός: 500 έχουν ήδη καταστραφεί ή σφραγιστεί [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: