Πάνω από 800 τούνελ της Χαμάς εντοπίστηκαν στη Γάζα, λέει ο ισραηλινός στρατός: 500 έχουν ήδη καταστραφεί ή σφραγιστεί [photos, videos]

Πυκνός καπνός πάνω από τη βόρεια Γάζα όπως φαίνεται από ισραηλινή μεθοριακή πόλη, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό. EPA/ATEF SAFADI




Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες χιλιόμετρα τούνελ, πολλά από τα οποία συνδέουν τα «στρατηγικά σημεία» της Χαμάς, καταστράφηκαν στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να έχει βρεθεί κοντά στην εξουδετέρωση του ενόπλου τάγματος Shejaiya, καλώντας τα στελέχη του να παραδοθούν.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις [IDF] δήλωσαν σήμερα Κυριακή ότι τα στρατεύματά τους  ανακάλυψαν περισσότερα από 800 φρεάτια τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης με στόχο την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι περίπου 500 από αυτά έχουν ήδη καταστραφεί, είτε με πυροδότηση μεγάλων εκρηκτικών γομώσεων στο εσωτερικό τους είτε με το σφράγισμά τους.

Σύμφωνα με τις IDF, πολλές από τις σήραγγες συνδέουν τα «στρατηγικά σημεία της Χαμάς».

Ο στρατός είπε ότι κατέστρεψε επίσης σήραγγες εκατοντάδων χιλιομέτρων, εκτός από τα φρεάτια.

«Τα φρεάτια βρίσκονταν σε περιοχές αμάχων και πολλά από αυτά βρίσκονταν κοντά ή μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, νηπιαγωγεία, τζαμιά και παιδικές χαρές», ανέφερε το IDF.

Σε μερικές από τις σήραγγες, στρατιώτες βρήκαν όπλα της Χαμάς.

Αυτά τα ευρήματα αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της κυνικής χρήσης που κάνει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και ως κάλυμμα για την τρομοκρατική της δραστηριότητα», πρόσθεσε το IDF.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξουδετερώσει τη Χαμάς μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, κατά τις οποίες Παλαιστίνιοι τρομοκράτες εισέβαλαν στα σύνορα από τη Γάζα και έσφαξαν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν περίπου 240 ομήρους.

Κατά τη διάρκεια μιας επταήμερης εκεχειρίας – η οποία έληξε την Παρασκευή, αφού η Χαμάς δεν παρέδωσε κατάλογο με τους ομήρους που σκόπευε να απελευθερώσει και άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες μια ώρα πριν από τη λήξη της εκεχειρίας – η τρομοκρατική οργάνωση απελευθέρωσε 105 ομήρους αμάχους: 81 Ισραηλινούς, 23 υπήκοοι Ταϊλάνδης και έναν Φιλιππινέζο.

  • Στη Γάζα πιστεύεται ότι παραμένουν 137 όμηροι.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε 210 Παλαιστίνιους κρατούμενους , όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι. Επιπλέον, περίπου 200 φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βυτιοφόρων καυσίμων και τεσσάρων βυτιοφόρων με μαγειρικό αέριο, έμπαιναν στη Γάζα κάθε μέρα.

 

Οι IDF ζητούν από το τάγμα Shejaiya να παραδοθεί

Εν τω μεταξύ, σήμερα, καθώς ο ισραηλινός στρατός προωθούσε τις επιχειρήσεις του με στόχο τον πλήρη έλεγχο  της βόρειας Γάζας, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Αντισυνταγματάρχης Avichay Adraee, απείλησε το τάγμα Shejaiya της Χαμάς σε μια ανάρτηση στο X.

  • «Αυτή είναι μια τελευταία ανακοίνωση. Είστε όλοι στόχοι», είπε ο Adraee, επισυνάπτοντας φωτογραφίες των διοικητών του τάγματος Shejaiya, που επιχειρεί στην ομώνυμη συνοικία της πόλης της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε διαδικασία καταστροφής των υποδομών της Χαμάς στην γειτονιά αυτή.

«Έχετε δύο επιλογές: να παραδοθείτε και να αφήσετε τα όπλα σας ή να αντιμετωπίσετε μια μοίρα παρόμοια με αυτή του Wissam Farhat», πρόσθεσε ο Adraee, αναφερόμενος στον διοικητή του τάγματος Shejaiya, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο .

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι έπληξε σήραγγες της Χαμάς, κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και άλλες τοποθεσίες που συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας.

Επιπλέον, μια ομάδα στελέχη της Χαμάς «εξολοθρεύθηκαν» από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε από στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, δήλωσε ο στρατός. Ανέφερε επίσης ότι το Πολεμικό Ναυτικό βομβάρδισε στόχους που συνδέονται με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών υποδομών, πλοίων που συνδέονται με τις ναυτικές δυνάμεις της τρομοκρατικής ομάδας και αποθήκες όπλων.

Εν μέσω των επιδρομών, τρομοκράτες συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά συνοριακών κοινοτήτων το πρωί της Κυριακής.

Τρεις ρουκέτες έπληξαν τη νότια πόλη Σντερότ, προκαλώντας ζημιές, σύμφωνα με τον δήμο.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς. Οι κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό από αμάχους από τις 7 Οκτωβρίου.

Αρκετοί άλλοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από πάνω από την πόλη.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να χρησιμοποιεί έναν χάρτη εκκένωσης των αμάχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους να αποφεύγουν τις ενεργές ζώνες μάχης.

Ο χάρτης προορίζεται να αντικαταστήσει μια απαίτηση των IDF για μαζικές εκκενώσεις, όπως έκανε στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Οι επικριτές του μέτρου είπαν ότι ο διαδικτυακός οδηγός είναι άσκοπος, καθώς πολλοί στη Γάζα δεν έχουν ρεύμα ή διαδίκτυο.

Ο Adraee είπε στο X ότι οι Παλαιστίνιοι σε διάφορες ζώνες στοΧαν Γιουνίς  θα πρέπει να μετακινηθούν σε καθορισμένες ασφαλείς περιοχές.

Ο χάρτης χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες και ο στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να δώσουν προσοχή στον αριθμό της περιοχής τους και να ακολουθήσουν τις μελλοντικές ενημερώσεις του IDF.

 

Αδιανόητη» η ανθρωπιστική κατάσταση

Η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών OCHA ανέφερε ότι τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιοι  νεκροί αναφέρθηκαν σε δύο περιστατικά στη βόρεια Γάζα το Σάββατο: τον βομβαρδισμό ενός εξαώροφου κτιρίου στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαμπάλια και ένα ολόκληρο τετράγωνο σε μια συνοικία της πόλης της Γάζας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησής του, ο Ισραηλινός Στρατός δημοσιοποιεί στοιχεία για χρήση από τη Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων μη στρατιωτικών υποδομών όπως σχολεία, τζαμιά, κτίρια κατοικιών και νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Πριν από τους βομβαρδισμούς, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια που διέταξαν την εκκένωση αυτών των περιοχών», ανέφερε ο  OCHA.προσθέτοντας  ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το 75%  του πληθυσμού της Γάζας – είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αμπέντ, ο οποίος ζει στη συνοικία Σέιχ Ραντουάν στην πόλη της Γάζας, είπε την Κυριακή ότι υπήρξαν ανελέητες αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί στη γειτονιά του και τις γύρω περιοχές.

«Η κατάσταση εδώ είναι αδιανόητη», είπε. «Ο θάνατος είναι παντού. Μπορεί κανείς να πεθάνει αστραπιαία».

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Nasser στη νότια Λωρίδα της Γάζας το βρήκε γεμάτο με 1.000 ασθενείς – τρεις φορές τη χωρητικότητά του, δήλωσε στο X, πρώην Twitter, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Οι ασθενείς λάμβαναν φροντίδα στο πάτωμα, ούρλιαζαν από τον πόνο», έγραψε. Αυτές οι συνθήκες είναι «αδιανόητες για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης».

Η Χαμάς λέει ότι η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία έχει σκοτώσει περισσότερους από 15.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες. Αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα και πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν ενόπλους καθώς και Παλαιστίνιους αμάχους που σκοτώθηκαν από εσφαλμένες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τρομοκρατικές ομάδες.

Με πληροφορίες από The Times of Israel

Αυτός είναι ο 26χρονος δράστης της φονικής επίθεσης με μαχαίρι και σφυρί στο Παρίσι: Διαταραγμένος, είχε ξανασυλληφθεί για σχεδιασμό βίαιας ενέργειας* Στην αντιτρομοκρατική η υπόθεση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: