Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: Ούτε σκέψη για λύση του Κυπριακού χωρίς δημοψήφισμα είναι το μήνυμα στον Πρόεδρο της Κύπρου

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Μιχάλη Καϊλή», στο Πέρα Χωριό – Νήσου, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Επιτέλους!!!. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Νίκος Χριστοδουλίδης έπεισε τον Γενικό Γραμματέα (Γ.Γ.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να αποστείλει απεσταλμένο/η για να διερευνήσει τις πιθανότητες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Ο ΠτΔ τονίζει ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν από το σημείο που έμειναν στον Κραν Μοντανά και η λύση να είναι μέσα στο πλαίσιο της αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ.

Η απεσταλμένη του Γ.Γ. πρέπει να κινηθεί μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Σ.Α. και να προσπαθήσει να πείσει τις δυο πλευρές να αποδεχτούν μια κοινή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών. Κανονικά θα πρέπει να πιέσει τις δύο πλευρές να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με βάση την απόφαση του Σ.Α. και κατάληξη σε λύση «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α.»

  • Η μια πλευρά όμως έχει εγκαταλείψει αυτή τη βάση και στοχεύει στην αναγνώριση κυριαρχίας στο κατοχικό μόρφωμα, για την περιοχή που κατέκτησε η Τουρκία με την εισβολή.

Αυτή η απαίτηση αποτελεί το πρώτο κρατούμενο των δυσκολιών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται τη βάση, που καθορίζουν τα Ηνωμένα ΄Έθνη. Η τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει αυτή τη βάση και απαιτεί λύση δυο κρατών. Με ποιο τρόπο, λοιπόν, θα εξευρεθεί κοινή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών;

‘Ενας τρόπος υπάρχει. Να κάμουν υποχωρήσεις και οι δυο πλευρές. Μα οποιαδήποτε υποχώρηση κάμει η τουρκοκυπριακή πλευρά, πάλη θα βρίσκεται έξω από τη βάση του όρισε το Σ.Α. του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε υποχώρηση κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, πάλι θα βρεθεί έξω από την βάση του ΟΗΕ και μάλιστα θα είναι ένα μεγάλο βήμα ή άλμα εις βάρος των ελληνοκυπρίων και υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

Υπάρχουν όμως και άλλες δυσμενείς παράμετροι με την έναρξη των προσπαθειών της απεσταλμένης. Αυτή πρέπει θεωρητικά να ενεργεί με βάση στους όρους εντολής του Σ.Α. και του Γ.Γ. Πρέπει δηλαδή να εκτελεί τις εντολές των μελών του Σ.Α.

Αυτό που στην πράξη όμως συμβαίνει είναι να υπακούει στις εντολές δυο μελών του Σ.Α.. Των Η.Π.Α. και της Βρετανίας. Και ξέρουμε ότι τα συμφέροντα αυτών των χωρών ταυτίζονται με την μεροληπτική τους στάση υπέρ της Τουρκίας. Πάντα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των στόχων της Τουρκίας, για να τη διατηρούν σύμμαχό τους και σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Ήδη η Βρετανία, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εποικοδομητικής ασάφειας, είναι έτοιμη να κάμει προτάσεις για να βοηθήσει τα δυο μέρη. Στηρίζεται στις υποχωρήσεις Χριστόφια και Αναστασιάδη για ομοσπονδία, που να «την αποτελούν δυο συνιστώσες πολιτείες», να έχουν την δική τους κυριαρχία, εφόσον η κυριαρχία της ΔΔΟ «θα προέρχεται από τους Έλληνες και του Τούρκους της Κύπρου» και όχι από το λαό της Κύπρου. Αναφέρει ως παράδειγμα και τη δική της Ουαλία και Σκωτία, που έχουν κι αυτές κάποιου είδους χωριστή κυριαρχία.

Έτσι οι εποικοδομητικές εισηγήσεις των στρατηγικών μας εταίρων, που θα είναι ασφυκτικές πιέσεις, θα είναι να αποδεχθούμε κάποιου είδους κυριαρχία, που τελικά την ώρα της κρίσης θα είναι ουσιαστικά η «κυριαρχική ισότητα» που απαιτεί ο κ. Τατάρ.

Έχουμε όμως και ενδογενείς δυσμενείς παραμέτρους για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι γνωστό ότι παλαιά και νέα στελέχη των ηγεσιών του ΔΗΣΥ του ΑΚΕΛ και κάποιων μικρών κομμάτων πιέζουν τον ΠτΔ να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες και μάλιστα να το υπογράψει με τον Τατάρ, για να καταστεί στρατηγική συμφωνία.

  • Και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται, ότι μια ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία αποτελεί άμεσον εξοστρακισμό του δημοψηφίσματος και το καθιστά άνευ αντικειμένου. Και αυτή η προσπάθεια αποτελεί μέθοδο εξουδετέρωσης της αντίσταση του ποσοστού εκείνου του λαού που είναι αποφασισμένος να διασώσει την Κ.Δ., όπως έπραξε και το 2004.
  • Δηλαδή η προσπάθεια αυτών των ηγεσιών δεν είναι να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση, αλλά να εξουδετερωθεί η δύναμη του λαού να απορρίψει μια απαράδεκτη λύση.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα είναι πολλοί που βλέπουν μια ακόμα τελευταία ευκαιρία για λύση. Ζητούν να την εκμεταλλευτούμε για να μην πάει χαμένη Εγώ νομίζω πως είναι μόνο μια ακόμα ευκαιρία για την Τουρκία καταστήσει εκλιπούσα την Κ.Δ.

Ο ΠτΔ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και στα προκαταρκτικά για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και στις διαπραγματεύσεις, αν και όταν αρχίσουν. Υποχωρήσεις του Τατάρ σημαίνουν επαναφορά στην βάση των συνομιλιών. Δικές μας υποχωρήσεις σημαίνουν απομάκρυνση και από τη βάση και από τις κόκκινες γραμμές μας.

Εμείς θέλουμε ο ΠτΔ να είναι ο πρόεδρος μιας βιώσιμης λύσης για το μέλλον της Κ.Δ και όχι μιας λύσης που να οδηγεί στην κατάργηση της ΚΔ και την εξαφάνιση του Ελληνισμού της Κύπρου.

Η σκέψη μας πρέπει να είναι όχι το σημείο που μείναμε στο Γκραντ Μοντανά, αλλά το σημείο που πρέπει να φτάσουμε με τη σημαία της Κ.Δ. Γιατί κατάργηση της Κ.Δ σημαίνει αναγνώριση της διχοτόμησης και της τουρκικής κατοχής. Και την απόφαση δεν μπορεί να την πάρει ούτε ο ΠτΔ, ούτε η Βουλή, αλλά μόνο ο κυρίαρχος λαός σε δημοψήφισμα. Ούτε σκέψη λοιπόν για ενδιάμεση λύση ή λύση χωρίς δημοψήφισμα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πως χαράχθηκε η διαχωριστική «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία με τραγικές συνέπειες για τον Ελληνισμό: Το χρέος μας με φόντο τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: