Ενώ ο Ερντογάν ετοιμάζεται για την επίσκεψη του στην Αθήνα: Τα τσιράκια του θυμίζουν ότι δεν θα δώσουν βορά τα δήθεν “δικαιώματά” τους στην παράνομη “Γαλάζια Πατρίδα”!

FILE PHOTO: Φωτογραφία που ανάρτησε ο (πρώην πλέον) υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την οποία συνοδεύει την ανάρτησή του για την υπογραφή συμφωνιών με τη Λιβύη. Photo via Twitter, @MevlutCavusoglu




Με τίτλο «Υπουργός Tunç: Δεν θα δώσουμε σε κανέναν βορά τα δικαιώματά μας στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην ισλαμιστική φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα Haber7.com, όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζονται τα κάτωθι:

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Tunç, σε ερώτηση σχετικά με την έγκριση της εντολής για την παράταση της θητείας του τουρκικού στρατού στη Λιβύη, επεσήμανε ότι η εντολή αυτή είναι σημαντική όσον αφορά τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπενθύμισε ότι η εντολή εγκρίθηκε με τις ψήφους του AKP, του MHP, του ΙΥΙ και του κόμματος Ευτυχίας.

Ο Tunç υπενθύμισε ότι το CHP και το HDP καταψήφισαν την εντολή και μοιράστηκε τις ακόλουθες απόψεις:

«Δηλαδή, βλέπουμε ότι, παρόλο που ο πρόεδρος και η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος άλλαξαν, οι πολιτικές τους δεν αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι σημαντικά γι’ αυτούς. Γιατί στέλνουμε στρατεύματα στη Λιβύη;

Έχουμε μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη. Πώς θα προστατεύσουμε αυτή τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας; Για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικά, χρειαζόμασταν αυτήν την εντολή. Οι Τούρκοι βουλευτές μας ψήφισαν με σύνεση και η εντολή εγκρίθηκε.

Ωστόσο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το HDP παίρνουν την ίδια απόφαση, ειδικά και σε άλλες εντολές. Δηλαδή, το CHP και το HDP ψήφισαν «όχι» και στις εντολές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, την ανάπτυξή μας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δηλαδή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας εκεί.

Επομένως, αυτή η εντολή είναι για την προστασία των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ μας. Αυτό δείχνει ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δεν έχει καμία έγνοια για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε αποφασιστικά την επιμονή μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών μας, θα προστατεύσουμε και τα σύνορά μας και δεν θα δώσουμε σε κανέναν βορά τα δικαιώματά μας στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ μας.

Υπό αυτή την έννοια, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της εντολής και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Τ/βουλευτές μας που την ψήφισαν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας». […] 

Επισημαίνεται νήμα αναρτήσεων του Τούρκου πρέσβη ε.τ. και πρώην βουλευτή του κόμματος IYI, Ahmet Erozan, όπου, μ.ά., υποστηρίζονται τα κάτωθι:

Λίγη πρόσφατη ιστορία… Στις 27 Νοεμβρίου 2019, υπογράφηκε με τη Λιβύη «Μνημόνιο κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» επιπλέον του «Μνημονίου κατανόησης για τη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας» (DYAMM)…

Δεδομένου ότι η Τρίπολη απειλούνταν από τον Haftar, για την τότε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας [σσ. sic] αυτή η δεύτερη συμφωνία ήταν πιο σημαντική, ακόμη και ζωτικής σημασίας, από την πρώτη. 

Ως τίμημα για να σώσουν τις ζωές τους και για να μη χάσουν την υποστήριξη της Τουρκίας, πλήρωσαν το ‘DYAMM’ ως λύτρα… Αλλά δεν πήγαν να το επικυρώσουν… Ούτως ή άλλως, είχαν σώσει ό,τι ήταν σημαντικό γι’ αυτούς… Εξάλλου, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν είχε και την αρμοδιότητα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες…

Δεν τα σκαρώνω αυτά, η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Λιβύης που επισκέφθηκε την Άγκυρα τα δήλωσε αυτά… Είδαμε ότι η αδελφοσύνη για την οποία μιλάει συνεχώς η Tουρκική κυβέρνηση όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λιβύη είναι «θρησκευτική αδελφοσύνη» και ότι βάση αυτής της αδελφοσύνης είναι η αλληλεγγύη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας»…

Γνωστό επίσης πώς ο Başağa, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι τουρκικής καταγωγής, ξέμεινε στη μέση. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να μιλάει για «τιυρκική εθνική» πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης στη Λιβύη και ότι η εντολή της σχετίζεται με την Ανατολική Μεσόγειο…

Το χειρότερο είναι ότι ο Çavuşoğlu, ενώ υπερασπιζόταν την πρώτη έκδοση της εντολής, ανέφερε ένα γραπτό αίτημα υποστήριξης από τη λιβυκή κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει αυτό το κείμενο όταν του ζητήθηκε δείγμα… Δεν ήταν επίσης σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της υποστήριξης… [σσ. εννοεί Το ψέμα] ποτέ δεν ζει για να γεράσει…

  • Με τίτλο «Cihat Yaycı Η Τουρκία ανέτρεψε το παγκόσμιο παιχνίδι, έστησε το δικό της παιχνίδι» δημοσιεύεται στην ισλαμιστική φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα Haber7.com ρεπορτάζ, όπου, μ.ά., υποστηρίζονται τα κάτωθι:

Σε δήλωσή του για την εντολή περί Λιβύης, η οποία εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τις προάλλες, ο Τούρκος ναύαρχος [sic] ε.α. Cihat Yaycı αντέδρασε σκληρά στο CHP και το HEDEP, που είπαν «όχι» στην εντολή και είπε: «Η Τουρκία ανέτρεψε το παγκόσμιο παιχνίδι και έστησε η ίδια παιχνίδι».

Η προεδρική εντολή για την παράταση της εξουσιοδότησης αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη για 24 μήνες υποβλήθηκε πρόσφατα στην προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Η ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε την προεδρική εντολή για την παράταση της αποστολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλα δύο χρόνια. Έτσι, η περίοδος θητείας των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη παρατάθηκε για 24 μήνες, αρχής γενομένης από τις 2 Ιανουαρίου 2024.

  • CHP ΚΑΙ HDP ΕΙΠΑΝ ‘ΌΧΙ’

Το Μνημόνιο για τη Λιβύη, το οποίο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 30 Νοεμβρίου με τις ψήφους των βουλευτών του AKP, του MHP, του IYI και του Κόμματος Ευτυχίας. Το CHP και το HEDEP όμως ψήφισαν ‘όχι’ στην εντολή περί Λιβύης, η οποία είναι κρίσιμη για τα συμφέροντα της Τουρκίας. 

  • ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ CİHAT YAYCI

Κάνοντας μια δήλωση στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Türk DEGS σχετικά με την προεδρική εντολή που αφορά την παράταση της θητείας των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για 24 μήνες, η οποία εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση πριν από 2 ημέρες, ο Τ/Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı καταφέρθηκε εναντίον του CHP και του HEDEP, που ψήφισαν «όχι» στην εντολή.

  • «ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΕΝΤΡΑ»

Αναφέροντας ότι η σταθερότητα της Λιβύης είναι εξίσου σημαντική για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας όσο είναι και για τον λιβυκό λαό, ο Yaycı δήλωσε:

«Όσοι αντιτίθενται στην τουρκική παρουσία (πολιτική, οικονομική και στρατιωτική) στη Λιβύη είτε δεν έχουν πραγματικά αντιληφθεί αυτή τη σημασία, είτε εξυπηρετούν άλλα κέντρα εκτός της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει 2 βασικούς στόχους στην περιοχή, ως παράδειγμα, ο Yaycı απαρίθμησε τα ακόλουθα σημεία:

– Να οδηγήσουν στην ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

– Να βάλουν τέλος στη στρατιωτική και πολιτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.

Υπογραμμίζοντας ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Λιβύη ενοχλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία, ο Yaycı είπε ότι όλες αυτές οι χώρες έχουν στρατεύματα στη Λιβύη μέσω αντιπροσώπων. 

  • Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τονίζοντας ότι η ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας ξεκινούν πολύ πέρα από τα σύνορα [σσ. ενν. της], όπως για κάθε μεγάλο κράτος, ο Yaycı είπε:

«Φαίνεται ότι η Τουρκία ανέτρεψε το παγκόσμιο παιχνίδι και έστησε η ίδια παιχνίδι. Ενώ είναι προφανές ποιοι ενοχλούνται από τη στρατιωτική μας παρουσία στη Λιβύη, όσοι αντιτίθενται στην παράταση της θητείας των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη θα πρέπει να κάτσουν να σκεφτούν καλά για άλλη μια φορά τι κάνουν.

Αυτή η κατάσταση ισχύει και για τη Συρία. Σε αυτό το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε και όπου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν, ακόμη και το Ισραήλ έχουν άμεσα και έμμεσα στρατεύματα στη Συρία, όχι μόνο δε γίνεται λόγος για την απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων από εκεί, αλλά η στρατιωτική μας παρουσία στη Συρία πρέπει να ενισχυθεί και να οχυρωθεί γρήγορα».

Το μαρτύριο της σταγόνας για τον μεταφορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται και οι αποφάσεις φαίνεται ότι δεν θα είναι άμεσες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: