Το μαρτύριο της σταγόνας για τον μεταφορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται και οι αποφάσεις φαίνεται ότι δεν θα είναι άμεσες

Το πρώτο αεροσκάφος θα επιστρέψει από την Πορτογαλία αν όλα πάνε καλά το πρωτο 4μηνο του 2024 Πηγή: Hellasjournal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Το θέμα των μεταφορικών αεροσκαφών C-130 και των προβλημάτων που ανακύπτουν διαρκώς δεν είναι κάτι καινούριο.

Δεκάδες είναι τα αποκαλυπτικά κείμενα που έχουν γραφτεί για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μεταφορικός στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας, ως συνέπεια της διαχρονικής ολιγωρίας, αλλά και της πολιτικής αναβλητικότητας.

Η νέα «προτεραιοποίηση» που ακούγεται όλο και περισσότερο, μπορεί να μην φέρνει νέα αναβολή, αλλά δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες που οδηγούν σε παράταση της αγωνίας στο αεροπορικό Επιτελείο.

Και οι επιτελείς πρέπει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για την μεγάλη συζήτηση, που δεν είναι άλλη από εκείνη για την μετέπειτα χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση για την αγορά νέων μεταφορικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με επιτελείς από τον αεροπορικό κλάδο, οι συζητήσεις με τις εταιρείες δεν έχουν σταματήσει, το ίδιο και οι προσφορές από αυτές προς την πολεμική αεροπορία, η οποία εύλογο είναι να μην θέλει αυτή τη φορά να πάρει ένα «γυμνό» αεροσκάφος.

Η ανοιχτή «βεντάλια» των συζητήσεων στην ΠΑ

Τα ελληνικά C-130 κι αυτό γνωστό, δεν διαθέτουν καν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον περιορισμό αποστολών κυρίως στο επίπεδο της Συμμαχίας.

Με τις εταιρείες το αεροπορικό Επιτελείο έχει ζητήσει συγκεκριμένα δεδομένα και δυνατότητες που πρέπει να διαθέτει το σύγχρονο μεταφορικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου.

Η Πολεμική Αεροπορία κινείται και στον τομέα εξεύρεσης λύσης για τα μεταφορικά αεροσκάφη, όπως ακριβώς έχει κάνει ως σήμερα και για τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ανοίγοντας την βεντάλια των προσφορών και αποφεύγοντας τις απευθείας αναθέσεις.

  • Από τα «ραντάρ» της πολεμικής αεροπορίας δεν έχει ξεφύγει και το νέο deal ανάμεσα στη Νότιο Κορέα και την Βραζιλιάνικη Embraer για το C-390 Millennium, η οποία προκρίνεται έναντι του C-130 J και του Α-400 της Γαλλίας. Το βραζιλιάνικο μεταφορικό κέρδισε στα «σημεία» που έχουν να κάνουν με το κόστος απόκτησης, τον κύκλο ζωής, αλλά και στις πτητικές επιχειρησιακές του επιδόσεις.

Τα πάντα καταγράφονται και αναλύονται επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και μάλιστα τονίζουν ότι η αγωνία της ηγεσίας της πολεμικής αεροπορίας για τον μεταφορικό στόλο φαίνεται ακόμη κι από την παρουσία του Αρχηγού στην Πορτογαλία.

Επιστροφή από την Πορτογαλία το α’ τετράμηνο του 2024…

Μια εκ των πρώτων συναντήσεων που είχε ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ήταν στην «πηγή» επισκευής των C-130, ώστε να μάθει για την πρόοδο των εργασιών που εξελίσσονται στην Πορτογαλία.

Δύο ελληνικά μεταφορικά αεροσκάφη της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών βρίσκονται στην Πορτογαλία, μέσω της Συμμαχικής NSPA (NATO Support & Procurement Agency). Η ελληνική πλευρά, ακόμη και σε επίπεδο ηγεσίας, πιέζει με τον τρόπο της ώστε το πρώτο C-130 να παραδοθεί εντός του πρώτου 4μήνου του 2024, δηλαδή περίπου δυο χρόνια μετά την άφιξή του στην Πορτογαλία.

Την ίδια στιγμή ο αγώνας δρόμου στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την παράδοση ενός C-130 εντός του Νοεμβρίου συνεχίζεται. Αν τίποτα δεν αλλάξει τον προγραμματισμό, δεν αποκλείεται την ερχόμενη Πέμπτη το αεροσκάφος να παραληφθεί από τα στελέχη της 356 Μοίρας, αφού πρώτα περάσει τις απαραίτητες δοκιμές από τους ίδιους.

«Θα μπορούσε να είχε δοθεί ήδη αλλά απαιτήθηκε η μεταφορά ενός κινητήρα σε εν ενεργεία αεροσκάφος», λέει με νόημα στρατιωτική πηγή που γνωρίζει από πρώτο χέρι την αγωνία και τον τρόπο «δράσης» των μηχανικών της μοίρας «Ηρακλής»…

  • Στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, εκτός από τις εργασίες της προγραμματισμένης συντήρησης, εκτελέστηκαν εργασίες δομικής αναβάθμισης στην περιοχή της άρμοσης των πτερύγων με την άτρακτο, προσδίδοντάς του μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια και διευρύνοντας τον διαθέσιμο χρόνο αξιοποίησής του. Η ΕΑΒ πραγματοποίησε τις τελευταίες παραδόσεις δύο τέτοιων αεροσκαφών μέσα στο 2020 και τo 2021. Πλέον και παρά τα δεκάδες προβλήματα, θέτει ως στόχο τις αποδόσεις των αεροσκαφών C-130 στην Πολεμική Αεροπορία, προγραμματίζοντας να παραδώσει άλλα δύο αεροσκάφη μέσα στο 2024 και τρία μέσα στο 2025.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας επεκτείνει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς: Ξεκίνησαν οι επιθέσεις * Φθάνει η κρίσιμη στιγμή για τον νότο [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: