Ένας κόσμος σε ανασύνθεση εκτός αν προλάβει να ανατιναχθεί: Στην Κύπρο η κατάσταση είναι δύσκολη… Στο κυπριακό ο χρόνος τελειώνει και το αδιέξοδο παραμένει

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

Το τέλος του 2023 βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα όπως:

  1. Κλιματική αλλαγή
  2. Αδυσώπητη σύγκρουση «Δύσης» – «Ανατολής» για νέα ανακατανομή ισχύος και επιρροής στον κόσμο
  3. Τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι
  4. Σοβαρότατα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα σε πλείστες τόσες χώρες
  5. Παγκόσμια κρίση πολιτισμού, τρόπου ζωής, αξιών και αλληλεγγύης
  6. Φοβερό πρόβλημα μεταναστευτικών ροών
  7. Διαρκώς αυξανόμενη συγκέντρωση του παγκόσμιου και εθνικού εισοδήματος και πλούτου στα χέρια μιας ισχνότατης μειοψηφίας <1-2%> του παγκόσμιου πληθυσμού με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα σε οικονομία και κοινωνία. Τόσον παγκόσμια όσον και κατά χώρα.
  8. Η απίστευτη οικονομική και κοινωνική ανισότητα που οδηγεί κατά κυριολεξία σε προαναγγελθέντα θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους επιφέρει ριζοσπαστικοποίηση εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο. Ακραία κινήματα αναδύονται συνεχώς.  Στον προηγμένο κόσμο η ακροδεξιά επελαύνει.
  9. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φθάνει σε οριακά επικίνδυνο σημείο. Διότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο και άρα η στρατηγική και τακτική της διοίκησης Μπάϊτεν αποτυγχάνει και μάλιστα σε χρονιά εκλογών.

Στην Ε.Ε. το μεταναστευτικό, η αποστράγγιση κεφαλαίων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η άνοδος της ακροδεξιάς, το ανταρτικό 5-6 κρατών μελών σε πολλά θέματα, η αυξανόμενη συγκέντρωση εξουσίας στους διορισμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, η επικείμενη διερεύνηση που δεν στηρίζεται σε υγιή κριτήρια αλλά πολιτικές σκοπιμότητες, η ενεργειακή ανεπάρκεια, η υποταγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η πρόθεση άρσης του δικαιώματος βέτο στα κράτη μέλη και άλλα πολλά δημιουργούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Αλλά και στην Κύπρο είναι δύσκολα!

  1. Στο κυπριακό ο χρόνος τελειώνει και το αδιέξοδο παραμένει
  2. Το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο πολυτεμαχισμένο και αδύναμο
  3. Η οικονομία βελτιώθηκε αλλά είναι περικυκλωμένη από κινδύνους κυρίως εξωγενείς αλλά και εσωτερικούς
  4. Η κοινωνία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου παραδοσιακοί θεσμοί, αξίες και τρόπος ζωής επιδέχονται σφοδρές αλλαγές με διάφορα απρόβλεπτα επακόλουθα
  5. Οι θεσμοί του κράτους βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο μεταξύ τους
  6. Πολλά χρονίζοντα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι προοπτικές αβέβαιες. Η ανάγκη να ανοίξουν νέοι δρόμοι σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο άμεση
  7. Η δημογραφική αλλοίωση άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα προβλήματα
  8. Το μεταναστευτικό έχει μετατραπεί σε ένα πρόβλημα βουνό, με πολύ δύσκολη προοπτική. Η οποία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με την άρνηση της Γερμανίας και των δορυφόρων της όπως κατανεμηθεί το  βάρος των μεταναστευτικών ροών ισομερώς .  Αντίθετα επέβαλαν από ότι δημοσιεύεται τη λογική εξαγοράς του βάρους των μεταναστευτικών ροών από τα κράτη που ήδη δέχονται την πίεση.  Δηλαδή θα δίνονται χρήματα στα κράτη αυτά για να οικοδομούν κατάλληλους χώρους υποδοχής και στέγασης.  Και έπειτα τι;  Αναπάντητο.
  9. Προβλήματα σε διαφόρους τομείς τα οποία συσσωρεύθηκαν σε ποσότητα και ποιότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δύσκολα αντιμετωπίζονται, κυρίως λόγω της επιδίωξης διαφορών οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων, στη λογική μιας στενότατης ατομικής προσέγγισης, χωρίς να απασχολούν οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας και κοινωνίας.
  • Στην ίδια λογική όλο και περισσότερο η προσέγγιση και των πλείστων οργανωμένων συνόλων, πολιτικών και άλλων.

Στο διεθνές επίπεδο κατά τη γνώμη μου ξεχωρίζουν ορισμένα νέα δεδομένα  τα οποία  θα οδηγήσουν σε ανασύνθεση του κόσμου εκτός εάν, η ανθρώπινη παράνοια και η σχιζοφρενική εγωιστική προσέγγιση της παγκόσμιας ελίτ, μας οδηγήσουν στον αφανισμό.  Ποια είναι αυτά;

α) Η μορφοποίηση των νέων συγκρουόμενων δυνάμεων, δηλαδή της «Συλλογικής Δύσης» και της «Συλλογικής Ανατολής».  Η συλλογική Δύση είναι μορφοποιημένη εδώ και καιρό.  Είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, το δολάριο, οι διάφορες διεθνείς συμφωνίες, π.χ. για το Παγκόσμιο Εμπόριο και πολλές άλλες με σφραγίδα ΗΠΑ.

Η συλλογική Ανατολή μορφοποιείται τώρα με συμμαχίες διμερείς, π.χ. Ρωσία και Κίνα και πολυμερείς π.χ. BRICS και άλλες και με σχεδιασμούς σταδιακής υιοθέτησης δικών της μηχανισμών π.χ. Διεθνούς Τράπεζας και διεθνούς νομίσματος.

β) Η σοβαρότατη στρατιωτική αναβάθμιση ορισμένων χωρών και η παραγωγή νέων  φοβερών οπλικών συστημάτων, όπως Ρωσίας αλλά και μέχρι χτες μικρών στρατιωτικών δυνάμεων σε ισχυρές, π.χ. Ιράν, Β.  Κορέα κλπ. με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η διασπορά καταστροφικής στρατιωτικής ισχύος.

γ) Η επέλαση των νέων τεχνολογιών όπως της τεχνητής νοημοσύνης, των νέων τρόπων παραγωγής ενέργειας, των δυνατοτήτων του ανθρώπου να  παράξει ζωή, την ανατροπή της πλανητικής ισορροπίας.

δ) Η κλιματική αλλαγή δεν ανατρέπει μόνο το ως τώρα γνωστό οικοσύστημα.  Δημιουργεί νέα δεδομένα και στην οικονομία, το εμπόριο, τις καλλιέργειες.  Ένα μόνο παράδειγμα που αφορά το εμπόριο.  Ως τώρα η Διώρυγα του Σουέζ αποτελούσε σημείο κλειδί για τις παγκόσμιες μεταφορές αγαθών.  Ε ξου και ο φόβος από την παρουσία και δραστηριότητα των Χούθι.  Το λειώσιμο των πάγων όμως στη Βόρεια Θάλασσα και στους Πόλους, δημιούργησε δυνατότητα εμπορικής και άλλης ναυσιπλοΐας,  από το Βορρά, παρακάμπτοντας τη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία ήδη κατασκευάζει τεράστιες υποδομές, οι οποίες δεν θα εξυπηρετήσουν μόνο την ίδια αλλά και την Κίνα και άλλους.  Οι συνέπειες αντιληπτές.

ε) Η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις πάμπολλες προβλέψεις, δεν κατέρρευσε ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε κοινωνικά.

στ) Οι ΗΠΑ, βιώνουν ένα εσωτερικό διαχωρισμό σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό, ανείδωτο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

ζ) Η Ε.Ε. αποδείχθηκε ως τα τώρα τουλάχιστον, ανίσχυρη να διαδραματίσει τον ρόλο ενός ξεχωριστού πόλου ισχύος και ταλανίζεται επικίνδυνα από ενδοευρωπαϊκές διαδικασίες διαφόρων μορφών και ιδιαίτερα την επέλαση ακραίων πολιτικών κινημάτων.

η) Το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και οι συνέπειες του και το ενδεχόμενο επέκτασης του αποτελούν συνέχεια στην αλυσίδα τοπικών και περιφερειακών πολέμων, με όσους κινδύνους κρύβουν.

Στην Κύπρο εκτιμώ ότι δεδομένα που έκαναν την εμφάνιση τους ή καθιερώθηκαν μέσα το 2023 και το χαρακτήρισαν ήταν: α) Η εκλογή στην Προεδρία ανθρώπου ο οποίος δεν υποστηρίχθηκε από κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.  Μάλιστα ο υποψήφιος του ενός μεγάλου κόμματος έχασε από τον πρώτο γύρο.

β) Η αλλαγή ηγεσίας στον ΔΗ.ΣΥ με την εκλογή ενός στελέχους νέου και στο πολιτικό σκηνικό και νεαρού στην ηλικία και μάλιστα γυναίκας.

γ) Η καθιέρωση πλέον με ελάχιστες εξαιρέσεις ενός πολιτικού λόγου που δεν ελκύει δεν πείθει.

δ) Υπερβολή και ακρότητα στο δημόσιο λόγο ευρύτερα και από ΜΜΕ και πολίτες.

ε) Η έγκριση του πρώτου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης με ελάχιστες αλλαγές.

στ) Η εδραίωση των δύο συστημικών τραπεζών και η επάνοδος τους σε μεγάλα κέρδη, που δεν επιστρέφουν υπο μορφή δανεισμού για επενδύσεις στην αγορά, στο βαθμό που η οικονομία το χρειάζεται.

ζ) Ο διορισμός από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ απεσταλμένου στο κυπριακό.

η) Η βελτίωση της οικονομίας και η αύξηση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ορισμένοι εκτός Κύπρου μιλούν για Ομοσπονδία, αλλά εννοούν κάτι άλλο: Ούτε η συγκεκαλυμένη Συνομοσπονδία είναι επιλογή, ούτε η διχοτόμηση, μόνο το κανονικό κράτος…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: