Εκτός αν ο Ερντογάν κοροϊδέψει πάλι τον Λευκό Οίκο: Θα συζητήσει σήμερα το κοινοβούλιο της Τουρκίας την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Ή θα παίξει ακόμα ένα παιγνίδι;

Ο χριστουγεννιάτικος Λευκός Οίκος το βράδυ. Μία πανέμορφη εικόνα… Φωτογραφία Hellas Journal




Το τουρκικό Κοινοβούλιο πρόκειται να συνεχίσει σήμερα Τρίτη τη συζήτηση για την έγκριση της αίτησης της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ο ισλαμιστής Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το συνέδεσε με το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από της τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευτης στάσης και πέρυσι προσπάθησαν να ενταχθούν στον αμυντικό οργανισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αιτήσεις τους κέρδισαν ταχεία έγκριση από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Τελικά οι δύο χώρες τελικά υποχώρησαν και η Φινλανδία έγινε αποδεκτή ως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία παραμένουν τα μόνα μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης που έχουν απομείνει για να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Σουηδίας 19 μήνες αφότου υπέβαλε αίτηση για ένταξη.

Τον Νοέμβριο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία επί ενός κειμένου για την ψήγιση του σουηδικού αιτήματος και γι’ αυτό θα θα συνεδριάσει ξανά το απόγευμα της Τρίτης.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν ήρε τις αντιρρήσεις του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την καταστολή της Στοκχόλμης σε κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτες.

“Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αλλαγή στην πολιτική στη Σουηδία. Βλέπουμε ορισμένες αποφάσεις να λαμβάνονται στα δικαστήρια, αν και λίγες”, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα ο Φουάτ Οκτάι, βουλευτής από το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, το AKP και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου. .

«Είχαμε κάποια αιτήματα για περαιτέρω βήματα που έπρεπε να γίνουν», πρόσθεσε.

Μόλις εγκριθεί από την επιτροπή, θα διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, όπου η κυβερνώσα συμμαχία του Ερντογάν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ασκήσει πίεση στην Τουρκία, με τη Γαλλία να λέει ότι η αξιοπιστία της συμμαχίας «διακυβεύεται».

Αλλά η διαδικασία είναι γεμάτη προβλήματα.

Τον Δεκέμβριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα ενεργήσει για τη Σουηδία μόνο εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει την πώληση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ανταλλακτικών στην Τουρκία και εάν άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, άρουν τα εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα.

«Οι θετικές εξελίξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το θέμα των F-16 και η τήρηση των υποσχέσεών του από τον Καναδά θα επιταχύνουν τη θετική άποψη του κοινοβουλίου μας (για την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη)», είπε ο Ερντογάν.

«Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους», πρόσθεσε.

“Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι πωλήσεις F-16 στην Τουρκία θα αντιμετωπιστούν σε κάποιο βαθμό σε συντονισμό… γιατί, δυστυχώς, καμία χώρα δεν εμπιστεύεται την άλλη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής γραφείου στην Άγκυρα της δεξαμενής σκέψης των ΗΠΑ German Marshall Fund.

Η γερασμένη αεροπορία της Τουρκίας έχει υποφέρει από την εκδίωξη της Άγκυρας από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών F-35 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2019.

Αυτό έγινε ως αντίποινα για την απόφαση του Ερντογάν να αποκτήσει ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που το ΝΑΤΟ θεωρεί ως επιχειρησιακή απειλή για την ασφάλεια των F-35.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να προχωρήσει στην πώληση των F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι νομοθέτες την εμπόδισαν λόγω ανησυχιών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία και τις προηγούμενες εντάσεις της με την Ελλάδα.

“Δεν υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ούτε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την πώληση των F-16 στην Τουρκία”, δήλωσε ο Unluhisarcikli.

Η αντι-ισραηλινή ρητορική του Ερντογάν μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον.

“Αν και τα ζητήματα δεν σχετίζονται, οι δηλώσεις της Τουρκίας για υποστήριξη της Χαμάς περιέπλεξαν περαιτέρω τη διαδικασία των F-16”, είπε ο Unluhisarcikli, προσθέτοντας ότι η δολοφονία Τούρκων στρατιωτών από Κούρδους μαχητές το περασμένο Σαββατοκύριακο θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Αλλά εάν ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν επιδείξουν την απαραίτητη βούληση, μπορούμε να περιμένουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα», πρόσθεσε.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το 2023 η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Με το βλέμμα του νεοσουλτάνου Ερντογάν στραμμένο στα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: