Έκδηλος ο θυμός του Νετανιάχου για τους Τούρκους αναφορικά με τα σχέδια των Ιρανών να κτυπήσουν Ισραηλινούς στην Κύπρο: Ελεγχόμενοι από την Τουρκία οι τρομοκράτες;

epa11020920 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) attends the weekly cabinet meeting at the prime minister’s office in Jerusalem, 10 December 2023. EPA, RONEN ZVULUN, POOL




Ο προβληματισμός του Ισραήλ για τον ρόλο των κατεχομένων από τον Αττίλα, εδαφών, αναδεικνύεται μετά και από την τελευταία αποκάλυψη που φέρει δυο Ιρανούς να σχεδίαζαν κτύπημα σε βάρος Ισραηλινών στην Κύπρο, γράφει ο Φάνης Μακρίδης στον Φιλελεύθερο.

Χθες με επίσημες τοποθετήσεις τους η υπηρεσία πληροφοριών του γειτονικού κράτους Μοσάντ και το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσαν πως σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές προχώρησαν εντός Νοεμβρίου στη σύλληψη των δυο προσώπων τα οποία σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Ισραηλινούς πολίτες. Ωστόσο, μέσα από τις επίσημες τοποθετήσεις, ήταν έκδηλος ο προβληματισμός για τον ρόλο των κατεχομένων.

Όπως μετέδωσε και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται πως «το Ισραήλ προβληματίζεται από αυτό που βλέπει ως χρήση από το Ιράν της κατεχόμενης, αλλά και της -ελεγχόμενης από την Τουρκία- Βόρειας Κύπρου τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς, όσο και ως μιας επιχειρησιακής και διαμετακομιστικής περιοχής».

Να σημειωθεί ότι οι δυο συλληφθέντες Ιρανοί, οι οποίοι φέρονται να συγκέντρωναν στοιχεία για Ισραηλινούς που βρίσκονται στην Κύπρο είχαν έρθει μέσω κατεχομένων και ήταν αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες.

Στις 25 του περασμένου Ιουνίου «Φ» είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για ακόμη μια επίθεση που επρόκειτο να γίνει από Ιρανούς σε βάρους Ισραηλινών στην Κύπρο, αλλά είχε αποτραπεί μετά από συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ. Ο Κώστας Βενιζέλος σημείωνε στο ρεπορτάζ ότι επρόκειτο «για ένα δίκτυο τρομοκρατών, που φαίνεται να αξιοποιούν πλήρως τα κατεχόμενα από όπου και στέλνονται στρατολογημένοι τους στις ελεύθερες περιοχές από σημεία, που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο (2023) κι ασφαλώς πριν από την κρίση στη Μέση Ανατολή, στο νησί μας ήταν μόνιμα εγκατεστημένες 3.000 οικογένειες Ισραηλινών (12-15.000). Όπως σημειωνόταν στον ισραηλινό Τύπο, τα τελευταία χρόνια 400-500 οικογένειες ετησίως μετοικούν στην Κύπρο. Πολλοί από αυτούς εγκαθίστανται στα κατεχόμενα, αγοράζοντας ακίνητη περιουσία. Αυτή είναι μια παράμετρος που, όπως γνωρίζει ο «Φ», έχει απασχολήσει και σε πολιτικό επίπεδο.

Την είδηση για τις προαναφερθείσες συλλήψεις αποκάλυψε χθες η «Καθημερινή» Κύπρου. Γύρω στο μεσημέρι η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Μοσάντ και το κεντρικό επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας επιβεβαίωσαν κι επίσημα ότι σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές απέτρεψαν τα πλάνα τρομοκρατικού κτυπήματος στο νησί μας σε βάρος Ισραηλινών πολιτών που θα εκτελείτο από δυο Ιρανούς.

Ισραηλινά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν πληροφορίες του κυπριακού εντύπου για την ταυτότητα του οργανωτή του τρομοκρατικού σχεδίου, δίδοντας περισσότερες λεπτομέρειες:

«Αυτός που ενεργοποίησε το σχέδιο και καθοδήγησε την επίθεση, είναι ένας Ιρανός πολίτης με το όνομα Mohammad Reza Abadi Arabolah, γνωστός και ως Saeed Abadi. Χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αριθμό πλαστών διαβατηρίων και διαφορετικές ταυτότητες. Πρόκειται για έναν γνωστό πράκτορα ιρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εμπλέκεται σε προσπάθεια της Μονάδας 400 των Φρουρών της Επανάστασης στις 22 Νοεμβρίου, για τη δολοφονία ενός πολίτη του Ισραήλ στη Γεωργία (σημ. Ιτζίκ Μόσε)».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας του Ισραήλ, Yedioth Ahronoth, δημοσιεύεται ένα από τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιεί ο φερόμενος εγκέφαλος του κτυπήματος. Στο σχετικό ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι «δύο μέλη της ομάδας συνελήφθησαν στις αρχές του Νοεμβρίου του 2023, και από τότε υπόκεινται σε έρευνα, ενώ έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον τους και διαδικασία απέλασης. {…} Προέκυψε ότι αυτή η ομάδα συμμετείχε στη συλλογή πληροφοριών {…}».

Παρατίθεται και η χθεσινή ανακοίνωση της Μοσάντ: «Χάρη στην αντιτρομοκρατική δραστηριότητα και τη σύλληψη της ομάδας από τις αρχές ασφαλείας της Κύπρου, λήφθηκαν πολλές πληροφορίες που οδήγησαν στην αποκάλυψη της απειλής, των μεθόδων λειτουργίας, τους στόχους της επίθεσης και το ιρανικό σχέδιο για τη δολοφονία αθώων ανθρώπων στην Κύπρο και σε άλλα πεδία».

Περίφραξη του χώρου και βυθομέτρηση από τις δυνάμεις του τουρκικού Αττίλα: Πρόσω ολοταχώς από την Τουρκία, για ναυτική βάση στο κατεχόμενο Μπογάζι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: