Περίφραξη του χώρου και βυθομέτρηση από τις δυνάμεις του τουρκικού Αττίλα: Πρόσω ολοταχώς από την Τουρκία, για ναυτική βάση στο κατεχόμενο Μπογάζι

FILE PHOTO: epa10938335 Recep Tayyip Erdogan waving as he addresses members of ruling Justice and Development Party (AKP) at their parliamentary group meeting at the parliament in Ankara, Turkey. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Η κατοχική δύναμη προχωρεί, βήμα με βήμα, στην κατασκευή της ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Μπογάζι, υλοποιώντας ένα γεωπολιτικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που θα γίνει η βάση έχει περιφραχθεί ενώ έγιναν και βυθομετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το χώρο, που θα αναγερθούν οι εγκαταστάσεις. Πρόκειται για τα πρώτα βήματα που καταγράφονται ενόψει της υλοποίησης του σχεδίου, που έχει εκπονηθεί από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πέραν των κτιριακών εγκαταστάσεων αναμένεται ότι θα γίνουν και εργασίες στη θάλασσα και συγκεκριμένα στο βυθό, το βάθος του οποίου θα χρειαστεί να αυξηθεί, αναλόγως των αναγκών, σε σχέση και με τα πλοία, που θα ελλιμενίζονται. Από τουρκικής πλευράς και μάλιστα δημόσια, έγινε λόγος για ολοκλήρωση του έργου σε ένα χρόνο, χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο.

Είναι σαφές πως η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για έλεγχο της περιοχής. Δεν έχει να κάνει τόσο με τη στρατιωτική στάση της κατοχικής δύναμης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή.

  • Πρόκειται για βάση, στην οποία θα σταθμεύουν πλοία νοτίως του νησιού και θα έχουν επιχειρησιακή ευθύνη της περιοχής, έχοντας την προσοχή στις γειτονικές χώρες.

Το θέμα της ναυτικής βάσης έχει σχεδιασθεί σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του κατεχόμενου Λευκόνοικου. Με βάση τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί, οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά και ελέγχου της.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η κατοχική Τουρκία έχει, όπως είναι γνωστό, αναβαθμίσει το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, το οποίο λειτουργεί ως βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Τούτο αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει στις 19 Μαΐου 2021 ότι έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί τουρκική βάση drone, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ωστόσο, δεν έχει αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο για να σταθμεύει μεγάλος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών, όπως είχε εξαγγελθεί. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο χρησιμοποιείται από πολεμικά αεροσκάφη, αλλά όχι σε μόνιμη βάση.

  • Επηρεάζονται και οι τρίτοι

Είναι σαφές πως η στρατιωτική αναβάθμιση της κατοχικής δύναμης στην περιοχή επηρεάζει και τρίτες χώρες, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει. Χώρες της περιοχής, που έχουν ενημερωθεί από τη Λευκωσία και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. Το θέμα αυτό αγγίζει και τους Βρετανούς, οι οποίοι διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στο νησί.

Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν στο παρελθόν παραπέμψει στις βρετανικές βάσεις ως παράδειγμα όταν ζητούσαν, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, να εγκαταστήσουν δικές τους βάσεις για να λειτουργούν μετά από μια συμφωνία.

Είναι σαφές πως γεωπολιτικά οι Βρετανοί έχουν να χάσουν από τους σχεδιασμούς, τους οποίους υλοποιεί τώρα η κατοχική πλευρά σε  Μπογάζι και Λευκόνοικο.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι δύο βάσεις δεν γίνονται για την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας έδαφος κατέχει παράνομα και διαθέτει στρατεύματα κατοχής και εξοπλισμό, αλλά στρέφονται κατά γειτονικών χωρών. Χωρών, που η Άγκυρα κατατάσσει στις εχθρικές γι’ αυτήν.

Ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με τον πόλεμο στο Ισραήλ και όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, ο τουρκικός σχεδιασμός να καταστήσει την Κύπρο ως μια μεγάλη στρατιωτική βάση, θεωρείται πιο επίκαιρο από ποτέ από την Άγκυρα.

Άλλωστε, ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, Ερτζουμέντ Τατλίογλου αναφερόμενος στην κατασκευή μόνιμης ναυτικής βάσης, είπε πως στόχος θα έχει να αποτρέπει άλλες δυνάμεις να απειλούν την Τουρκία.

  • Και ένταση επί του εδάφους

Την ίδια ώρα, άκρως ανησυχητική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη νεκρή ζώνη. Είναι σαφές πως ο στόχος της κατοχικής δύναμης είναι να συντηρεί κλίμα έντασης και ανασφάλειας στην περιοχή αυτή, κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Αυτή είναι η μια διάσταση.

Η άλλη είναι πως μόνιμος στόχος είναι η κατάληψη εδάφους, αυτό δηλαδή της νεκρής ζώνης. Ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης, που προκαλείται από την κατοχική πλευρά, δρομολογούνται από πλευράς της κυβέρνηση διάφορες δράσεις αποτρεπτικού χαρακτήρα.

Είναι πάντως σαφές πως η Άγκυρα κινείται στην Κύπρο έχοντας μια ατζέντα, αυτή των μικρών κρίσεων και της επιθετικότητας, ενώ την ίδια ώρα κάνει ανοίγματα προς την Αθήνα, αναθερμαίνοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ένας σχεδιασμός, που βαθμηδόν θα ενταχθεί στην μεγάλη εικόνα των τουρκικών επιδιώξεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το «η Κύπρος κείται μακράν» έχει θέση στο ελληνοτουρκικό μελό; Η τουρκική λογική εμπεριέχει σκοπίμως αντιφάσεις: Αποσυνδέει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: