Δεν υπάρχουν όροι για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό διευκρινίζει ο Χριστοδουλίδης για Τουρκικές διαρροές περί έξι μηνών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθεται σε γεύμα εργασίας με Πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ που παραθέτει η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. // PoR Andreas Loukaides




Δεν υπάρχουν όροι για τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά θέτει ως όρο τους έξι μήνες αναφορικά με τον διορισμό αυτό.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε γεύμα εργασίας με Πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ που παρέθεσε στη Λευκωσία η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «δεν υπάρχουν όροι, άκουσα τις δηλώσεις. Ο ΓΓ των ΗΕ είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, από εκεί λαμβάνει την εντολή του ο ΓΓ», ανέφερε.

«Μακάρι να υπάρχει πολιτική βούληση και μπορούμε σαφώς πιο γρήγορα να οδηγηθούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν θα χρειαστούν έξι μήνες αν υπάρχει πολιτική βούληση», πρόσθεσε

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά αποκλείει την ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ο ΓΓ, ο οποίος ελπίζει η Κυβέρνηση ότι θα διορίσει μια προσωπικότητα για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών, είναι δεσμευμένος από τα ίδια τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

«Από εκεί παίρνει τους όρους εντολής του ο ΓΓ των ΗΕ, άρα, και ο απεσταλμένος του κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν απάντησε θετικά η τουρκική πλευρά στον διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ ότι υπήρξε επίσημη απάντηση. Γνωρίζουμε από δηλώσεις (της τουρκικής πλευράς) που έγιναν».

Γενικότερη αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τουρκικής πλευράς

Ο Πρόεδρος, ο οποίος ρωτήθηκε επίσης για την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, επεσήμανε πως “υπάρχει μια αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς της νεκρής ζώνης, με διαφορετικά περιστατικά, μια διαχρονική στάση που δεν υποβαθμίζουμε σε καμιά απολύτως περίπτωση. Έχουμε αποταθεί και στα Ηνωμένα Έθνη και στη Ευρωπαϊκή Ένωση, προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες – αυτή είναι η προτεραιότητα μας – για να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι που ζουν στις γύρω περιοχές και όποτε χρειάζεται να παρθούν περισσότερα μέρα να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε», είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς κατασκευάζει οχυρωματικά έργα στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει πληροφόρηση για το τι γίνεται αλλά δεν θα ήθελε δημόσια να αναφερθεί σε αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει αυτή η γενικότερη προσέγγιση αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, την οποία είδε και ο ίδιος επισκεπτόμενος πρόσφατα τον Άγιο Δομέτιο, αλλά το βλέπει καθημερινά και από τις εκθέσεις που λαμβάνει.

Κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη Κυπρίων φοιτητών που συμμετείχαν σε  εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην Αθήνα, κατά την εκεί επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το έχω δει μέσα από δημοσιεύματα, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά το έχω διαβάσει».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΚ
Κύπρος Λευκωσία 

Άθικτο το status quo στη νεκρή ζώνη, λένε οι Κυανόκρανοι στην Κύπρο: Έχουμε υπόψη τις ανησυχίες, διερευνούμε την κατάσταση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: