Δεν είναι ασφαλείς οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων διαπιστώνει το Παρίσι: Οι υπουργοί θα χρησιμοποιούν πλέον Γαλλική εφαρμογή

https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/gallia-oi-axiomatoychoi-ypochreonontai-na-allaxoyn-efarmoges-minymaton/




Οι Γάλλοι υπουργοί θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το WhatsApp, το Telegram και το Signal ως υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων από τις 8 Δεκεμβρίου για λόγους ασφαλείας, με την κυβέρνηση να τους προτρέπει ήδη να στραφούν σε μια νέα εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων γαλλικής κατασκευής με την ονομασία Olvid.

Σε κυβερνητικό σημείωμα με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου που είδε το Euractiv, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν απαιτεί από όλους τους υπουργούς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να καταργήσουν τις δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, Signal και Telegram.

Αυτές «έχουν αρκετά ελαττώματα ασφαλείας και ως εκ τούτου δεν εγγυώνται την ασφάλεια των συνομιλιών και των πληροφοριών που μοιράζονται μέσω αυτών», αναφέρεται στο σημείωμα.

Έτσι η Μπορν καλεί όλους τους υπουργούς να στραφούν σε μια νέα εφαρμογή γαλλικής κατασκευής με την ονομασία Olvid, η οποία έχει αναπτυχθεί για να «αντιμετωπίσει τις απειλές» από τη χρήση άλλων εφαρμογών, προσθέτει το σημείωμα. Όλες οι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές πρέπει να γίνουν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Η Olvid είναι μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Παρίσι που αναπτύσσει μια εφαρμογή ιδιωτικών μηνυμάτων, με σλόγκαν: «Η πιο ασφαλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο». Ο γαλλικός οργανισμός κυβερνοασφάλειας ANSSI απένειμε μάλιστα στην εφαρμογή δύο πιστοποιήσεις ασφαλείας.

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή της δεν απαιτεί δεδομένα – αριθμούς τηλεφώνου, καταλόγους επαφών κ.λπ. – για να χρησιμοποιηθεί στο έπακρο. Ισχυρίζεται επίσης ότι κρυπτογραφεί τα μεταδεδομένα- το WhatsApp, το Signal ή το Telegram, εν τω μεταξύ, κρυπτογραφούν μόνο τα μηνύματα.

«Η ενσωμάτωση αυτής [της εφαρμογής] δεν αποτελεί μόνο μια εντεινόμενη συνειδητοποίηση [των ανησυχιών] για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αλλά και ένα βήμα προς τα εμπρός προς μια μεγαλύτερη γαλλική τεχνολογική κυριαρχία», υπογραμμίζεται στο σημείωμα της πρωθυπουργού.

«Χρησιμοποιώ το Olvid από το 2022 με την ομάδα μου και μπορώ να διαβεβαιώσω όσους ανησυχούν ότι λειτουργεί άψογα», δήλωσε την Πέμπτη στο FranceInfo ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ενώ μοιράστηκε τις ελπίδες του ότι αυτό θα ενθαρρύνει περισσότερους χρήστες να στραφούν σε τεχνολογίες ανταλλαγής μηνυμάτων που βασίζονται στη γαλλική γλώσσα και θα ενισχύσει τη «στρατηγική αυτονομία» της Γαλλίας.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η γαλλική κυβέρνηση στρέφεται σε γαλλικές λύσεις.

Το 2019, είχε συμφωνήσει να εφαρμόσει τη γαλλική δημόσια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Tchap – μια υπηρεσία που χρησιμοποιείται σήμερα από 400.000 δημόσιους υπαλλήλους σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική διυπουργική διεύθυνση ψηφιακής τεχνολογίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το Euractiv αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία ακολούθησαν αργότερα και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, είχε απαγορεύσει τη χρήση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok στα εταιρικά κινητά, επικαλούμενη ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων.

Η γαλλική κυβέρνηση ακολούθησε την κίνηση αυτή, επικαλούμενη παρόμοιες ανησυχίες, και απαγόρευσε τις «ψυχαγωγικές» εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, Instagram και Netflix, στις εταιρικές συσκευές για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Με πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Η οικονομία στη σύνοδο ΕΕ-Κίνας: Η Κίνα και η Ευρώπη είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι διαμηνύει το Πεκίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: