Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Διαφώνησαν οι ΗΠΑ

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. EPA, JUSTIN LANE




Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την πρόταση Γκουτέρες για ψήφιση άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα – πρόταση την οποία ωστόσο δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει η Αμερική – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση για την οποία απαιτείται ομοφωνία των μονίμων μελών.

«Καταδικάζω απερίφραστα» τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, όμως «οι βιαιοπραγίες που διέπραξε η Χαμάς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος για πρώτη φορά επικαλέστηκε την Τετάρτη το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, προκειμένου να επιτύχει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου επί ενός θέματος που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Μετά την επίκληση του άρθρου 99 από τον Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προετοίμασαν ένα σχέδιο ψηφίσματος, που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα το πρωί [τοπική ώρα].

Όμως, έπειτα από αίτημα των ΗΑΕ, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για κάποιες ώρες και μετατέθηκε για σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ υπουργών αραβικών χωρών και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον 9 ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

  • Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Ισραήλ αντιτίθενται σε μια κατάπαυση του πυρός, διότι πιστεύουν ότι θα ωφελούσε μονάχα τη Χαμάς. Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον στηρίζει τις παύσεις των εχθροπραξιών για την προστασία των αμάχων και προκειμένου να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς μετά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Την ώρα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν με σθένος μια μόνιμη ειρήνη, κατά την οποία και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια, δεν στηρίζουμε τις εκκλήσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ.

«Αυτό μονάχα θα φύτευε τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο, διότι η Χαμάς δεν έχει καμία επιθυμία να δει μια μόνιμη ειρήνη», τόνισε.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί πλέον για τις 17.30 τοπική ώρα (00.30 ώρα Ελλάδας), αμέσως μετά τη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον με υπουργούς από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Τουρκία.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, United Nations

Στην Ουάσιγκτον ο Χακάν Φιντάν: Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: