Χώρα της χρονιάς η Ελλάδα για το βρετανικό περιοδικό Economist: H διθυραμβική ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

FILE PHOTO: The Greek flag waves over the Parthenon on Acropolis Hill in central Athens, Greece EPA/SIMELA PANTZARTZI




«Xώρα της χρονιάς» ανακήρυξε ο Economist την Ελλάδα για το 2023. Στο κύριο άρθρο του, το έγκυρο περιοδικό αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός – και να κερδίσει ακόμα τις εκλογές», ενώ τονίζει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής μας για τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023».

Στην αναφορά του στην Ελλάδα, ο Economist γράφει:

«Έτσι μένει ο νικητής μας, η Ελλάδα. Δέκα χρόνια πριν, ήταν σακατεμένη από μια κρίση χρέους και γελοιοποιήθηκε από τη Wall Street. Τα εισοδήματα είχαν καταρρεύσει, το κοινωνικό συμβόλαιο είχε φθαρεί και τα εξτρεμιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς οργίαζαν. Η κυβέρνηση έγινε τόσο απελπισμένη που αγκαλιάστηκε με την Κίνα και αργότερα πούλησε το κύριο λιμάνι της, τον Πειραιά, σε κινεζική εταιρεία. Σήμερα η Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι τέλεια.

Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο αποκάλυψε τη διαφθορά και τις κακοτεχνίες στις υποδομές- ένα σκάνδαλο υποκλοπών και η κακομεταχείριση των μεταναστών έδειξαν ότι οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να βελτιωθούν. Αλλά μετά από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής μας για τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023.

Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός – και να κερδίσει ακόμα τις εκλογές. Με τον μισό κόσμο να πρόκειται να ψηφίσει το 2024, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή».

Τη διάκριση αυτή κοινοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο X (πρώην Τwitter), κάνοντας λόγο για «αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού».

«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν @TheEconomist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο Economist σύμφωνα και με ανάρτηση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη αναφέρει μεταξύ άλλων για την Ελλάδα:

«Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός – και να κερδίσει και τις εκλογές. Με την μισή υφήλιο να πρόκειται να ψηφίσει, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή».

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας 35 χωρών το 2023 τις οποίες ο Economist κατέταξε με βάση πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες, δηλαδή τον πληθωρισμό, το λεγόμενο «εύρος πληθωρισμού», την αύξηση του ΑΕΠ, την απασχόληση και τις αποδόσεις του Χρηματιστηρίου.

Ειδικά με αφορμή τις αποδόσεις της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ο «Economist» «δείχνει» έντονα προς τη χώρα μας αναφέροντας ότι η πραγματική αξία του Χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί πάνω από 40%. Οι επενδυτές έχουν ξαναστρέψει το βλέμμα τους στις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει σειρά μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς, όπως αναφέρεται.

«Αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη από ό,τι ήταν πριν από τη μεγάλη κατάρρευσή της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, σε πρόσφατη δήλωση το ΔΝΤ, κάποτε εχθρός της Ελλάδας, επαίνεσε «τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και τον «αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά» (…) ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να σηκώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον πιο απίθανο πρωταθλητή», καταλήγει ο «Economist» αναφερόμενος στη χώρα μας.

Διθύραμβοι Economist για την ελληνική οικονομία: Στην πρώτη θέση και το 2023 – «Άλλος ένας απίθανος θρίαμβος»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: