Αγαλλίασαν οι …καρδιές των Αμερικανών, αλλά περιμένουν την τελική απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για τα “τουρκικά” F-16 και τη Σουηδία (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Έχουμε το πρώτο σχόλιο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ηλεκτρονικό μήνυμα, που μας έστειλε αναφέρει ότι:

Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειωσε το τουρκικό κοινοβούλιο στην αποστολή των πρωτοκόλλων προσχώρησης της Σουηδίας και προσβλέπουμε στην ταχεία ψήφιση από την ολομέλεια του κοινοβουλίου. Ως εξαιρετικά ικανός αμυντικός εταίρος, η ταχεία ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη Συμμαχία.

Η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί την έγκριση της ένταξης από την Ολομέλεια -που μπορεί να συγκλιθεί την Πέμπτη- και στη συνέχεια την υπογραφή από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι τότε θα περιμένουν, αν και είναι ικανοποιημένοι με τη σημερινή εξέλιξη.

Αλλά, επειδή το ίδιο έργο το έχουν ξαναδεί, θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να υπογράψει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Εάν όλα προχωρήσουν όπως έχουν συμφωνηθεί, τότε θα τεθεί και το θέμα των μαχητικών F-16. Και εδώ υπάρχει το πρόβλημα…

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το τουρκικό αίτημα για την πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά -ακόμα και αν εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- είναι έντονη η αντίθεση στο Κογκρέσο για κάθε πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, όχι μόνο των F-16.

Η υποστήριξη στη Χαμάς και οι επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας, δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ τα πράγματα για την Άγκυρα, αλλά εντοπίζονται δυνάμεις μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση οι οποίες υποστηρίζουν την πώληση των F-16. Οπότε, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μία σύγκρουση της κυβέρνησης με το Κογκρέσο, που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Όμως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους συνεργάτες του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Φαίνεται ότι επιχειρούν μία ανάρμοστη συμφωνία, με την εμπλοκή και της Ελλάδας για να πείσουν τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που διαφωνούν.

Οι νομοθέτες έθεσαν ένα επιπλέον όρο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βεβαίως απορρίπτει ο Ερντογάν, ενώ αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί και με τον άλλο όρο που αφορά τον τερματισμό των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Έχουν σταματήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο οι υπερπτήσεις, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα τις επαναλάβει εάν λάβει τα F-16. Οι Τούρκοι λομπίστες ισχυρίζονται ότι δεν συντρέχουν λόγοι να παραμείνει ο όρος, διότι έχουν βελτιωθεί, όπως ισχυρίζονται, οι σχέσεις με την Ελλάδα.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο Ερντογάν απαιτεί να αποφασιστούν ταυτόχρονα, η ένταξη της Σουηδίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και η έγκριση της πώλησης των F-16.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ξεκινήσει το “μασάζ” στους νομοθέτες από τους οποίους εξαρτάται η απόφαση για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών, αλλά με τα σημερινά δεδομένα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες θα ακολουθήσουν τις συμβουλές των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκτός αν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τους δώσει κάποιες διαβεβαιώσεις, που αφορούν και την Ελλάδα.

Πάντως, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, για να αποφασιστεί η πώληση των F-16 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αναμένουν ότι μετά την έγκριση από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης τους, η Ουάσιγκτον θα στείλει το άιτημα τους στο Κογκρέσο, το οποίο -όπως ισχυρίζονται- δεν θα θέσει βέτο στην παραχώρηση των μαχητικών.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι υπάρχει και το πρόβλημα της Ουγγαρίας. Οι σχέσεις του Βίκτορ Όρμπαν με την Ουάσιγκτον βρίσκονται πέραν από το ναδίρ. Την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, τον οποίο χαρακτηρίζει αυταρχικό. Αλλά απαιτείται και η δική του έγκριση για να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ…

  • Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ), από την Κωνσταντινούπολη:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε» σήμερα την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη ένταξη της χώρας αυτής στη συμμαχία.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας.

«Βασίζομαι στο ότι (αυτές οι δύο χώρες) θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.

  • Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννη Μανδαλίδη από την Κωνσταντινούπολη:

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.

Μετά την έγκριση του από την 27μελή επιτροπή, το πρωτόκολλο ένταξης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης -εκτιμάται στις 16 Ιανουαρίου- και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το πρωτόκολλο που είχε στείλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος πρόεδρος είχε τεθεί αρχικά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Εξωτερικών στις 16 Νοεμβρίου, ωστόσο η σχετική συζήτηση είχε αναβληθεί.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, στις 18 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος ενέπλεξε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Καναδά. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στο Αιγαίο μπορεί να έχουμε (για τώρα) ηρεμία, αλλά στην Κύπρο η κατοχή πονάει πολύ: Πως θα λύσουν το Κυπριακό η Λευκωσία και η Αθήνα; Θα συναντήσουν αυτοί τις θέσεις του Ταγίπ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: