Ζωντανεύει ο εφιάλτης του Mavi Marmara: 1.000 σκάφη φεύγουν από Τουρκία για Γάζα με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό: Πληροφορίες για «στάση στην Κύπρο»

FILE PHOTO: Θριαμβευτική υποδοχή του “Mavi Marmara” από χιλιάδες Τούρκους με παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες στην Κωνσταντινούπολη μετά το ιμτηρό επεισόδιο με το Ισραήλ. EPA/STRINGER TURKEY OUT




Για ζοφερές εικόνες που στιγμάτισαν την βαθιά κρίση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία προϊδεάζουν τα σχέδια για διαδήλωση με τον απόπλου 1.000 και πλέον σκαφών από την Τουρκία με προορισμό τη Γάζα σε μια προσπάθεια αποκλεισμού του ισραηλινού αποκλεισμού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Times of Israel, περίπου 1.000 σκάφη θα συγκεντρωθούν στο Μποντρούμ της Τουρκίας αύριο Τετάρτη και θα κατευθυνθούν προς τη Γάζα σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να διαταράξουν τη ροή του θαλάσσιου εμπορίου που εισέρχεται στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς.

Θα πρόκειται για προφανή επανάληψη παρόμοιων προσπαθειών πριν από πάνω από μια δεκαετία.

  • Ως διοργανωτής εμφανίζεται ένας ακτιβιστής ονόματι Βολκάν Οκτσού. Ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα Χ έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά και οι αναρτήσεις του εκθειάζουν τους χειρισμούς τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έναντι της Γάζας .

Πρόσφατα ο Οκτσού είχε καταγγείλει ότι στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ, έπειτα από δημοσίευμα στους Times of Israel σχετικό με την πρωτοβουλία της νηοπομπής.

Δηλώνει ότι η πρωτοβουλία έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα, δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση και έχει ευρεία διεθνή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων και “αντι-σιωνιστών Εβραίων”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Βολκάν Οκτσού δηλώνει ότι έχει αποχαιρετήσει φίλους και συγγενείς εν όψει του απόπλου του στόλου για τη Γάζα. «Έχω συμβουλευτεί το κράτος και τους πρεσβύτερους της οικογένειας και τους αποχαιρέτησα λαμβάνοντας τη συγχώρεσή τους. Δεν θα έπαιρνα μέρος σε μια κίνηση που θα έφερνε το κράτος σε δύσκολη θέση. Το να βρεθούμε ανάμεσα στα αντιτορπιλικά με μια βάρκα θα ήταν μια κίνηση που δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας και θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα… Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με όλους τους νόμους χωρίς να κάνουμε καμία λάθος κίνηση» έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

 

  • Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Βολκάν Οκτσού,    ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων των αντισιωνιστών Εβραίων».

Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα ήταν 313 σκάφη με Ρώσους ακτιβιστές και 104 με Ισπανούς ακτιβιστές. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα ενταχθούν στον στολίσκο, είπε στο Haber7.

Μιλώντας στην εφημερίδα Türkiye, ο Οκτσού δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προέρχεται από τη Ρωσία και την Ισπανία. «Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη. 12 ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί».

Ο Οκτσού ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Η θαλάσσια πομπή πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ. Ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν, όπως μεταδίδει το κυπριακό sigmalive.com.

Ο Οκτσού είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης θα είναι να προκαλέσει διακοπή στο θαλάσσιο εμπόριο με κατεύθυνση το λιμάνι του Ασντόντ στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών , προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και 10 ημέρες.

Εφιαλτικές μνήμες του 2013

 

Η δράση θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στόλου Ελευθερίας της Γάζας» τον Μάιο του 2010, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το Ισραηλινό Ναυτικό.

  • Αφού ο στολίσκος  αρνήθηκε τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να αλλάξει την πορεία του προς το Άσντοντ, Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν σε ένα από τα πλοία, το Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 επιβάτες. Αφού αντιμετώπισαν βίαιη αντίσταση, οι καταδρομείς άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 10 Τούρκους ακτιβιστές. Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Το πλοίο «Mavi Marmara»  είχε ναυλωθεί από την ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας»

Μετά το επεισόδιο του Mavi Marmara, επιχειρήθηκαν αρκετές παρόμοιες ενέργειες με στολίσκους προς τη Γάζαα,  αλλά σε μεγάλο βαθμό αποτράπηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες.

  • «Το Σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής. 

«Τα πλοία φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών». 

Ο Οκτσού σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στον στολίσκο και ότι οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.

Υποσχέθηκε, μάλιστα,  ότι οι διαδηλωτές θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα φέρουν όπλα , «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.

«Τη στιγμή που μπαίνουμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο , «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθν΄΄η ύδατα, όπως επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010.

  • «[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που ακολούθησε μετά το περιστατικό του Mavi Marmara επιλύθηκε μόλις το 2016, όταν η Ιερουσαλήμ συμφώνησε να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και να επιτρέψει την τουρκική βοήθεια στη Γάζα – και σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα συμφώνησε να μην θεωρήσει οποιονδήποτε Ισραηλινό υπήκοο ποινικά ή οικονομικά υπεύθυνο για το συμβάν.

Ο αποκλεισμός στη Γάζα επιβλήθηκε από το Ισραήλ το 2007, λίγο αφότου η Χαμάς πήρε τον έλεγχο του παράκτιου θύλακα, και επιβλήθηκε σε συνεργασία με τη γειτονική Αίγυπτο για να αποτρέψει την τρομοκρατική ομάδα να επανεξοπλιστεί και να γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή, αφού επανειλημμένα επαναδιατυπώνει την πρόθεσή της να καταστρέψει. Ισραήλ.

  • Ο αποκλεισμός περιελάμβανε απαγόρευση συγκεκριμένων αγαθών και περιορισμό της παράδοσης στη Γάζα υλικών διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς.

Παρά τον αποκλεισμό, η Χαμάς από το 2007 κατάφερε να αποκτήσει όπλα και χρηματοδότηση, κυρίως χάρη στην υποστήριξη του Ιράν και του Κατάρ, και να εκτοξεύει ρουκέτες σε ισραηλινές πόλεις και πόλεις σε τακτική βάση, προκαλώντας αψιμαχίες που επανειλημμένα κλιμακώθηκαν σε παρατεταμένες συγκρούσεις.

Το περιστατικό Mavi Marmara του  2010 έχει ιδιαίτερη σημασία για το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα, ως σύμβολο της διεθνούς υποστήριξης για τον τερματισμό του αποκλεισμού. Ένα μνημείο που ανεγέρθηκε στο λιμάνι της Γάζας και τιμούσε το γεγονός. κατεδαφίστηκε από τον Ισραηλινό Στρατό την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ, που ξεκίνησε μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, με στόχο την καταστροφή της Χαμάς.

 

Ο  λεγόμενος «Συνασπισμός Στόλου Ελευθερίας», ο οποίος οργάνωσε την παραβίαση του αποκλεισμού το 2010, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να ταξιδέψει ξανά στη Γάζα στο εγγύς μέλλον για να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ να επιτρέψουν την παράδοση «ελεγχόμενων ανθρωπιστικών αγαθών». στη Γάζα και κάλεσε κι άλλες οργανώσεις να προστεθούν στσα σκάφη του.

Δεν είναι σαφές εάν η νηοπομπή που πρόκειται να αναχωρήσει από την Τουρκία την Πέμπτη οργανώνεται από τον Συνασπισμό Στόλου Ελευθερίας ή αποτελεί ξεχωριστή πρωτοβουλία.

Διάφορες προσπάθειες έγιναν από διεθνείς ακτιβιστές μετά το 2010 για να λυθεί ο αποκλεισμός, συμπεριλαμβανομένης μιας από μια βάρκα που μετέφερε μόνο γυναίκες το 2016 και μια άλλη από ένα σκάφος με σημαία Σουηδίας το 2018 . Και στις δύο περιπτώσεις, τα σκάφη αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό ναυτικό και ρυμουλκήθηκαν στο λιμάνι του Άσντοντ.

Με πληροφορίες από The Times of Israel

 

Μια ανάσα από την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και εκεχειρία: Συνεδριάζει η κυβέρνηση του Ισραήλ για έγκριση συμφωνίας * «Σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα» λέει ο Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: