Βρετανικό πυρηνικο υποβρύχιο με 8 πυραύλους Trident 2 Doomsday σώθηκε την τελευταία στιγμή από συντριβή στο βυθό του Ατλαντικού: Είχε χαλάσει ο μετρητής βάθους [videos]

File Photo epa03692293 British nuclear powered ‘hunter-killer’ submarine HMS ‘Talent’ is moored at British military base in Gibraltar, pictured from Algeciras, Cadiz, southern Spain, EPA/A. CARRASCO RAGEL




Η χειρότερη καταστροφή του Βασιλικού Ναυτικού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Τζέρομ Στάρκι στη SUN, ένα πυρηνικό υποβρύχιο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού με πλήρωμα 140 ατόμων σώθηκε ελάχιστες στιγμές από την καταστροφή του.

Ένας μετρητής βάθους ήταν χαλασμένος στο σκάφος κλάσης Vanguard, ηλικίας δεκαετιών, που μετέφερε 140 πλήρωμα και πυραύλους Trident 2 Doomsday στον Ατλαντικό.

Μια τέτοια καταστροφή θα είχε επίσης πυροδοτήσει μια εφιαλτική αποστολή διάσωσης για την ανάκτηση του άκρως απόρρητου σκάφους και του πυρηνικού αντιδραστήρα του πριν οι Ρώσοι φτάσουν επί τόπου.

Το υποβρύχιο ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε περιπολία όταν τα κουμπιά που έδειχναν το βάθος του σταμάτησαν να λειτουργούν, αφήνοντας τους διοικητές να πιστεύουν ότι ήταν επίπεδο όταν ακόμη καταδύονταν.

Έμπαινε στην «επικίνδυνη ζώνη» όταν μηχανικοί στο πίσω μέρος του σκάφους κλάσης 490 ποδιών Vanguard εντόπισαν ένα δεύτερο μετρητή και σήμανε συναγερμός.

Μια πηγή είπε στη Sun: «Δεν είναι δουλειά των μηχανικών να ελέγχουν το βάθος του υποβρυχίου, αλλά είδαν πόσο βαθιά ήταν και κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Τεχνικά το υποβρύχιο βρισκόταν ακόμα σε ένα βάθος όπου ξέρουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει, αλλά αν χρειαστεί ποτέ να πάει τόσο βαθιά, όλο το πλήρωμα οδηγείται σε σταθμούς δράσης.

«Αυτό δεν είχε συμβεί. Το υποβρύχιο δεν έπρεπε να είναι εκεί, και εξακολουθούσε να βουτάει. Και αν είχε συνεχίσει, δεν χρειάζεται πραγματικά να το σκέφτομαι».

Η Sun δεν κατονομάζει το συγκεκριμένο σημείο για λόγους ασφαλείας.

Πηγή του ναυτικού είπε ότι η παραλίγο αστοχία έδειξε ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούσαν. Πρόσθεσαν: «Αν το ένα σύστημα αποτύχει, μπορείτε να επιστρέψετε στο άλλο».

Η ανώτερη διοίκηση ξεκίνησε μια επείγουσα έρευνα ασφαλείας, αλλά οι γνώστες επέμειναν ότι το δράμα δεν διέκοψε τη δυνατότητα  πυρηνικής αποτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τουλάχιστον ένα υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού με πυρηνικούς πυραύλους περιπολεί συνεχώς από το 1969 για να αντεπιτεθεί σε περίπτωση επίθεσης της ημέρας της μοίρας.

Η Βρετανία διαθέτει τέσσερα υποβρύχια κλάσης Vanguard, αλλά επί του παρόντος μόνο δύο είναι επιχειρησιακά.

Στο ένα έχει μια μεγάλη επισκευή και το άλλο υποβάλλεται σε θαλάσσιες δοκιμές μετά από επισκευές που ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό τους 300 εκατομμύρια £.

Το Πολεμικό Ναυτικό είπε: «Δεν σχολιάζουμε επιχειρήσεις. Τα υποβρύχιά μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται παγκοσμίως, προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα».

Mε πληροφορίες από SUN / DEEP TROUBLE Major malfunction on Royal Navy nuclear submarine plunges warship into ‘danger zone’ almost crushing 140 crew to death

Το Forbes αποκαλύπτει αλλά και απορεί: Η Τουρκία θα αγοράσει τελικά μεταχειρισμένα Eurofighter Tranche 1 από τους Βρετανούς – Εξευτελισμός, είναι παλιά και ξεπερασμένα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: