Το ψευδοκράτος δεν θα είναι μέρος μιας συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού: Απαιτείται συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατάργηση της αποσχιστικής οντότητας…

Chief of General Staff Islamist General Metin Gürak, went to illegal “trnc” in occupied Cyprus, to celebrate. Photo via Twitter, via T.C. Millî Savunma Bakanlığı, @tcsavunma




Το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – Λευκωσία

Πριν σαράντα χρόνια η κατοχική δύναμη έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της επιβολής τετελεσμένων και της εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων στο νησί. Στις 15 Νοεμβρίου1983, η Άγκυρα έδωσε εντολές στον Ραούφ Ντενκτάς να προχωρήσει στην ανακήρυξη ψευδοκράτους.

Επρόκειτο για μια κίνηση, η οποία προφανώς εντασσόταν στις στρατηγικές επιδιώξεις της κατοχικής πλευράς για επιβολή τετελεσμένων. Ήταν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της απομάκρυνσης της όποιας προοπτικής συνεννόησης στο Κυπριακό. Ήταν μια ενέργεια παράνομη, που εξέφραζε την επεκτατική πολιτική της κατοχικής δύναμης.

Με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η κατοχική Τουρκία ήθελε εν πολλοίς να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του καθορισμού ενός νέου πλαισίου στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Ήταν το «νέο δεδομένο», που έθετε η Άγκυρα στη διαδικασία, προδιαγράφοντας- σκοπίμως- ένα συνεχές αδιέξοδο.

Το ψευδοκράτος, το οποίο είχε “επέτειο” για την παράνομη ανακήρυξή του, αποτελεί ένα κατοχικό μόρφωμα, το οποίο δεν πρόκειται, δεν πρέπει, να νομιμοποιηθεί ποτέ.

  • Δεν νομιμοποιούνται οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορούν ποτέ να νομιμοποιηθούν ενέργειες, οι οποίες εδραιώνουν τα κατοχικά δεδομένα. Η πράξη ανακήρυξης αποτελεί μια πράξη, παράνομη- απαράδεκτη, η οποία καταπατά θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ασφαλώς ούτε πρόκειται να αναγνωρίσουμε την αποσχιστική οντότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να λάβουν όλοι οι εν δυνάμει μεσολαβητές αλλά πρωτίστως η κατοχική πλευρά.

Μία συμφωνία στο Κυπριακό περνά μέσα από τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κατάργησης της αποσχιστικής οντότητας, του ψευδοκράτους. Αυτό δεν είναι πολιτική θέση, που μπορεί να τύχει οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Είναι η αρχή και το τέλος ενός πλαισίου συμφωνίας στο Κυπριακό. Ας το συνειδητοποιήσουν, λοιπόν, άπαντες.

Στα κατεχόμενα πανηγυρίζουν. Παρελάσεις και γιορτές. Όπως κάνουν και στην μαύρη “επέτειο” της εισβολής, στις 20 Ιουλίου. Γιορτάζουν την παρανομία και τον βιασμό του διεθνούς δικαίου. Με αυτά γιορτάζουν οι Τούρκοι!

Θα επαναλάβουμε πολλές φορές πως η 15η Νοεμβρίου είναι μία μαύρη επέτειος, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλους εκείνους που πιστεύουν και σέβονται τη διεθνή νομιμότητα.

Θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά το εξής: Η διεθνής νομιμότητα θα αποκατασταθεί μόνο εάν ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα και συνθήκες και καταργηθούν όλοι οι παράνομοι θεσμοί και δομές στην κατεχόμενη Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Κύπρος είναι η… ασφάλεια της κατοχικής Τουρκίας: Το αφήγημα της Άγκυρας, η γεωπολιτική διάσταση και οι σχεδιασμοί του Ερντ που μπορούν να ανατραπούν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: