Το Πεντάγωνο κτύπησε την Κατάεμπ Χεζμπολάχ: Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ σε «ανταπόδοση» για επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ




Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε «πλήγματα ακριβείας» στοχοποιώντας δυο εγκαταστάσεις στο Ιράκ, σε «άμεση ανταπόδοση» για τις «επιθέσεις εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού από το Ιράν και οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν».

Αυτό ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η βάση Άιν Αλ Άσαντ στο Ιράκ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, υπέστη προχθές Δευτέρα επίθεση με «βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς», που δεν είχε νεκρούς, και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ήδη ανακοίνωσαν ότι σε αντίποινα έπληξαν χθες Τρίτη όχημα από αέρος, σκοτώνοντας «μερικούς» μαχητές φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Πρόκειται για τα πρώτα αμερικανικά πλήγματα αντιποίνων στο Ιράκ για τη σειρά επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ που ανακοινώνονται δημόσια· ως αυτή την εβδομάδα, η Ουάσιγκτον δίσταζε να τα ανταποδώσει λόγω των λεπτών πολιτικών ισορροπιών στη χώρα.

Η κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι έχει περιορισμένο έλεγχο στις φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, την υποστήριξη των οποίων χρειάζεται.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Πεντάγωνο, επλήγησαν και καταστράφηκαν κέντρο επιχειρήσεων και κέντρο ελέγχου της («Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού») στην Αλ Άνμπαρ και στη Τζουρφ αλ Σακρ, νότια της Βαγδάτης.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν υπήρξαν απώλειες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Προβλέπεται η απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Χαμάς: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετίζει τη συμφωνία του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: