Το Κρεμλίνο έχει βάλει για τα καλά στο μάτι τα Βαλκάνια: Για «αποσχιστική ρητορική» στη Βοσνία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ

FILE PHOTO NATO Secretary General Jens Stoltenberg. EPA/SERGEY DOLZHENKO




Η «αποσχιστική ρητορική» και η «κακόβουλη» παρέμβαση της Ρωσίας στη Βοσνία ανησυχούν το ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ από το Σεράγεβο, δείχνοντας τη σταθερή υποστήριξη της Ατλαντικής Συμμαχίας για την εδαφική ακεραιότητα αυτής της διχοτομημένης βαλκανικής χώρας.

«Ανησυχούμε για την αποσχιστική ρητορική, που επιδιώκει τη διαίρεση και την κακόβουλη ξένη παρέμβαση» δήλωσε στη Βοσνία ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επικαλούμενος ειδικότερα τη Ρωσία. Διαιρεμένη από το τέλος του διακοινοτικού πολέμου (1992-1995) σε εθνοτικές γραμμές, η Βοσνία αποτελείται από δύο οντότητες, μια Σερβική και μια Κροατο-Μουσουλμανική, που συνδέονται με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση.

Πιθανή απόσχιση

Ο πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος διατηρεί τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εγείρει τακτικά την πιθανότητα απόσχισης της σερβικής οντότητας, Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS). Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η παρούσα κατάσταση κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τη «σταθερότητα» στη χώρα και να εμποδίσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις. «Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», είπε. «Η ασφάλειά σας είναι σημαντική για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και για την Ευρώπη».

Αυτή η δήλωση του Jens Stoltenberg έρχεται λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να δημιουργήσει νέες κρίσεις στα Βαλκάνια και τη Μολδαβία για να αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δώστε προσοχή στα Βαλκάνια. Πιστέψτε με, λαμβάνουμε πληροφορίες: η Ρωσία έχει ένα σχέδιο (…) Εάν οι χώρες του κόσμου δεν κάνουν τίποτα τώρα, θα υπάρξει ξανά μια τέτοια έκρηξη», είπε ο κ. Ζελένσκι, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στη Βοσνία (Eufor-Althea) ενίσχυσε την παρουσία της στη Βοσνία, αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών εκεί από 500 σε 1.100. Ο Jens Stoltenberg πραγματοποιεί περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια. Μετά τη Βοσνία, όπου συνάντησε τον Βόσνιο πρωθυπουργό Borjana Kristo, πρέπει να πάει στο Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Εν μέσω αντεγλήσεων η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία: Ο Ορμπαν προαναγγέλλει βέτο το Δεκέμβριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: