Στην καρδιά της Γάζας επιχειρούν πλέον οι ισραηλινές δυνάμεις: Απορρίπτει κατάπαυση πυρός ο Νετανιάχου* Δραματική έκκληση ΠΟΥ: Ασύλληπτο το επίπεδο θανάτου και πόνου

FILE PHOTO: Palestinians search for bodies and survivors among the rubble of a destroyed building following Israeli airstrikes on northern Gaza, 28 October 2023. (Issued 07 November 2023). (IDF). EPA/MOHAMMED SABER ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET




«Στην καρδιά της πόλης της Γάζας» βρίσκονται πλέον οι δυνάμεις του Ισραήλ, σύμφωνα με όσα δήλωσε προ ολίγου ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ

«Προσέγγισαν από βορρά και νότο. Εισέβαλαν σε πλήρη συντονισμό μεταξύ χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων», είπε ο Γκάλαντ σε τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Κάνουν ελιγμούς είτε πεζή, είτε με τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς, μαζί με στρατιωτικούς μηχανικούς από όλες τις κατευθύνσεις και έχουν έναν στόχο – τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα, τις υποδομές τους, τους διοικητές τους, τις αποθήκες τους, τα δωμάτια επικοινωνίας».

πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε και αυτός ότι ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και επιχειρεί πλέον μέσα σε αυτήν.

 

Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο Νετανιάχου είπε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή παράδοση καυσίμων στη Γάζα προτού η Χαμάς απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους και επανέλαβε την έκκληση προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε ο Νετανιάχου.

Το δράμα των αθώων: 160 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Την ίδια στιγμή που το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσιεύει στοιχεία και περιγράφει σκηνικό που παραπέμπει σε ανθρωπιστική καταστροφή.

«Τα επίπεδα θανάτου και πόνου στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είναι αδύναον να γίνουν αντιληπτά« ήταν η φράση του  Κρίστιαν Λιντμάιερ», εκπροσώπου του ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι – σχεδόν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας – έχουν βρει τον θάνατο και κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά, ανέφερε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Λιντμάιερ είπε ότι μέχρι στιγμής 16 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την προστασία του προσωπικού του ΠΟΥ.

Ανέφερε 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ. Επί του παρόντος, είπε ότι 14 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων, πολλοί εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, σχολίασε πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που χρειάζεται άμεσα νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε σε δημοσιογράφους ότι από τις 21 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας 561 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνοντας όμως ότι κανένα από αυτά δεν μετέφερε καύσιμα, κατ’ εντολή των ισραηλινών αρχών.

Η Αλεσάντρα Βελούτσι, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε από την πλευρά της ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο σε δομές των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: