Μετωπική από Κασσελάκη στην ΚΕ: Λύση τώρα, θα φύγουν και δεν θα πάρουν ούτε 0,3%, κάνουν πολιτική… pummaro- Ενταση και αποδοκιμασίες, τελεσίγραφο από Αχτσιόγλου [photos, video]

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών που έχει ήδη παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας έθεσε με καθαρό τρόπο στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Αφού περιέγραψε το πρόβλημα είπε:

«Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα.

»Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις.

»Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό».

Στην αρχή της ομιλία του ο κ. Κασσελάκης διακόπηκε αρκετές φορές από στελέχη που τον αποδοκίμαζαν και ανάγκασαν τον προεδρεύοντα Παναγιώτη Ρήγα να τους επαναφέρει.

Αφού είπε ότι «Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα, είναι η κυβερνώσα Αριστερά, με επαγγελματισμό, συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες και κατανοητές προτάσεις, με βαθιά κοινωνική, ανθρωπιστική και οικολογική πυξίδα», περιέγραψε το πρόβλημα:

«Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα.

»Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα.

»Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον Πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν».

Ακολούθως απευθύνθηκε στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής θέτοντας το ερώτημα:

«Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες. Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε UFO και followers τούς ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες.

»Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε; Αυτή είναι η βάση του προβλήματος. Κι εγώ θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω. Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις; Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη…Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;

»Όταν μετά από κάθε καθυστέρηση, τα ίδια πρόσωπα βγαίνουν στα ίδια κανάλια και τρώνε τις σάρκες του ίδιου τους του κόμματος; Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμισή του από τα στελέχη εκείνα που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν».

Είπε ακόμη:

«Ποια είναι όμως η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω; Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη. Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται;

»Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν».

Γενικεύοντας την επίθεσή του είπε:

«Ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν.

»Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί διάσπασης είπε:

«Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά. Πόσες φορές ένας ηγέτης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους.

»Τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα που δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν. Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα».

Αποχώρησε ο Βίτσας

Σε εκείνο το σημείο ο Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε από την αίθουσα «δεν μπορώ να ακούω τον Κασσελάκη, αποχωρώ από την αίθουσα».

Ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δική του ομάδα και πρόσθεσε: «Όλοι εμείς που θα ξεκινήσουμε σήμερα είμαστε πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε ένα κοινό: Κανείς μας δε θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της ΝΔ.

Υποσχέθηκε ότι είναι η τελευταία φορά που την ΚΕ απασχολούν τα εσωκομματικά και πρόσθεσε:

«Θα φτιάξουμε ένα σαφές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα το παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας – επειδή σεβόμαστε την κρίση τους και την ψήφο τους. Θα δημιουργήσουμε τη Σύγχρονη Αριστερά με πρώτη στάση τις Ευρωεκλογές».

Ακολούθως περιέγραψε τα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας στα οποία πρέπει να δώσει απάντηση με το δικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030; Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο επόμενο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία δημιουργίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Γιατί το παραγωγικό μοντέλο, για μας, είναι αξεχώριστο από το κοινωνικό μοντέλο. Δεν ξεχωρίζει από το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης, από τους κοινωνικούς δεσμούς, το αίσθημα δικαιοσύνης, τη συλλογική έμπνευση και δημιουργία, την αναδιανομή της γνώσης, της καινοτομίας, τη μείωση της ανισότητας, το μοίρασμα των ευκαιριών. Τις δεύτερες και τις τρίτες ευκαιρίες σε όλους. Στους χρεοκοπημένους, στους επαγγελματίες που βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια, στα νοικοκυριά που συντρίβονται από τα χρέη.

»Σε εκείνους που βρίσκονται στο έλεος των servicers. Στις νέες και τους νέους και τους όχι και τόσο νέους που ρίχτηκαν στο περιθώριο της εργασίας και στην επισφάλεια και συχνά στο περιθώριο της κοινωνίας, στις εξαρτήσεις, στην απόλυτη φτώχεια, στην παραβατικότητα. Χρειαζόμαστε την ανθεκτική, τη δίκαιη, την απαιτητική και όχι τη φτηνή ανάπτυξη».

Υποσχέθηκε δε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα ξεκάθαρο, δημόσια κοστολογημένο πρόγραμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές – ένα οραματικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου να ζήσουν το Ελληνικό Όνειρο».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Ακρίτα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σφοδρή επίθεση στους διαφωνούντες

H έναρξη της κρίσιμης ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σημαδεύτηκε από ένταση, αποδοκιμασιες και διακοπές.

Μάλιστα υπήρξε παρέμβαση του προεδρείου της ΚΕ που ζήτησε να σταματήσουν οι διακοπές απειλώντας ακόμα και με αποβολή όσους φωνασκούν.

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ήταν φορτισμένος και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά όσων άσκησαν κριτική στο πρόσωπό του:

 

«Θέλω λύση τώρα! Ας μην κρυβόμαστε κάποιοι έχουν πάρει την απόφαση αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία, Νομίζουν οτι θα πάρουν 3% αλλά τα αριστερόμετρά τους δεν θα πάρουν ούτε το 0,3%. Τεράστια κείμενα με αόριστες σάλτσες, η πολιτική του pummaro» είπε.

Ο κ. Κασσελάκης έδωσε μια εβδομάδα προθεσμία στην Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει για τiς διαγραφές, προκειμένου να παραμείνει σταθερός στην απόφασή του για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην εσωκομματική αντιπολίτευση, λέγοντας «τέλος η κομματίλα, τέλος η καμαρίλα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθηνε κάλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να πάρει άμεσα και καθαρή απόφαση για τα τέσσερα υπό διαγραφή στελέχη.

«Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μία ομιλία με αρκετή ένταση και διακοπές από στελέχη του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Παύλος Πολάκης (Δ), συνομιλεί με τον Γιώργο Τσίπρα (Α) πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το τελεσίγραφο Αχτσιόγλου, Ομπρέλας, Τεμπονέρα

Με την βεβαιότητα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πολύ δύσκολα θα μπορέσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή η ομάδα Αχτσιόγλου εισηγήθηκε ψηφοφορία εδώ και τώρα για το διάγγελμα και το δημοψήφισμα Κασσελάκη ενώ με την πρότασή της συντάσσονται η Ομπρέλα και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Στην εισήγησή της η ομάδα Αχτσιόγλου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας», τονίζοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στη διάλυση του κόμματος.

Στην ίδια ομάδα στελεχών θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η ομάδα Τεμπονέρα, ο οποίος σήμερα χαρακτήρισε «αχρείαστη, εσωστρεφής, διχαστική κίνηση που υπονομεύει την ενότητα» την κίνηση για δημοψήφισμα.

Από πλευράς της, η «Ομπρέλα» σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε ψηφοφορία η πρόταση για διαγραφές και δημοψήφισμα, θα αποχωρήσει καταγγέλλοντας τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες της νέας ηγεσίας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρότασης θα ζητείται να αποσυρθεί το δημοψήφισμα για τις διαγραφές, αλλά σημείο – κλειδί που θα κρίνει τη διαδικασία θα είναι το πόσοι τελικά από όσους στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη θα συνταχθούν μαζί τους.

Σε κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αναφέρεται ότι «το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας» και πως «η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων».

«Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει “άρρωστο”», σημειώνεται και προστίθεται ότι «μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στον διχασμό και τελικά τη διάλυση».




 

Χθες έγινε σύσκεψη των λεγομένων «προεδρικών» στην οποία μεταξύ των άλλων συμμετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης με σκοπό να διατυπώσει την άποψη ότι το «δημοψήφισμα των διαγραφών» πρέπει να ανακληθεί.

Είναι προφανές πως στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Κασσελάκης επιμείνει, πάρα πολύ δύσκολα η πρότασή του θα συγκεντρώσει πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

Θα πρόκειται για μια καθαρή ήττα την οποία τόσο ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης όσο και οι υποστηρικτές του θα πρέπει να διαχειριστούν, αλλά δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Εκτός εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «απείλησε» στο μήνυμά του θα ζητήσει να ενεργοποιηθεί η πρόνοια του καταστατικού για διενέργεια δημοψηφίσματος με υπογραφές από το 15% των μελών.

Αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο προφανώς, χωρίς μηχανισμό να συγκεντρωθούν περισσότερες από 20.000 υπογραφές που απαιτούνται. Και αυτό ειναι το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αναφορικά με την εισήγηση της ομάδας Αχτσιόγλου στο κείμενο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας», τονίζοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στη διάλυση του κόμματος.




Η εισήγηση της ομάδας Αχτσιόγλου

Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης της Ομάδας Αχτσιόγλου:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση διάλυσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/Ιουνίου, την διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεων μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του.

Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή.

Το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων. Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει «άρρωστο». Μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στο διχασμό και τελικά τη διάλυση.

Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σχετίζεται απλά με τις δοκιμασίες ενός κόμματος. Είναι μια κρίση που αφορά ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ελληνική κοινωνία.

Από τη μια έχουμε μια Δεξιά κυβέρνηση που δίχως φραγμούς προωθεί μια πολιτική διεύρυνσης των ανισοτήτων, απαξίωσης και απορρύθμισης της εργασίας, επιθετικού νεοφιλελευθερισμού, καταρράκωσης της δημοκρατίας και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας ενώ επιδεικνύει πλήρη αδυναμία στην αντιμετώπιση των κρίσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Και από την άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση στα όρια της ρευστοποίησης. Η εικόνα αυτή επιτρέπει -και αυτό είναι το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει- στη Δεξιά να θέτει την ατζέντα της και να κυριαρχεί ιδεολογικά και πολιτικά δίχως πραγματικό αντίλογο.

  • Η πολιτική στο τιμόνι: μόνη απάντηση απέναντι στην συνολική απαξίωση

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους για την ερμηνεία της κρίσης στην οποία βρίσκεται και να αναζητήσει μέσω αυτής την ανάλογη διέξοδο. Πρόκειται για δύο ανταγωνιστικές επιλογές.

Η πρώτη είναι αυτή που συγκροτεί την ηγετική ομάδα γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος και συνοψίζεται στην συνωμοσιολογική θεωρία του εσωτερικού εχθρού: οι σκοτεινοί υπονομευτές δεν επιτρέπουν στο κόμμα να υλοποιήσει την πολιτική του. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι πρόβλημα στρατηγικής, φυσιογνωμίας και προγράμματος, δεν είναι πρόβλημα πολιτικό και ιδεολογικό αλλά συνοψίζεται στην υπονομευτική πρακτική όσων ασκούν κριτική στη σημερινή ηγεσία.

Όλα αυτά οδηγούν σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ένα ανοιχτό και πληθυντικό κόμμα της σύγχρονης αριστεράς σε ένα υβριδικό πολιτικό φορέα που από τη μια θα καταφεύγει σε επικλήσεις του αντι-συστημισμού και από την άλλη θα είναι απόλυτα αδύναμο να αμφισβητήσει βασικές συστημικές οικονομικές και πολιτικές επιλογές. Σε έναν φορέα που θα βουλιάζει στην απαξίωση και την χλεύη.

Η άλλη επιλογή είναι με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αυτοκριτική να συζητήσουμε για τα αίτια των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων. Προφανώς αυτή η συζήτηση οφείλει να σταθεί με ειλικρίνεια απέναντι στις δομικές αδυναμίες που είχε το εγχείρημα μας σε όλη την διάρκεια του, όπως την αδυναμία μας στους μαζικούς χώρους.

Προφανώς οφείλουμε αυτοκριτικά να δούμε και την περίοδο του 19-23 που μας οδήγησε στην βαριά ήττα και στην σημερινή κρίση. Αλλά με όρους πολιτικούς και όχι ενός αυταρχικού βοναπαρατισμού που κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς για να κρύψει την δική του γύμνια.

Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να ανεχτούμε να γίνει αυτός ο απολογισμός με ηγεμονική την αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφήγηση που αναπαράγει ο σημερινός πρόεδρος και η ηγετική του ομάδα. Μία συζήτηση που ακυρώνει όσα πετύχαμε ως κυβέρνηση το 15-19 και ακυρώνει το σύνολο του κόμματος και του πολιτικού προσωπικού που με αυταπάρνηση έδωσε αυτή την μάχη.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην κοινωνία χαμηλών προσδοκιών ως ένα από τα βασικά στοιχεία για την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων. Αυτή την στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε ένα ακόμα βαθύτερο πρόβλημα αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μετατραπεί σε ένα «κόμμα χαμηλών προσδοκιών». Από τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης έχουμε εγκλωβιστεί στην μάχη για την δεύτερη θέση σε ένα πολιτικό σύστημα «1,5 κόμματος».

Η ρίζα αυτού του αδιεξόδου βρίσκεται στο πολιτικό περιεχόμενο, στην ουσία της πολιτικής και στην αδυναμία μας να συγκροτήσουμε με όρους αξιοπιστίας την φιλοδοξία και ένα ρεύμα κοινωνικής αλλαγή. Όσο η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αρνείται να αναγνωρίσει τα παραπάνω και θα συνεχίζει το κυνήγι μαγισσών κλειδώνει το κόμμα σε ένα μονόδρομο διάλυσης.

  • Ώρα για αλλαγή πορείας

Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγηθεί ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία.

Αν υπάρχει ένας δρόμος για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων αυτός περνάει μέσα από μία σύγχρονη πολιτική πρόταση. Βασικός άξονας αυτής της πρότασης παραμένει το κοινωνικό ζήτημα. Σε πρώτο πλάνο οφείλουμε να θέσουμε την εργασία αλλά και την πρόσβαση στα αγαθά εκείνα που συγκροτούν την ίδια την έννοια του πολίτη: την εκπαίδευση, την υγεία, την στέγαση. Όχι με ένα λόγο «υπεράσπισης» κεκτημένων που χάνονται. Περισσότερο με ένα σχέδιο συνολικής επαναθεμελίωσης ενός καθολικού δικαιώματος το οποίο ακόμα και τις μέρες της οικονομικής ανάπτυξης δεν υπήρξε.

Το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα είναι άρρηκτα δεμένο με το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη. Το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη και ενεργειακή δημοκρατία, για έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης τελικά του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου είναι αίτημα για την ίδια την ζωή. Όλα αυτά σημαίνουν και έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο για το κράτος, έναν κεντρικό σχεδιαστικό και αναπτυξιακό ρόλο με ουσιαστικά στοιχεία δημοκρατικής συμμετοχής.

Το τρίτο πεδίο είναι αυτό της Δημοκρατίας. Είτε αναφερόμαστε σε ζητήματα του κράτους δικαίου όπως οι υποκλοπές, είτε σε ζητήματα αντιμετώπισης της ανόδου της άκρας δεξιάς ακόμα και νεοναζιστικών δυνάμεων και της χυδαίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ βλέπουμε μια μετατόπιση διαρκώς προς την συντηρητική δεξιά κατεύθυνση.

Η Δημοκρατία, η μάχη για ένα καθολικό κράτος δικαίου, ο αντιφασισμός και το μέτωπο με την άκρα δεξιά, τα έμφυλα ζητήματα δεν αποτελούν δευτερεύοντα πολιτικά μέτωπα.

Μόνο με αυτόν τον δρόμο μπορούμε ξανά να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την μάχη της συμμετοχής. Η αύξηση των ποσοστών της αποχής είναι ένας ισχυρός δείκτης για τα όρια της αρχιτεκτονικής του σημερινού πολιτικού συστήματος. Το «εκτός» διαρκώς μεγαλώνει στερώντας πόρους και δυνατότητες για ένα προοδευτικό αριστερό σχέδιο. Χωρίς την κοινωνική κινητοποίηση κανένα προοδευτικό και αριστερό σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τους πολιτικούς συσχετισμούς τη στιγμή που διατύπωσε μια μεγάλη ιδέα σε μια συνθήκη κρίσης και χαμηλών προσδοκιών: η αριστερά στην εξουσία.

Για να απαντήσουμε στη Δεξιά ηγεμονία, πρέπει να αντιτάξουμε ένα συνολικό αξιακό και ιδεολογικό μοντέλο που θα έρχεται σε σύγκρουση με αυτές. Για να εμπνεύσουμε ξανά την ελληνική κοινωνία, πρέπει να έχουμε εμείς ένα συνεκτικό αφήγημα για το πώς φανταζόμαστε τη χώρα αυτή στο μέλλον. Για να είναι χρήσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει πορεία και να βάλει μπροστά το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας: το πώς η κοινωνία θα εκμεταλλευτεί προς όφελός της τις μεγάλες, συγκλονιστικές, δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της. Το πώς ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία δεν θα είναι ένα αφηρημένο σύνθημα, αλλά υλική πράξη στο σήμερα

Στόχος μας μπορεί και πρέπει να παραμείνει η φιλοδοξία να αλλάξουμε τον κόσμο σε χρόνο ενεστώτα και άρα οι στρατηγικές και τακτικές κινήσεις που θα μπορούν να συγκροτούν προοδευτικές πλειοψηφίες. Η ανάληψη της διακυβέρνησης ανέδειξε την δύναμη που μπορεί να έχει ένα αριστερό και προοδευτικό ρεύμα όταν δεν κρύβεται από τις δυσκολίες αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη της αλλαγής.

  • Σεβασμός στην ιστορία μας, σεβασμός στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες

Η κρίση εμπιστοσύνης έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας και τις προσωπικές τοποθετήσεις του προέδρου που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συχνές είναι και οι παραβιάσεις του καταστατικού.

Πως μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο; Η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο».

ΦΣΥΝ σε Τσίπρα: Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, οφείλεις να μιλήσεις
Ανεξαρτήτως αυτών, πληροφορίες που δημοσιεύει η ΕΦΣΥΝ αναφέρουν ότι για το θέμα ασκούνται πιέσεις και προς τον Αλέξη Τσίπρα, με αίτημα να τοποθετηθεί, χωρίς ωστόσο να είναι καν δεδομένη η συμμέτοχή του πρώην προέδρου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Πάντως μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα στέλνει η Εφημερίδα των Συντακτών με κείμενο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπή με το οποίο τον καλεί να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενη προς τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΦΣΥΝ αναφέρει:

«Η σιωπή στην πολιτική είναι θέση. Όπως και η ομιλία. Μόνο που η σιωπή ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους άλλους, που όμως ποτέ δεν αποδίδουν τη θέση του σιωπούντος. Αυτό το ξέρει καλά ο Αλέξης Τσίπρας και από πολιτική γνώση και από πολιτική εμπειρία.

»Η διαλυτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του είναι βέβαιο ότι τον αφορά, τον προβληματίζει και σίγουρα τον πλήττει ιστορικά και πολιτικά. Αυτός θεωρείται από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ο φυσικός αρχηγός του. Ασφαλώς έχει θέση και άποψη, τις οποίες δεν μπορεί να αφήνει έκθετες σε ερμηνείες. Οφείλει να μιλήσει. Τώρα, πριν να είναι αργά. Τώρα, πριν γκρεμιστεί ό,τι έχτισε».




Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, συνομιλεί με τον Διονύση Τεμπονέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τι προηγήθηκε

Η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε σήμερα με την ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στις 2:00 το μεσημέρι.

Όπως προανήγγειλε την Παρασκευή με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά του ο κ. Κασσελάκης αναφέρει:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διεφθαρμένη όπως είναι η κυβέρνηση αλλά άρρωστη, με στελέχη που προσβάλλουν τον πρόεδρό τους και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν θα κάνω πίσω, θα τιμήσω την εντολή που έλαβα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο υγιές κόμμα με μόνη τάση την δημοκρατία από την βάση.

»Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.

»Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο (σσ σήμερα) θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των 4 στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας.

«Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Αντιδράσεις

Η απόφαση του κ. Κασσελάκη αιφνιδίασε και προκάλεσε αντιδράσεις από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και συζητήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ συνεδρίαζαν διαφορετικές τάσεις του κόμματος, οι «προεδρικοί», η Ομπρέλα και η «6+6» για να εξετάσουν τα δεδομένα και να προσδιορίσουν την στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή .

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε την Μεγαλόπολη όπου συνομιλώντας με τον κόσμο ανέφερε: «Ένα κόμμα το οποίο δεν ακούει τη βάση του, δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας». Λίγο αργότερα από την Καλαμάτα, επόμενο σταθμό της περιοδείας του σημείωσε: «Ήρθα για εσάς, το κόμμα ανήκει στον κόσμο. Αν δεν βγούμε εμείς έξω με τον πρόεδρο πρώτο, ποιος θα το κάνει;».

Εξάλλου σε παρέμβασή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο κ. Κασσελάκης δήλωσε: «Το βασικό είναι να είμαστε ένα υγιές κόμμα που θα δίνει συντροφικότητα, όχι να προσβάλλει χωρίς λόγο όλα τα μέλη του. Μία συντροφικότητα, μία ανεκτικότητα. Αυτό είναι το υγιές. Αυτό επιβραβεύουμε. Να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος. Η βάση του κόμματος θέλει να γίνουμε κυβερνητική Αριστερά. Το οποίο σημαίνει πολλά πράγματα για πάρα πολλούς».

Αποχωρήσεις

Νωρίτερα την αποχώρησή τους από το κόμμα είχαν ανακοινώσει δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο υπό διαγραφή Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει:

«Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης».

Στην δική του ανακοίνωση ο κ. Βούτσης ενημερώνει:

«Δεν θα παραστώ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα.

»Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη.

»Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Δύο ημέρες νωρίτερα την δική του αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«…Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο “κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη”», αναφέρει μεταξύ άλλών.

Η εκδήλωση της «Ομπρέλας»

Η εβδομάδα άνοιξε με την εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» που φιλικά πρόσκειται στην «Ομπρέλα». Εκεί ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την δική του αποχώρηση:

«Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ΄ αυτό το κόμμα. Το ερώτημα είναι εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».

Δύο ημέρες μετά την εκδήλωση δημοσιεύθηκε κείμενο με 1300 υπογραφές μελών της Ομπρέλας. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ανήσυχες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κόμματός μας.

»Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά.

»Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς. Παρ’ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά».

Αλμα Κασσελάκη στο… κενό: Επιμένει σε δημοψήφισμα απέναντι σε όλους, σκηνικό αποσύνθεσης η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: