Αλμα Κασσελάκη στο… κενό: Επιμένει σε δημοψήφισμα απέναντι σε όλους, σκηνικό αποσύνθεσης η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, Σάββατο 02 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών για το θέμα των διαγραφών.

Με την πρόταση φέρονται να διαφωνούν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Την ίδια ώρα, ηχηρές ήταν οι αποχωρήσεις Σκουρλέτη και Βούτση από τον ΣΥΡΙΖΑ με κείμενα έντονης κριτικής προς τον πρόεδρο του κόμματος. Εν αναμονή όμως και των κινήσεων των στελεχών της «Ομπρέλας» που κοιτούν την πόρτα της εξόδου από το κόμμα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των λεγομένων «προεδρικών» στην οποία μεταξύ των άλλων συμμετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης με σκοπό να διατυπώσει την άποψη ότι το «δημοψήφισμα των διαγραφών» πρέπει να ανακληθεί.

Στην ίδια λογική κινούνται και τα μέλη της ομαδας 6+6 που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου ενώ προφανές είναι ότι και η Ομπρέλα ζητά να ανακληθεί η εξαγγελία για δημοψήφισμα, αν και αυτό μικρή μάλλον σημασία έχει σε σχέση με τις εξελίξεις.

Όπως επίσης προφανές είναι πως στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Κασσελάκης επιμείνει πάρα πολύ δύσκολα η πρότασή του θα συγκεντρώσει πλειοψηφία στην κεντρική επιτροπή.

Θα πρόκειται για μια καθαρή ήττα την οποία τόσο ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης όσο και οι υποστηρικτές του θα πρέπει να διαχειριστούν, αλλά δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Εκτός εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «απείλησε» στο μήνυμά του θα ζητήσει να ενεργοποιηθεί η πρόνοια του καταστατικού για διενέργεια δημοψηφίσματος με υπογραφές από το 15% των μελών.

Αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο προφανώς, χωρίς μηχανισμό να συγκεντρωθούν περισσότερες από 20.000 υπογραφές που απαιτούνται. Και αυτό ειναι το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που πρέπει να αντιμετωπίσει.

 ΕΦΣΥΝ σε Τσίπρα: Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, οφείλεις να μιλήσεις

Ανεξαρτήτως αυτών, πληροφορίες που δημοσιεύει η ΕΦΣΥΝ αναφέρουν ότι για το θέμα ασκούνται πιέσεις και προς τον Αλέξη Τσίπρα, με αίτημα να τοποθετηθεί, χωρίς ωστόσο να είναι καν δεδομένη η συμμέτοχή του πρώην προέδρου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Πάντως μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα στέλνει η Εφημερίδα των Συντακτών με κείμενο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπή με το οποίο τον καλεί να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενη προς τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΦΣΥΝ αναφέρει:

«Η σιωπή στην πολιτική είναι θέση. Όπως και η ομιλία. Μόνο που η σιωπή ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους άλλους, που όμως ποτέ δεν αποδίδουν τη θέση του σιωπούντος. Αυτό το ξέρει καλά ο Αλέξης Τσίπρας και από πολιτική γνώση και από πολιτική εμπειρία.

»Η διαλυτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του είναι βέβαιο ότι τον αφορά, τον προβληματίζει και σίγουρα τον πλήττει ιστορικά και πολιτικά. Αυτός θεωρείται από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ο φυσικός αρχηγός του. Ασφαλώς έχει θέση και άποψη, τις οποίες δεν μπορεί να αφήνει έκθετες σε ερμηνείες. Οφείλει να μιλήσει. Τώρα, πριν να είναι αργά. Τώρα, πριν γκρεμιστεί ό,τι έχτισε».

Ξεκινά με ομιλία Κασσελάκη

Η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινά σήμερα με την ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στις 12:00 το μεσημέρι.

Όπως προανήγγειλε την Παρασκευή με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά του ο κ. Κασσελάκης αναφέρει:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διεφθαρμένη όπως είναι η κυβέρνηση αλλά άρρωστη, με στελέχη που προσβάλλουν τον πρόεδρό τους και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν θα κάνω πίσω, θα τιμήσω την εντολή που έλαβα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο υγιές κόμμα με μόνη τάση την δημοκρατία από την βάση.

»Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.

»Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο (σσ σήμερα) θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των 4 στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας.

«Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Αντιδράσεις

Η απόφαση του κ. Κασσελάκη αιφνιδίασε και προκάλεσε αντιδράσεις από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και συζητήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ συνεδρίαζαν διαφορετικές τάσεις του κόμματος, οι «προεδρικοί», η Ομπρέλα και η «6+6» για να εξετάσουν τα δεδομένα και να προσδιορίσουν την στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή .

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε την Μεγαλόπολη όπου συνομιλώντας με τον κόσμο ανέφερε: «Ένα κόμμα το οποίο δεν ακούει τη βάση του, δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας». Λίγο αργότερα από την Καλαμάτα, επόμενο σταθμό της περιοδείας του σημείωσε: «Ήρθα για εσάς, το κόμμα ανήκει στον κόσμο. Αν δεν βγούμε εμείς έξω με τον πρόεδρο πρώτο, ποιος θα το κάνει;».

Εξάλλου σε παρέμβασή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο κ. Κασσελάκης δήλωσε: «Το βασικό είναι να είμαστε ένα υγιές κόμμα που θα δίνει συντροφικότητα, όχι να προσβάλλει χωρίς λόγο όλα τα μέλη του. Μία συντροφικότητα, μία ανεκτικότητα. Αυτό είναι το υγιές. Αυτό επιβραβεύουμε. Να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος. Η βάση του κόμματος θέλει να γίνουμε κυβερνητική Αριστερά. Το οποίο σημαίνει πολλά πράγματα για πάρα πολλούς».

Αποχωρήσεις

Νωρίτερα την αποχώρησή τους από το κόμμα είχαν ανακοινώσει δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο υπό διαγραφή Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει:

«Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης».

Στην δική του ανακοίνωση ο κ. Βούτσης ενημερώνει:

«Δεν θα παραστώ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα.

»Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη.

»Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Δύο ημέρες νωρίτερα την δική του αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«…Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο “κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη”», αναφέρει μεταξύ άλλών.

Η εκδήλωση της «Ομπρέλας»

Η εβδομάδα άνοιξε με την εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» που φιλικά πρόσκειται στην «Ομπρέλα». Εκεί ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την δική του αποχώρηση:

«Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ΄ αυτό το κόμμα. Το ερώτημα είναι εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».

Δύο ημέρες μετά την εκδήλωση δημοσιεύθηκε κείμενο με 1300 υπογραφές μελών της Ομπρέλας. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ανήσυχες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κόμματός μας.

»Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά.

»Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς. Παρ’ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά».

Με πληροφορίες από ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενώ η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει: Μετά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη διερεύνηση των αιτιών για το έγκλημα στα Τέμπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: