Που είχαν το μυαλό τους οι Ισραηλινοί σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο: Τώρα ανησυχεί το Τελ Αβίβ για την ασφάλεια τους λόγω του …θυμωμένου Ερντογάν!

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που πουλά ελληνοκυπριακές περιουσίες σε Ισραηλινούς …επενδυτές, προσεύχεται!!! Φωτογραφία via Twitter, Ahmet AYDIN, @AhmetAYDIN_02




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ένα θέμα, το οποίο απασχολεί το Τελ Αβίβ, που έχει ως γνωστό ζητήσει τους διπλωμάτες του να αποχωρήσουν από την Άγκυρα ( και παράλληλα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Ισραήλ), είναι και η παρουσία ισραηλινών υπηκόων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο ακριβής αριθμός των Ισραηλινών στα κατεχόμενα δεν είναι γνωστός καθώς η αποσχιστική οντότητα αποκρύβει γενικά τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τον πληθυσμό. Αυτό το κάνει περισσότερο αναφορικά με τους εποίκους. Περισσότερο γνωστό είναι ότι  Ισραηλινοί έχουν κάνει επενδύσεις.

Θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι ένας αριθμός διαμένει στα κατεχόμενα και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Αυτό είναι ένα ζήτημα, της παρουσίας δηλαδή πολιτών της στην κατεχόμενη Κύπρο,  που βρίσκεται στην ατζέντα της ισραηλινής κυβέρνησης καθώς προφανώς και θεωρεί πως δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια τους.

Ούτε αυτό μπορούσε να πράξει και πριν τον πόλεμο καθώς οι υπήκοοι της είχαν επιλέξει να διαμείνουν ή και να επενδύσουν οικονομικά, σε μια κατεχόμενη περιοχή, σε ένα παράνομο καθεστώς, που ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. Επειδή προφανώς τώρα πέραν του πολέμου είναι τεταμένες και οι σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ, τους απασχολεί ιδιαίτερα.

Σημειώνεται συναφώς ότι στο πρόσφατο παρελθόν δυο φορές το θέμα  της παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας των Ισραηλινών στα κατεχόμενα, τέθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα. Δεν έπραξε οτιδήποτε που να αποτρέπει τους υπηκόους του να επενδύουν οικονομικά στην κατεχόμενη Κύπρο. Και μπορεί κανείς να αντιληφθεί το γιατί,

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, για την τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, είχε δώσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Αντένα.

Σε συνέντευξή του, λοιπόν,  στον «Αντένα» και κληθείς από την καλή συνάδελφο, Έλλη Κοτζιαμάνη, να σχολιάσει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ισραηλινών επιχειρηματιών επενδύουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, είπε ότι «δεν έχουμε οποιαδήποτε πολιτική περιορισμού των Ισραηλινών επιχειρηματιών. Μπορούν να πάνε παντού στον κόσμο, και αυτό κάνουν».

Μια κατοχική δύναμη δεν ενοχλείται επειδή οι πολίτες της επενδύουν σε κατεχόμενες περιοχές. Και γιατί να ενοχλείται όταν πράττει τα ίδια;

Τι γίνεται με τις περιουσίες, που πωλούνται σε ξένους, που είναι προφανώς και το μείζον, η μεγάλη εικόνα; Αυτό που προκύπτει και από στοιχεία είναι πως την τελευταία περίοδο υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών σε ξένους. Δεν πωλούνται τουρκοκυπριακές περιουσίες αλλά ελληνοκυπριακές.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σε 9.699 ανήλθε ο αριθμός των αλλοδαπών στους οποίους παραχωρήθηκε άδεια να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Και ποιοι τις αγοράζουν; Μεταξύ άλλων, κυρίως, Τούρκοι, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ιρανοί, Βρετανοί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο νέος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι θαυμαστής του Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Ραούφ Ντενκτάς: Όλοι οι Τούρκοι είναι οι ίδιοι τελικά, απέναντι στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: