Πύραυλοι κατά του Ισραήλ από Γάζα και Υεμένη: Σκληρές μάχες των IDF με τη Χαμάς [βίντεο]

Iσραηλινά στρατεύματα στη Δυτική όχθη. EPA/ALAA BADARNEH




Συναγερμός έχει σημάνει στο νότιο Ισραήλ για εισερχόμενο πύραυλο. Προφανώς πρόκειται για κάποιο σύστημα των Χούθι της Υεμένης.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη, Γιώργος Σιδέρης, είπε πως ενεργοποιήθηκε ένα από τα αντιπυραυλικά συστήματα του Iron Dοme και αναχαίτισε τον πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλλασσα.




Νωρίτερα την Τρίτη σημειώθηκε πυραυλική επίθεση με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας στο Τελ Αβίβ. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τρεις τραυματίες, ο ένας πιο σοβαρά.

Ο Οσάμα Χάμντα, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς που ζει στο Λίβανο προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μόνο η αρχή και η συνέχεια θα είναι συντριπτική για το Ισραήλ. «Η απάντηση της Χαμάς θα είναι πολύ σκληρή» τόνισε.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του πολέμου, πρόκειται για ένα κομβικό σημείο των στρατιωτικών επιχειρήσεων καθώς η φυγή των αμάχων αφήνει «έκθετη» σε πολλές περιοχές την Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θέλουν να εμφανίσουν σημαντική πρόοδο στο πεδίο, όμως οι αριθμοί των ανακοινωθέντων πληγμάτων δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί απέναντι τους έχουν έναν ισχυρό αντίπαλο.

Βαρύς οπλισμός συνεχίζει να είναι κρυμμένος στα πιο απίθανα σημεία, καθώς ακόμη και στον βυθό της θάλασσας βρέθηκε οπλισμός της Χαμάς.




ΗΠΑ: Στρατηγείο της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές αποδείξεις ότι κάτω από το νοκοσοκομείο Αλ Σίφα υπάρχει στρατηγείο της Χαμάς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με ανθρωπιστικές οργανώσεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να εκκενωθούν τα νοσοκομεία της Γάζας.

Τονίζεται δε, πως η εκκένωση αυτή πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην τεθεί σε κίνδυνο ή να βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά κανένα μωρό, κανένας ασθενής.

Η Ουάσιγκτον επισήμανε πως πιστεύει πως πρέπει να εφαρμοστούν μεγαλύτερες παύσεις.

Και ενώ νωρίτερα η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έφτασε τους 11.320, οι 4.650 ε παιδιά και οι 3.145 γυναίκες, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζητά να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός, εξ ονόματος της ανθρωπότητας.

Όσον αφορά το θέμα των ομήρων, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος για την απελευθέρωση των ομήρων και έστειλε μήνυμα ελπίδας στους ομήρους και τις οικογενειές τους λέγοντας «Κάντε υπομονή, ερχόμαστε».

Ο Μπάιντεν είπε ότι μιλά καθημερινά με πλευρές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για πιθανή απελευθέρωση ομήρων, αλλά δεν ήθελε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.




Έκκληση Κατάρ σε Ισραήλ και Χαμάς για τους ομήρους

Το Κατάρ, που έχει ρόλο διαμεσολαβητή στην υπόθεση των ομήρων, κάλεσε τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνμήσουν στην απελευθέρωσή τους υπογραμμίζοντας ότι η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα παρεμποδίζει τις προσπάθειες που γίνονται.

Δεκάδες είναι οι ισραηλινοί όμηροι και στα χέρια της ισλαμικής τζιχάντ που απειλεί ότι ετοιμάζεται να βγει από τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, ο Ερυθρός Σταυρός, δεν έχει συναντήσει ισραηλινούς ομήρους και δεν υπάρχει απόδειξη ότι είναι ζωντανοί.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Τούρκοι δικηγόροι στέλνουν τον Νετανιάχου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Toν μηνύουν για εγκλήματα πολέμου

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: