Παγωμένη υποδοχή για τον Ερντογάν στο Βερολίνο: Βλοσυρά βλέμματα από Στάινμαγερ σε ψυχρή ατμόσφαιρα [video]

O Recep Tayyip Erdogan εισέρχεται στο Παλάτι Bellevue στο Βερολίνο. EPA/FILIP SINGER. Δεξιά το πρωτοσέλιδο της Bild




Ψυχρή ήταν ατμόσφαιρα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ανάκτορο Bellevue σύμφωνα με όσα αναφέρει τουλάχιστον δημοσίευμα της Bild, και δεν διαψεύδουν οι φωτογραφίες.

Για «παγωμένη υποδοχή» στον Ερντογάν και μια «γρήγορη χειραψία» στο ανάκτορο έκανε λόγο η Bild.

Ο Ερντογάν έφτασε στα κεντρικά γραφεία του Ομοσπονδιακού προέδρου με 20 λεπτά καθυστέρηση, αλλά έφυγε μια ώρα αργότερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Στάινμαγιερ, μάλλον βλοσυρός, καλωσόρισε τον Τούρκο πρόεδρο και αμφότεροι πόζαραν στους φωτογράφους.

Ακολούθως, ο Ερντογάν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών και μετά την παρέλευση λίγων λεπτών, η συνάντηση μπροστά στις κάμερες ολοκληρώθηκε.

 

Δεν υπήρχαν εναγκαλισμοί, ούτε αντηλλάγησαν οι συνήθεις κοινοτοπίες αβροφροσύνης: «Τα βλέμματα Ερντογάν και Στάινμαγιερ παρέμειναν σοβαρά», αναφέρει η Bild.

Πέραν πάντως της συνήθως παρορμητικής Bild, και έγκυρα ΜΜΕ της Γερμανίας δεν περιέγραφαν ως ιδιαίτερα θερμό το κλίμα, προ της επίσκεψης Ερντογάν.

Δημοσίευμα της Tagesspiegel – επισημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα γίνει δεκτός ως φίλος στη Γερμανία, καθώς η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι η επίσκεψη αυτή συνιστά «πρόκληση», ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει περιοριστεί στα απολύτως στοιχειώδη.

Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του FDP, MarieAgnes StrackZimmermann, καταδικάζει, μιλώντας στην εφημερίδα, τον αντισημιτισμό του Erdogan και τις δηλώσεις του με τις οποίες καλεί ουσιαστικά σε μια θρησκευτική διαμάχη σα να είμαστε στον Μεσαίωνα, παραδέχεται ωστόσο ότι η Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διαχείριση της μετανάστευσης, για αυτό και πρέπει, ακόμα και όταν φαίνεται δύσκολο, να διατηρηθεί ο διάλογος. Από την πλευρά του ο Gerald Knaus, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης και επικεφαλής του European Stability Initiative, ζητά επειγόντως την αναβίωση της συμφωνίας του 2016 μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα πρέπει να αντιδράσει η Γερμανία, μαζί με την Ελλάδα», δεδομένου ότι οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, έρχονται από την Τουρκία στην Ε.Ε (…)

Από την πλευρά της η Welt φιλοξένησε άρθρο με τίτλο «Γιατί αυτή η επίσκεψη Erdogan είναι τόσο δύσκολη»:

Η ανταπόκριση της Carolina Drüten σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στο Βερολίνο επισημαίνει ότι και πριν πέντε χρόνια, όταν είχε επισκεφτεί για τελευταία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος τη γερμανική πρωτεύουσα, είχαν λάβει χώρα ογκώδεις διαδηλώσεις, ενώ και σήμερα το κλίμα είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, αν και πλέον έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με το 2018, ιδίως δε η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας.

Εν πρώτοις, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, η ανταπόκριση σχολιάζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Καγκελάριο Scholz θα είναι να μην επιτρέψει στον Erdogan να «ξεφύγει» με δηλώσεις σαν αυτές με τις οποίες κατηγόρησε το Ισραήλ για φασισμό και έθεσε υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ισραηλινού κράτους.

Σε περίπτωση που ο Scholz δεν καταστήσει σαφή τη θέση του έναντι του Erdogan, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η σκηνή που διαδραματίστηκε το 2022, όταν στις κοινές δηλώσεις με τον Mahmud Abbas, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε το Ισραήλ για «ολοκαύτωμα» σε βάρος των Παλαιστινίων, με τον Καγκελάριο να μην αντιδρά άμεσα, κάτι για το οποίο του ασκήθηκε δριμεία κριτική.

  • Η επίσκεψη επισκιάζεται από το χάσμα που έχουν προκαλέσει στις γερμανοτουρκικές σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος» και η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στην απάντηση που θα δώσει ο κ. Σολτς, ο οποίος, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σήμερα σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.

Με πληροφορίες από Bild, ΑΠΕ –  ΜΠΕ, Welt, Taggespiegel

Αποτρεπτική επί της αρχής η στάση του Βερολίνου για αγορά Eurofighter από την Τουρκία: Καμία απόκλιση από την προβλεπόμενη διαδικασία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: