Ο Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη: Μίλησαν “για όλα”, και για την πρόταση δημιουργίας “ανθρωπιστικού διαδρόμου”

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.. Φωτογραφία via Twitter, Λετυμπιώτης Κων/νος, @letymbiotis




Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και τον υπουργί Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, για την πρωτοβουλία της Λευκωσίας, που προβλέπει τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Γάζα.

Γύρω στις 2:00 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) το αεροπλάνο του επικεφαλής του Στέιτι Ντιπάρτμεντ, προσγειώθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Κύπριο Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του για τον “ανθρωπιστικό διάδρομο” και για τις συνομιλίες που έχει για τα θέματα της Γάζας, και για το γεγονός ότι “μιλάει με ολους” και για την βοηθεια που τους δίνει η Λευκωσία για την εκκένωση των Αμερικανών υπηκόων.

Ο Αμερικανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για τις επαφες του στην περιοχη και ενοψει της επίσκεψης του στηνΤουρκία. Μίλησαν επίσης για το Κυπριακό, τα θέματα ενέργειας και την οικονομία σε σχεση με τις διμερείς σχέσεις και την πρωτοβουλία 3 συν 1.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη στη χώρα, “μέσα στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η Κύπρος έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας”.

Από την Κύπρο αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία για προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν και πιθανότατα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα παραμένουν πολύ δύσκολες. Η αλήθεια είναι ότι συνεχίζεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να επαναφέρουν την Τουρκία στον “ορθό δρόμο”, αλλά αυτό δείχνει να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Φαίνεται ότι “δεν υπάρχει ουσία” πια στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Είναι γνωστό άλλωστε πόσο ενοχλημένοι είναι οι Αμερικανοί με την υποστήριξη του Ταγίπ Ερντογάν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στην Τουρκία φτάνει σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Αύριο θα έχει επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της κατοχικής χώρας.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι:

«Ο Yπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 5-6 Νοεμβρίου 2023. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα αναμένεται να ανταλλάξουν ιδέες για την κατάσταση στη Γάζα, τα περιφερειακά ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

  • Σε εξέλιξη διεργασίες για λεπτομέρειες ανθρωπιστικής βοήθεια προς Γάζα

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, είπε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στα θέματα των λεπτομερειών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο τελετής εγκαινίων στην κοινότητα Κοράκου, και ερωτηθείς για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Ιορδανίας για το ίδιο θέμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια έκτακτη επίσκεψη στην Κύπρο που σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα -εννοούσε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Εμείς προσπαθούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, με εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής «έχουν υιοθετήσει την πρωτοβουλία μας».

«Εργαζόμαστε στα θέματα των λεπτομερειών, έτσι ώστε να υλοποιηθεί», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι φαίνεται ότι η κρίση, θα είναι σε μεγάλο χρονικό διάστημα, «άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της πρότασης».

Ανέφερε ότι, τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών, και συναντήσεις στην Κύπρο για το συγκεκριμένο θέμα «και ελπίζουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να βοηθήσουμε».

Ερωτηθείς αν γίνονται συζητήσεις με το Ισραήλ για το θέμα κατάπαυσης του πυρός, ώστε να υπάρξει παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Ισραήλ είναι υπέρ της πρωτοβουλίας μας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

Ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες που επεξεργάζονται σχετίζονται με το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια, ειδικότερα το πώς θα προσεγγίσει τη Γάζα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι συζητούμε τις λεπτομέρειες σε σχέση με την πλατφόρμα γιατί η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γάζα δεν επιτρέπει να προσεγγίσουν πλοία», είπε. «Από κει και πέρα μιλάμε με τα Ηνωμένα Έθνη διότι τα ΗΕ θα παραλαμβάνουν τη βοήθεια και όχι η Χαμάς, έτσι ώστε να φτάνει στον πληθυσμό. Όλα αυτά είναι που συζητούμε», είπε.

Σε εξέλιξη το θέμα διορισμού απεσταλμένου

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπό το φως της απόρριψης της Τζούλι Μπίσοπ από την τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι:

«Εκείνο που έχω να σας πω, μεταφέροντας το τι μου απάντησαν τα Ηνωμένα Εθνη, είναι ότι ο διορισμός της συγκεκριμένης προσωπικότητάς δεν έχει τελειώσει. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Κινήσεις από την κατοχική πλευρά στη θάλασσα, με παρουσία πολεμικών σκαφών νοτίως της Κύπρου και της νεκρής ζώνης: Ο Ερντογάν επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: