Mε υποδείξεις για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων σε Αμμόχωστο και ανατολική Μεσόγειο oι εκθέσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




Εκθέσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναφορές και στην Τουρκία, θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Κομισιόν θα τονίσει ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είναι σε τέλμα και ότι πρέπει να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, με στόχο ένα ασφαλές περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναμένεται να επισημανθεί ότι η Άγκυρα θα πρέπει να ανακαλέσει τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα στην Αμμόχωστο.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, θα επισημαίνεται η βελτίωση των σχέσεων μετά τους σεισμούς στην Τουρκία.

Αναμένεται μια 2η έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληρορίες της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ Μαρίας Ψαρά, η έκθεση αυτή θα είναι πιο θετική και αναμένεται να κυκλοφορήσει προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Για κάθε μία χώρα, θα υπάρχει μια αντίστοιχη έκθεση. Με βάση αυτές, οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής Δεκεμβρίου θα αποφασίσουν αν και ποιες χώρες θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα προς το ευρωπαϊκό τους μονοπάτι.

«Πρωταγωνίστρια» είναι η Ουκρανία. Η Κομισιόν θέλει θετική έκθεση, με την Πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να λέει από το Κίεβο ότι η Ουκρανία έχει ικανοποιήσει το 90% των αιτημάτων.

Αυτή συμπαρασύρει και τα Δυτικά Βαλκάνια, που όμως, μόνο η Βοσνία έχει ελπίδες να πάει στο επόμενο στάδιο.

Θετικές θα είναι οι εκθέσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αν και στην έκθεση της Αλβανίας θα αναφέρεται η υπόθεση Μπελέρη.

Ωστόσο, δύσκολο να πάνε στο επόμενο στάδιο, διότι η Ελλάδα «μπλοκάρει» την Αλβανία και η Βουλγαρία τη Βόρεια Μακεδονία.

ΠΗΓΗ: rik-news

Στην Αθήνα η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας: Στο τραπέζι οι προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: