Κατέβασαν ρολά εκατοντάδες βιοτεχνίες ενδυμάτων στο Μπανγκλαντές, μισθοί πείνας οδηγούν σε απεργία- Ενίστανται ακόμη και μεγάλοι δυτικοί εισαγωγείς για τις αμοιβές -ψίχουλα

FILE PHOTO Bangladesh Armed Police stand guard in front of Bangladesh Nationalist Parties head office during the dawn-to-dusk strike in Dhaka, Bangladesh, 29 October 2023. EPA/MONIRUL ALAM




Εκατοντάδες βιοτεχνίες ενδυμάτων στο Μπανγκλαντές έχουν κλείσει λόγω των βίαιων διαδηλώσεων χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της υφαντουργίας, οι οποίοι ζητούν σχεδόν τον τριπλασιασμό των μισθών τους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Εργάτες λεηλάτησαν περίπου 50 εργοστάσια στην περιφέρεια Ντάκα.

“Πάνω από 250 εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων έκλεισαν κατά τις διαδηλώσεις”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Γκαζιπούρ Σαρουάρ Άλαμ, “έως και 50 εργοστάσια λεηλατήθηκαν και υπέστησαν βανδαλισμούς, εκ των οποίων τέσσερα ή πέντε πυρπολήθηκαν”.

Το Μπανγκλαντές είναι από τους βασικούς εξαγωγούς ενδυμάτων παγκοσμίως, έχει περίπου 3.500 μονάδες παραγωγής που προμηθεύουν δυτικές εταιρείες ρούχων και αντιπροσωπεύουν το 85% των ετήσιων εξαγωγών ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας.

Ωστόσο οι συνθήκες εργασίας στις υφαντουργίες είναι σκληρές για πολλούς μεταξύ των τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα, στην πλειονότητά τους γυναίκες, οι κατώτατες μηνιαίες αποδοχές των οποίων ανέρχονται σε 8.300 τάκας (70 ευρώ). Οι εργάτες αξιώνουν 23.000 τάκας (190 ευρώ), σχεδόν το τριπλάσιο ποσό.

Η Ένωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπανγκλαντές (BGMEA), που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες των υφαντουργιών, προτείνει αύξηση μόνον 25%.

Δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν την περασμένη εβδομάδα και πήραν βίαιη τροπή τη Δευτέρα.

Χιλιάδες εργάτες απέκλεισαν τους δρόμους βιομηχανικών συνοικιών στη Ντάκα, σύμφωνα με την αστυνομία. Στην Γκαζιπούρ, αστυνομικοί “έρριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου σε σχεδόν 1.000” εργάτες, δήλωσε στο AFP ο αξιωματούχος της αστυνομίας Αμπού Σιντίκ.

Οι διαδηλωτές “διαλύθηκαν και εγκατέλειψαν την περιοχή ειρηνικά”, πρόσθεσε.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις της συνοριοφρουράς του Μπανγκλαντές αναπτύχθηκαν για να “αποτραπεί η βία” στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης του σώματος Ζάχιντ Πάρβες.

Το παγκόσμιο δίκτυο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργατών Clean Clothes Campaign “καταδίκασε σθεναρά την βίαιη καταστολή” διαδηλωτών της υφαντουργίας, κατηγορώντας την πλειονότητα των εταιρειών πελατών της ότι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν δημόσια τις διεκδικήσεις τους.

Ωστόσο μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Adidas, Hugo Boss, ή ακόμη η Puma, απέστειλαν στις αρχές του μήνα επιστολή στην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, στην οποία σημείωναν ότι “παρατήρησαν” πως οι καθαροί μέσοι μηνιαίοι μισθοί “δεν έχουν προσαρμοστεί από το 2019 ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια αυτής της περιόδου”.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επιθεωρητή της αστυνομίας της Ντάκα Ναζμούλ Χάσαν, οι υπηρεσίες του έχουν υποψίες ότι το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP, αντιπολίτευση) υποκινούν αυτές τις διαδηλώσεις την ώρα που βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα με αίτημα την παραίτηση της Σέιχ Χασίνα πριν από τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη Ιανουαρίου.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΜ
Ελλάδα Αθήνα 

Bαρύ πλήγμα για τη χούντα της Μιανμάρ: Στα χέρια των ανταρτών πόλη στρατηγικής σημασίας στα σύνορα με την Κίνα [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: